Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Dés László ''Nagy utazásai''

A dzsungel könyve, Valahol Európában, Nagy utazás – csak néhány cím Dés László szerzeményei közül. Kevesen tudják, hogy a zeneszerző életében a dzsessz és a szaxofon is meghatározó tényező. A Balázs Elemér Quartettel nemrég a Muzsikáló Udvarban lépett fel.
Dés László kedveli Szeged pezsgő kulturális életét – a pezsgéshez nemrég virtuóz szaxofonjátékával járult hozzá. Fotó: Frank Yvette
– 2006 elején jelent meg új lemeze Contemporary Gregorian,
vagyis Kortárs Gregorián címmel. Honnan az ötlet, hogy a középkor, a reneszánsz zenéjét 21. századi elemekkel vegyítsék?

– Balázs Elemér ötlete volt a műfajok összehozása, s nekem csupán egyetlen kérésem volt, hogy ne játsszunk feldolgozásokat. Így az eredeti művekből merítünk inspirácót, folytatjuk azokat. Bizonyos zenei elemeket pedig átveszünk: harmóniát, ritmikát, dallamot.

– Pedig a többség a filmzenék, musicalek, dalszövegek révén ismeri a nevét.

– Régen még éreztem egy-egy koncerten, hogy néhányan az ismert zenéimre számítottak, amikor jegyet váltottak. Érdekes volt figyelni a reakcióikat, miközben felfedezték, más kapnak. De koncert közben még senki sem állt fel a székről.

– Önnek nem okoz problémát a műfajok elkülönítése? Létezik fontossági rend a dzsessz, musical, zeneírás sorban?

– Nagy munka elválasztani a kettőt, mert nehéz váltani egyik műfajról a másikra. Gyakran szaxofonozom ugyan, de egy koncert előtt napokkal meg kell kezdenem a szellemi felkészülést, „átállást" a dzsesszre. És ez fordítva is igaz. Pláne most, amikor egy zenés darabon dolgozom.

– Elárulja, mi ez?

– A Sose halunk meg...! című filmből írok zenés darabot, ami „majdnem-musical". Decemberben Szolnokon mutatjuk be, a fővárosban pedig márciusban debütál a darab a József Attila Színházban. A dzsessz sem szorul azért háttérbe: szeptemberben a budapesti Jazz Fesztiválon zenélek majd együtt Miroslav Vitous, a világhírű bőgős zenekarával, novemberben pedig Juan Carmona gitárművésszel és a sokoldalú ütőhangszeres Mino Cineluval lépek fel trióban a Művészetek Palotájában. Folyamatosan dolgozom. Még bírom ötletekkel.

– Ezt Szeged is többször tapasztalhatta már. Két évadon játszották a szabadtérin a Valahol Európábant, a nagyszínházban pedig idén újra műsorra tűzik a Dzsungel könyvét.

– Kedvelem Szegedet pezsgő kulturális élete miatt. Tíz év után 2004-ben innen indultam ismét dzsesszturnéra és húsz éve itt forgattuk a Szerelem utolsó vérig című filmet, melynek zenéje volt az első nagy slágerem. A Dóm téren pedig egészen frenetikus élmény volt, mikor 4-5 ezer ember tapsolt a musicalemnek.

Tóth Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szófiába érkezett Gyurcsány Ferenc

Bulgária EU-csatlakozásának támogatása, valamint a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése áll a… Tovább olvasom