Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Devizahitelek - 180 forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát

Ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a kormány és a Magyar Bankszövetség a lakáshitelesek megsegítésére: árfolyamgátat vezetnek be, megszűnik az árverezési moratórium - de azt csak lépcsőzetesen hajtják végre -, létrejön a nemzeti eszközkezelő, bizonyos feltételekkel, de visszaállítják a devizaalapú lakáshitelezést, és bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást - közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és Patai Mihállyal, a bankszövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az árfolyamgátról szólva a kormányfő kifejtette: 180 forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát a lakáshitelek esetében. Ez azonban önkéntes lesz - ahogyan ahhoz a bankszövetség ragaszkodott -, azaz a hitelfelvevő dönti el, akar-e élni azzal a lehetőséggel, hogy rögzített árfolyamon kezdi el törleszteni a hitelét. Aki igénybe veszi az árfolyamgátat, az a program megkezdését követően 2014. december 31-ig kiszámíthatóan, 180 forintos svájcifrank-árfolyamon tudja fizetni a részleteit - mondta. Árfolyamgátat állapítanak meg az euró- és a jenhitelek esetében is, ám ezek súlya az össz-hitelmennyiségen belül jóval kisebb.

A második pont, hogy megszűnik a lakás-árverezési moratórium, azt azonban nem akarják megengedni, hogy "a lakáspiac hiénái" minden korlátozás nélkül elvehessék a bajbajutottak ingatlanjait, ezért a kormány és a bankszövetség olyan megállapodást kötött, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a jelzálogpiac ismét beinduljon, élénküljön, ugyanakkor védelmet is kapjanak az érintett családok - közölte a miniszterelnök.

Így először csak nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz mód, a bankok pedig írásos ígéretet tettek arra, hogy egy bizonyos kvótarendszer szabályai szerint árverezik majd a lakásokat: százalékban fogják meghatározni a pénzintézetek, hogy mennyi lesz az így elárverezendő lakások száma, és lesz egy földrajzi kvóta is megyénként, és talán külön Budapest esetében is - ismertette, hozzátéve, hogy ez egy átmeneti időszakot jelent, és elég időt ad arra, hogy a családok számára tartós megoldás születhessen akkor is, ha komolyabb jövedelemkieséstől szenvednek.

Létrejön a nemzeti eszközkezelő is - jelentette be Orbán Viktor. Közölte: az eszközkezelő két módon tud majd segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat. Megindít egyrészt egy új házépítési programot zöldmezős állami beruházásként, és ott elhelyezést tud biztosítani az erre szoruló családoknak. Másrészt úgy, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és aki a lakásban addig tulajdonosként lakott, bérlőként ugyanabban az ingatlanban folytathatja az életét. A kormányfő jelezte: e javaslat részeként szoros együttműködést alakítanak ki az önkormányzatokkal, hogy a náluk rendelkezésre álló üres lakásokat ugyancsak be tudják vonni a nehéz helyzetbe került családok védelmében. Ez egy úgynevezett családi fedél program - tette hozzá.

A negyedik pont, hogy visszaállítják az euróalapú lakáshitelezést. A kormányfő rámutatott: az EU szabályai szerint a lehetőséget nem zárhatják el az emberek elől, ugyanis nem állapítható meg generális tilalom a devizában, különösen euróban felvehető lakáshitelekre. "Húztuk, ameddig bírtuk, eddig ez jó volt, most azonban új megoldás után kell nézni" - fogalmazott. Orbán Viktor szerint "a mostani helyzethez úgy jutottunk el, hogy a kormányzat, a pénzügyi szféra, a nemzeti bank semmilyen intézkedést nem tett annak érdekében, hogy az egyre nagyobb kockázattal felvehető hiteleknek valami ésszerű gátat szabjon".

Mindennek értelmében újra vehetnek fel euróban jelzáloghitelt az emberek, de csak azok, akik euróban kapják a fizetésüket, és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét. "Még pontosabban: devizában lehet lakáshitelt felvenni, ha a jövedelem abban a devizanemben van, amiben egyébként a lakáshitelt fel kívánják venni, és ez azok számára érhető el, akik a minimálbérnek legalább 15-szörösét keresik, vagyis elegendő havi bevétellel rendelkeznek az ellen, hogy ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek, mint most több tízezer honfitársunk került" - mondta a miniszterelnök.

A megállapodás utolsó pontja szerint bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást, vagyis támogatni fogják azok hitelkamatát, akik kisebb lakásra váltanak, hogy elkerüljék a fizetési nehézségeket. Ha valaki nagyobb lakásból kisebbe költözik, hogy törleszteni tudja adósságát, akkor a kisebb lakás megvásárlásához kamattámogatást kap legfeljebb öt éven keresztül. Ez a legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5 százalékot is - tette hozzá Orbán Viktor.

Az akcióterv az Országgyűlés elé kerül majd, törvény fog születni róla. A parlamenti előtti vitát pedig akkor fogják lezárni, ha a szociális konzultáció devizahitelesek megsegítésére vonatkozó kérdéseire megérkeztek a válaszok, és azokat fel tudták dolgozni - közölte a miniszterelnök.

Nagyon kemény megbeszélések után sikerült találni néhány olyan, húsbavágóan fontos pontot, amelyben egyetértés jöhetett létre a magyar bankvilág és a kormány képviselői között - mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva: a hitellel otthont vásároló magyarok az előző nyolc év legnagyobb veszteseivé váltak; a devizahitel kockázataira, az árfolyamváltozás veszélyeire és a néhány évvel ezelőtt már látható gazdasági összeomlásra az elmúlt nyolc évben senki nem figyelmeztette őket. Kiemelte: "a mi álláspontunk az, hogy (...) aki becsülettel dolgozik, az nem maradhat otthon nélkül".

Olvasóink írták

 • 12. papsajt 2011. május 31. 07:39
  „10. dodó 2011.05.30. 21:50 "Készenlétben az izraeli tőke"

  Várható volt. A privatizáció során tizedáron felvásároltak mindent.

  Most tizedáron a házakat, földeket is megkaparintják.

  Ráadásul a spekulánsoknak is megéri tovább hajtani a CHF-ot, már 240Ft-os árról beszélnek.
  Tehát újabb 60Ft után kell majd kamatos kamatot fizetni.
  Ja, és a törlesztők nem az árfolyammal azonos mértékben emelkedtek, hanem át lett hárítva a bankadó.

  És tehetik ezt azok a bankok, akik egyoldalúan módosíthatták a szerződéseket az ügyfelekkel szemben, és az IMF hitelből lettek megsegítve,hogy a válságban is 300milliárdos hasznuk lehessen.”
 • 11. tótkomlósi 2011. május 30. 23:41
  „Az a baj, hogy ez semmit sem old meg. Ezt csak azért csinálják, mert ígéretet tettek a választásokkor. Most pedig már egy év után fel kell mutatni valamit. Hát erre futotta.”
 • 10. dodó 2011. május 30. 21:50
  „Igaz, hogy nem LMP-s mondta (a parlamentben), de nekünk érdekes lehet, ha a hírszerkesztőnek nem is:

  "Készenlétben az izraeli tőke
  Lenhardt Balázs, a Jobbik Gazdasági Kabinetjének elnöke szerint az Orbán-Matolcsy-féle csomag megint nem oldja meg, pusztán elodázza a problémát, amit az úgynevezett devizahitelek okoztak. Az árfolyamkülönbségek tovább halmozódnak a gyűjtőszámlán, amit öt év múlva kamatostul meg kell fizetni! Az ún. deviza alapú hitel esetében, valójában nem történt devizahitelezés, hiszen itt forintba adták ki a hitelt és forintba is kell törleszteni, sőt meg is van tiltva az adott pénznemben való törlesztés. Ez egy óriási átverés, melyet a hazánkban működő kereskedelmi bankok azért valósítottak meg kormányzati támogatással, hogy minél több bőrt le tudjanak húzni a magyar lakosságról. Lenhardt Balázs közölte: 2001-ben az első Orbán- kormány volt, aki megszavazta a hitelintézetekről szóló törvény módosítását, miszerint a bank a különböző szerződéses feltételeket egyoldalúan módosíthatja, ami a polgári jogban példátlan eset!
  A politikus kiemelte: a Jobbik megoldási javaslata a kezdetektől az, hogy forintosítani kell az összes devizaalapú hitelt, mégpedig azon az árfolyamon, amin az adós felvette. A már kifizetett megemelt törlesztőrészleteket pedig a tőkeösszegből le kell vonni! A Magyar Nemzeti Bank nemzetellenes tevékenysége döntően befolyásolja, hogy a forint alapkamat magasan van, ezért tudták az embereket ebbe a csőbe behúzni. A nemzeti radikális képviselő hangsúlyozta: július elsején lejár a kilakoltatási moratórium, a sok esetben izraeli érdekeltségű ingatlantársaságok készenlétben állnak, hogy százezrek elveszítsék a lakásukat, ők pedig potom pénzért megszerezzék azokat."”
 • 9. tótkomlósi 2011. május 30. 21:23
  „Még valami. Majd az akkori ellenzék (a mostani kormány) hatalmasan védeni fogja az adósok érdekeit, a népnyúzó kormánnyal szemben.

  Na az lesz még undorító!”
 • 8. tótkomlósi 2011. május 30. 21:21
  „7!
  Nem, majd a következő akármilyen kormányt fogják szidni, mert akkor kell visszafizetni a mostani "jótékonykodást". Csak a sok gyenge elméjű ezt nem fogja most fel! Csak azt látja, hogy az a drága viktor csökkentette a törlesztést. Majd a következő lesz a hatalmas gazember, mert követelni fogja a külömbözetet.

  Ezt nem értik meg sokan, Hisz nem is képesek rá!”
 • 7. babar 2011. május 30. 19:23
  „Még 3 év és jön Fercsi vissza, majd az megsegít mindenkit!!”
 • 6. igazságkereső 2011. május 30. 17:40
  „Sajnos a kormány a Bankszövetséggel történő tárgyalásai során figyelmen kívül hagyta az 1996.évi CXXI.Törvény 46.§-át,továbbá a hitelintézeti törvény 213. § (b.) pontjában foglaltakat,azaz a Bankszövetség megint jól megvezette a kormányt épp úgy,mint tette annak idején a Kósa-Rogán kettős tárgyalásai során! Csak most már ideje lenne végre a polgárok megvezetésének is véget vetni és ebben a kormány tudott volna hatékony segítséget adni, de sajnos a kormány "befeküdt" a bankoknak és ez a mai bejelentéskor ki is derült!”
 • 5. vitao 2011. május 30. 15:04
  „Nekem is lenne egy kérdésem:

  Mi lesz azokkal az ügyfelekkel(szándékosan nem ADÓS-nak írtam,mert ezt a szót én gusztustalamnak tartom),akik szintén CHF-ben adósodtak el,akiknek hónapról-hónapra egyre több a havi részletük(a spekulánsoknak köszönhetően),és NEM lakáshitelük van,hanem autó,személyi kölcsön,stb...???

  Velük mi lesz???

  Ők is ugyanebben a manipulációban vannak benne,és ők is CHF-ben nyögik(vagy már nem) a havi részleteket???

  Vagy ŐK nem is élhetnek ezzel a lehetőséggel???

  Mert akkor szerintem ez az egész megmentősdinek semmi értelme nincs,csak időhúzás,és látszat intézkedés!!!
  Ennek az egésznek csak úgy van értelme,hogy vagy mindenkit kisegítünk vagy senikt...Ennek így van értelme....”
 • 4. igazságkereső 2011. május 30. 14:32
  „Végig néztem a mai bejelentést,de nem derült ki az,hogy a 180.-ft-on felüli részt valóban külön gyűjtik, vagy csak a 2014 utáni. akkor érvényes árfolyamon kell tovább fizetni a "devizahitel" törlesztést? Érdekes módon egyik fél sem cáfolta ( Dr.Matolcsy úr., Dr.Orbán Viktor miniszterelnök úr és Patai Mihály Bankszövetség elnöke) Dr.Boros Imre közgazdász 2010.november 26-án a Magyar Hírlapban megjelent tanulmányát "Mohó bankok diszkrét bája" címmel,mely szerint a magyarországi devizahitelesek hitelei egyáltalán nem is látták az alpesi valutát,tehát már a felvételkori állapot is forinthitel volt.Akkor meg miért duplázták meg a bankok a "devizahitelesek" havi törlesztő részleteit és egyáltalán mi folyik e téma körül, miért kell megvezetni közel 1 millió "devizahitelest"?! Ha valaki meg tudná magyarázni azt, hogy a mai bejelentésben mi a segítség a "devizahitelesek" számára, az bizony jó lenne,mert úgy tűnik,hogy megint a bankoknak "feküdt" be a kormány, hiszen Dr.Boros Imre állítása szerint csak megvezették a hitelt kérőket, forinthitelt adtak "devizaárfolyamon!!”
 • 3. Larsson 2011. május 30. 14:20
  „Jelen állás szerint is 40 Ft a különbség a mostani árfolyam és az általuk fixált között! Gyakorlatilag 20%-kal csökken a törlesztő, cserébe majd 2015-től fizethetik a magasabb törlesztőt, meg ezt is és ennek gondolom a kamatait is!”
 • 2. tótkomlósi 2011. május 30. 14:18
  „Ekkora cumit beadni ennyi embernek büntetlenül, nem semmi!

  4 év múlva miből fizetik a külömbözetet?
  Ja, újabb hitelből!
  Ez ám a segítség fidesz módra!

  Ehez nem kell ennyi diploma!”
 • 1. Larsson 2011. május 30. 14:15
  „Na lesz majd nemulass 2015-től, amikor a hitelt és a különbözetet is egyszerre kellene csengetni! A problémát eltoltuk 4 évvel, micsoda szenzációs világraszóló megoldás. Grt a kormány nagy pénzügyi "szakértőinek"! :P”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs fertőzött spanyol zöldség Magyarországon

Valamennyi spanyol eredetű élelmiszert ellenőrizték hazánkban, s nem találtak köztük fertőzöttet - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn. Tovább olvasom