Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Devizahitelek - Doubravszky: halasztást kért a bankszövetség

A megtárgyalásra ajánlott kérdés lényege annak eldöntése, hogy mi a forintban nyújtott és forintban törlesztett deviza alapú hitel pontos meghatározása.
A magyarországi háztartások devizakitettségéből, vagyis a devizahitelezésből adódó társadalmi feszültségek megoldására indított háromoldalú szakmai tárgyalás keddi fordulóját a Magyar Bankszövetség kérésére elhalasztották - tájékoztatott közleményében a pénzügyi jogok biztosa.

Doubravszky György úgy fogalmaz: a halasztásról szóló döntés legfőbb oka, hogy ne szenvedjen késedelmet a kitűzött cél. A biztos írásban megküldte a Magyar Bankszövetségnek a tárgyalás egyetlen, keddre tervezett napirendi pontját, levelére még a héten választ vár.

A megtárgyalásra ajánlott kérdés lényege annak eldöntése, hogy mi a forintban nyújtott és forintban törlesztett deviza alapú hitel pontos meghatározása: devizában nyújtott és forintban törlesztett hitel, devizában nyilvántartott devizahitel, illetve devizában nyilvántartott forinthitel - jelzi a pénzügyi jogok biztosa. Véleménye szerint a kérdés érdemi megválaszolása kulcsfontosságú az egyeztetések folytatása szempontjából.

A múlt szerdán kezdődtek meg a tárgyalások a devizahitelesek problémájának rendezéséről. A pénzügyi jogok biztosa többoldalú tárgyalássorozatot kezdeményezett a devizahitelesek problémájának rendezéséről, ennek első fordulóját tartották meg szerdán a kormány, a Magyar Bankszövetség és a devizahiteleseket képviselő szakértők részvételével. A megbeszélések célja, hogy a felek közösen találjanak megoldást a több százezer magyar családot érintő devizahitelezés problémájára.

A bankszövetség előkészítetlennek tartotta a keddi tárgyalási fordulót

A Magyar Bankszövetség előkészítetlennek, ezért időhúzásnak látta a keddre összehívott tárgyalási fordulót, amelyre semmilyen előterjesztést nem kapott - mondta Sütő Ágnes, a szervezet kommunikációs vezetője az MTI-nek, reagálva Doubravszky György pénzügyi biztos keddi közleményére.

A pénzügyi jogok biztosa kedden bejelentette: a devizahitelezésből adódó társadalmi feszültségek megoldására indított háromoldalú szakmai tárgyalás keddi fordulóját a Magyar Bankszövetség kérésére elhalasztották. A biztos a közlemény szerint írásban megküldte a bankszövetségnek a tárgyalás egyetlen, keddre tervezett napirendi pontját, és levelére még a héten választ vár.

Sütő Ágnes az MTI érdeklődésére elmondta, a keddre összehívott megbeszélés témafelvetését hétfőn délután kapták meg, 3 és fél sor terjedelemben. A témafelvetés a deviza alapú hitelek meghatározásáról szólt, amelyre a Magyar Bankszövetség még kedden megadta az érvényes jogszabályok szerinti definíciót és a hozzá tartozó szakmai magyarázatot.

"Tekintettel arra, hogy kérésünk ellenére a mai napi tárgyalásra semmilyen más előkészítő anyagot, előterjesztést nem kaptunk, ezért a tárgyalási fordulót előkészítetlennek, és felesleges időhúzásnak láttuk" - mondta a kommunikációs vezető.

Sütő Ágnes hangsúlyozta továbbá, hogy a Magyar Bankszövetség a meghívó Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) és további szakmai résztvevőkkel minden megfelelően előkészített tárgyalásra, illetve egyeztetésre készen áll.

Doubravszky György februárban jelentette be, hogy háromoldalú szakmai munkacsoport sürgős összehívását kezdeményezi a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében. A biztos szerint az egyik alapvető kérdés annak eldöntése, volt-e a felvett hitelek mögött deviza, vagy azok forinthitelek voltak, amelyeket adott deviza - például az euró vagy a svájci frank - árfolyammozgásához kötöttek. Az első tárgyalási forduló a múlt szerdán volt.

Olvasóink írták

 • 6. veszettmajom 2013. március 07. 02:13
  „5. macs 2013.03.06. 15:38
  Továbbra is az hogy nem volt deviza a hitelek mögött. És ezt neves közgazdászok is állítják. Ha te azt hiszed hogy segíteni akarnak azok akik nagykoalícióban engedték a szabadrablást akkor naív vagy. (az hogy a médiában kommunistázzák, fasisztázzák , köpködik egymást az csak egy színjáték . A háttérben puszipajtások és egymás érdekeit védik. Szerinted miért nem volt elszámoltatás? Elárulom : közösen privatizálták szét Magyarországot. Mindegyikük tud mindegyikről mindent ezért ha eldőlne az első dominó akkor borulna a jól felépített rendszerük. Nekik nagyon jó az ha egymást váltják mert így biztosítva vannak hogy nem lesznek felelősségre vonva)
  Továbbra is azt állítom hogy közpénzeket akarnak juttatni azoknak a bankoknak akik hatalomra segítették a 2 nagy pártot.
  A 4-es kommentem végén ajánlottam neked is egy weboldalt
  Hogy ne kelljen keresgetned ezeket olvasd el az oldalról:
  2013. március 3., vasárnap-i bejegyzés
  2013. március 1., péntek-i bejegyzés (ez videó. Ha van türelmed végignézni egész máshogy fogod látni a dolgokat utána.Megéri hidd el.)
  2013. február 1., péntek-i bejegyzés
  Van még bőven ezeket csak ízelítőül ajánlom.”
 • 5. macs 2013. március 06. 15:38
  „2. KamuNeni,
  ha nem ismered, akkor miért mondasz véleményt róla?
  4. veszettmajom,
  ha nem volt a hitel mögött deviza, akkor erről mi a véleményed?
  A Magyar Nemzet szerdai számában írt arról, hogy Matolcsy György új jegybankelnök együttműködne a svájci jegybank elnökével, Thomas Jordannal a devizaadósok megsegítésének legújabb programjában. A kormány (a jegybankkal közösen) ugyanis azt tervezi lapértesülések szerint, hogy a svájci frank hiteleket forintra, esetleg euróra váltaná.
  Illetve a jegybanki tartalék terhére akarnak a devizahiteleseken segíteni.
  Valamit nagyon nem tudsz!”
 • 4. veszettmajom 2013. március 06. 00:52
  „"A biztos szerint az egyik alapvető kérdés annak eldöntése, volt-e a felvett hitelek mögött deviza, vagy azok forinthitelek voltak"
  Ez már a vicc kategória. Már régóta köztudott hogy nem volt mögötte deviza, csak a forinthitelt nevezték át chf-re, jen-re stb. Csak az időhúzás megy.
  Mivel vezető politikusok vannak az ügyben mindent megpróbálnak hogy elkerüljék a felelősségre vonást. Fel fogják használni az MNB devizatartalékának egy részét hogy lecsillapítsák azt a több millió! embert akit érint. (a több millió nem elírás , ugyanis egy szerződéhez legtöbb esetben tartozik közvetlen családtag,szülők, kezes aki jelzáloggal terhelt. Az ő otthonuk is ugyanúgy veszélyben van mint annak aki a hitelt felvette.) Majd forintosítják a felvett hitelt, de benne lesz a szerződésben hogy elismeri a fennálló tartozást és nem él kárigénnyel a bank felé. Pont úgy mint az árfolyamgátnál.
  Itt előre megfontolt szándékból súlyos csalás sorozat történt. Mindenki jogosult a kártérítésre csak a magyar bíróságok nem függetlenek.
  Esetleg akit érdekel annak ajánlom www.kaslerarpad.hu”
 • 3. szpalika 2013. március 05. 22:02
  „2. KamuNeni - a családokat a munkahelyek elvesztése teszi leginkább tönkre. Ha vki fizetni tud és akar, akkor meg tudhat állapodni a bankokkal. A gond az, hogy milyen áron? Milyen életszínvonal mellett akar és tud törleszteni.
  Meg az az állapot, hogy tudták, hogy a másik hitelre 40%-kal több törlesztő részletet kellene fizetni, ami mindenképpen forintos. Ezt nem tudták volna kifizetni akkor, és lehet, hogy meg sem kapták volna.”
 • 2. KamuNeni 2013. március 05. 21:25
  „Nem ismerem a deviza hitelt nem is erdekel micsoda. Csak azt latom hogy csalasok sorozata ami rengeteg csaladot tonkre tett ;s tesz. Ezt egy normalis vezetoseg mar reg torveny ellenesse tette volna. Mondom egy normalis vezetoseg!!!”
 • 1. deszkás 2013. március 05. 19:54
  „Valami készül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: csak a Klubrádió nyerheti a 95,3 MHz-es frekvenciát

Az MSZP azt várja a NMHH Médiatanácsától, hogy "fejezze be végre a sajtószabadság híveivel és a… Tovább olvasom