Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Devizahitelek: megmentik, akit még lehet

A Népszabadság szerint a tartozás részleges elengedése is szóba kerülhet a devizahiteleseknél; az adósok negyede több pénzzel tartozik, mint amennyit a lakása ér.
A lap szerdai számában ismerteti: a bankok hozzákezdtek a devizahiteleseknek szánt újabb mentőcsomag kidolgozásához. A komplex javaslatot a tervek szerint egy héten belül bemutatják a kormánynak, és az elképzelés véglegesítése után, várhatóan néhány hónapon belül akár el is indulhat a program.

A bankok most az olyan adósok helyzetére keresnek megoldást, akik már legalább 90 napja nem tudják fizetni jelzálogkölcsönük törlesztőrészletét, jelenleg mintegy 110 ezer ilyen devizahiteles van. Az adósok egy részén a Nemzeti Eszközkezelő segíthet majd lakásuk megvásárlásával, ám 70-80 ezren e programba nem férnek bele, mert nem felelnek meg a szociális rászorultsági feltételeknek - az ő számukra kínálnának kiutat a pénzintézetek.

A lap úgy tudja, a most összeálló javaslat szerint az egyik lehetőség a forintosítás: a pénzintézetek a fennálló tartozást a jelenlegi árfolyamon átváltanák forintra, majd az összeg egy részét elengednék, így csökkentve a törlesztőrészletet. A másik opció, hogy az adós marad a devizahitelben, de a késedelmes tartozásának részleges elengedésével alkalmassá tennék arra, hogy élhessen az árfolyamgát adta lehetőséggel, azt ugyanis csak azok kérhetik, akiknek nincs 90 napot meghaladó tartozásuk.

Ezeket a főbb lehetőségeket finomítanák, ötvöznék a bankok a korábban otthonvédelmi kamattámogatás néven futó programmal: bizonyos szociális feltételek esetén, illetve ha az adós a lakását kisebb, olcsóbb ingatlanra cseréli, állami támogatást kaphat hitele törlesztéséhez. A bankok segítséget nyújtanának ügyfeleiknek meglévő otthonuk eladásához, illetve az új lakás megvásárlásához is.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2013. április 04. 17:08
    „Nem a banki indexálási trükköt kellene visszamenőlegesen és véglegesen megszüntetni különböző PSZÁF-os és banki hóka-móka helyett?!!!”
  • 1. deszkás 2013. március 20. 15:11
    „Az nem tűnik ki a cikkből-lehet nem is ide tartozik- hogy a Bankok készek a "nagyvonalúságra" DE! Keveslik a jelzálog értékét mert érték csökkent,tehát újabb sarc várható.Fizetésigazolás-újabb készfizető kezes ha lesz. Így aztán nézhet ki a delikvens a fejéből,még lejjebb süllyedt. Várom a kárörvendő narancsos kommenteket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödször is átírhatják az alkotmányt

A Magyar Hírlap szerint az alaptörvényben és a Btk.-ban tiltja meg a Fidesz–KDNP… Tovább olvasom