Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Diákhitel határon túli magyaroknak

Diákhitelt kaphat minden olyan erdélyi és felvidéki magyar fiatal, aki felveszi a magyar állampolgárságot, de továbbra is lakóhelyén jár egyetemre, és nem költözik Magyarországra - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.
A lapnak a Diákhitel Központnál megerősítették: azok a Romániában vagy Szlovákiában élő magyar hallgatók, akik teljesítik a feltételeket, jogosultak lesznek a magyar diákhitelre. A Vajdaságban, illetve Kárpátalján élő magyar fiatalok egyelőre nem tudják igénybe venni ezt a lehetőséget, ugyanis Ukrajna és Szerbia nem tagja az Európai Gazdasági Térségnek. A hitel igénybevételének feltétele ugyanis a magyar állampolgárság, illetve az, hogy a fiatalnak olyan európai gazdasági térségi tagállam valamely felsőoktatási intézményében kell tanulnia, amely Magyarországon elismerhető felsőfokú végzettséget ad - teszik hozzá.

A lap szerint a diákigazolványt és az azzal járó kedvezményeket minden határon túli magyar diák igénybe veheti, aki felveszi a magyar állampolgárságot, vagy hazai köz-, illetve felsőoktatási intézményben tanul.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. deszkás 2011. május 28. 11:57
  „Csak egy h.szólás SAJTKUKAC és SGDI -hez: én még emlékszem a SZEMÉLYES (tehát nem elbeszélésből) élményemre a 70-es években a jugó vásárlásnál:nem akaródzott tudni magyarul a Pirroszka-nak szólitott kollegina sem! Vaj miért?”
 • 46. sajtkukac 2011. május 26. 20:33
  „szgd-i, a múlt elmúlt, a jövő még nincs itt! Azon kell agyalni, ami MOST van, MA! A múltat még Te sem tudod megváltoztatni, a jövőjét meg mindenki úgy irányítja, ahogyan akarja! Te szeresd őket, védd őket, élj a múltban, mert nem azok jönnek ide diákhitelért, akik még nem is éltek mondjuk 88-ban, amikor a romániai forradalom volt, na de mindegy, Te egy meddő vitapartner vagy számomra, bár nem is állt szándékomban sem veled, sem mással vitázni, csak a véleményemet írtam le, amire Te lehülyéztél símán. Továbbiakban el sem olvasom azt, amit itt szajkózol, szeresd őket, fogadd be őket, és siránkozz az ő sanyarú sorsukon, a sajátunkat meg majd mi többiek megéljük helyetted is a jelenben!”
 • 45. szgd-i 2011. május 26. 20:25
  „Persze egy közösségben ilyen is meg olyan ember is akad, volt a magyar történelemben is áruló,ugyan úgy mint a németben, franciában, románban de ez nem jelenti hogy a magyarságban mindenki áruló. Az ilyen felvetés persze jogos, erről is beszélni kell, de akit komolyan érdekel a történelem, az nem tesz fel így, vagy legalább is ilyen "sejtelmes" hátsószándékkal kérdést. Nem így teszik fel az ilyen kérdést.”
 • 44. Ferrer 2011. május 26. 20:20
  „Na ez egy jó ötlet, ha Nagymagyarországot szeretnénk, kezdjük a külföldiek pénzügyi idecsatolásával.”
 • 43. szgd-i 2011. május 26. 20:11
  „Csak sajnálni tudlak sajtkukac, nem akarlak meggyőzni, nem célom. Csupán annyit szerettem volna, hogy kijavítsam a valótlanságokat, csúsztatásokat. Az ismerőseid sem gondolom hogy jókedvükben csinálták amit csináltak, az élet kényszerítette őket gondolom. Ítélkezésed gondolatmenete alapján például a decemberi népszavazás eredménye miatt lehetne mélyen megvetni az itthoni magyarokat. Mit ahogy meg is rökönyödtek más népek ezen európában. Egyébként meg kell ismerni a történelmünket, múltunkat, mert aki nem ismeri, tudja annak jövője sincs. ( Mi is a történelem? Sok minden más mellett az is történelem, hogy mi volt a szüleiddel, nagyszüleiddel s azok szüleivel, ez a családi történelem. A Te reggeled is már történelem nem csak a II világháború. Például a nagyszüleim életének szoros része volt.)”
 • 42. sajtkukac 2011. május 26. 19:41
  „szgd-i, ha ennyire együttérzel velük, fogadd őket be! Azért meg, mert nekem más a véleményem, csak az ostoba ítélkezik más felett....... Csak mellékesen 15 évig éltem együtt egy szerbiai "magyarral´, tehát egészen testközelből ismerem az ottani magyarok véleményét az itthoniakról, ami hiszed, vagy sem, egyáltalán nem pozitív! Regényt tudnék írni arról, hogy mit műveltek a háború alatt (ne gyere itt a II. Világháborúval, az már történelem) és éltek vissza a menekültségükkel! Tehát nekem Te ne akard megmagyarázni azt, hogy milyenek, még a 90-es évekbeli háború idején is jobban éltek, mint mi itt valaha, ja és nem a bérből, fizetésből, világ életükben a seftelésből! Mellékesen javasolnék neked egy helyesÍrási szótárt, mert tele van az írásod igen komoly helyesírási hibákkal..... Mondj le a jövedelmedről és küldd el nekik, akiknek hangsúlyozom, újra leírom, bármikor jöhettek eddig is, nem volt zárva a határ előttük, letelepedhettek, élhettek itt. Az egész egyébként egy művileg generált semmi, egy lufi, amit fújnak politikusaink, hogy a szavazati jogot megvegyék. Az elmémmel egyébként semmi gond, ne aggódj te érte, inkább a saját tapasztalatod alapján mondj bárki hozzászólóról itt véleményt, és megismétlem, fogadd be őket, tegyél érte, hogy nekik jobb legyen, elvégre nem az itthoniak fontosak számodra úgy látom, hanem a határon túliak. <moderálva..>”
 • 41. szgd-i 2011. május 26. 19:09
  „40 sajtkukac .....
  Először is ők nem idegenek, nem külföldiek hanem magyarok. Látom egyetlen egy határon túli magyarral sem beszéltél még komolyan, elfelejted hogy itt nálunk volt a "legvidámabb barakk" ez valamit azért jelentett. Beszéltél egy erdélyivel, aki esetleg elmesélte milyen is volt mikor elcsatolták erdélyt? Milyen volt akkor magyarnak lenni kint, vagy Ceausescu alatt? Vagy a délvidéket említve mikor a szerb nacionalisták gyilkolták, kifosztották, börtönözték a magyart? Vagy mikor a 90´ években a széteső jugoszláviáért besorozták a magyarokat is, háborúzniuk, meghalniuk kellett tőlük teljesen idegen érdekekért, nemzetekért akaratukon kívül? Vagy ugyan ez a felvidékieknél, csak ott mindenki szerencséjére a különválás háború nélkül ment végbe.
  És még bárki azt mondja hogy haszonlesők a határon túli magyarok? Szenvedtek minden időben, ott le magyarozták őket itt meg le románozzák, szerbezik! Milyen agyrém ez? <moderálva..>”
 • 40. sajtkukac 2011. május 26. 18:26
  „szgd-i, szerinted mi, itteni magyarok, melyik szomszéd országba mehetnénk, ahol hasonló előnyöket élvezhetnénk? És ők eddig is, mielőtt kitalálták ezt a magyarkodósdit (sicc, de csúnya kifejezés) bármikor letelepedhettek, jöhettek, nem volt a határ zárva előttük! Élhettek - volna - itt, közöttünk, a csóró itteni, echte magyarok között, adózhattak volna, fizethették volna a rengeted tb,nyugdíj, és egyéb járulékot, és megélhettek volna a minimálbérből. Senki nem tartotta vissza eddig sem őket! Ne csak akkor legyenek magyarok, amikor az előnyöket kell az "anyaországról´ lehúzni! Éljen itt, adózzon itt, küszködjön velünk itt, és 10 év után legyen teljes értékű, ugyanolyan helyzetű itteni magyar, mint mi, akik itt születtünk. A háború idején Szerbiából százával jöttek át, mint menekült, a Vöröskeresztes csomagokat árulták otthon a piacon, felvették a segélyeket, hazajártak a határon, mennyi maradt itt belőlük? Hát nem sok! De TAJ kártyájuk van, ellátást kapnak, na szóval inkább nem írok tovább semmit, mert elvisz a fekete autó (bár már lassan vonat kell, annyian leszünk, akiknek nem tetszik a rendszer).”
 • 39. Larsson 2011. május 26. 17:55
  „Itt nem az ellenségeskedésen van a hangsúly, hanem azon, hogy politikai erők mire akarják felhasználni a kint élőket! :P”
 • 38. szgd-i 2011. május 26. 17:51
  „Komolyan mondom az ember esze megáll, ennyi hülyeséget össze vissza írnak itt.
  Milyen emberi jellemre vall mikor a magyarnak a magyar a legnagyobb ellensége, ez már beteges!
  Máskor más hozzászólásomban már említettem, hogy ez az igazi tragédiája a volt évtizedek kommunizmusának, és a változás utáni szoc-lib gondolkodásmódnak. Ez beteges sajnos némely hozzászólóknál. Nem is lehetne máshogy nevezni mikor a világon bármely nehéz sorsú, szerencsétlenjének hamarabb segítenek "önzetlenül" mit a nagyhatalmak gonosz játékaként határon túlra került magyarokon. Sok szegedi hozzászóló elfelejti hogy csak egy nagyon kis hajszál választotta el hogy itt szegeden ne román vagy szerb zászló legyen a városházán!!! Akkor is így vélekednének?”
 • 37. Larsson 2011. május 26. 17:27
  „34.

  Állítólag a szegedi klinikán is a magyar beteg belehalhat a várakozásban, mert a fizetős románok mindig előrébb vannak a sorban!”
 • 36. Nórikám 2011. május 26. 16:59
  „24:X.Y. Valószínű így lesz! A nagy magyarkodásban mindenkit utáltak aki ellenezte az állampolgárság megadását /annak idején a fidesz is/ pedig tudtuk, hogy csak a szavazati jog miatt teszik, hogy ki legyenek biztosítva!”
 • 35. deszkás 2011. május 26. 16:14
  „Mikor erről irtam tavaly nyár végén bele akartak döngölni a földbe hogy MINDEN ami jár a Magyarországi magyarnak járni fog nekik is hozzátéve pl hogy gyermekenként 80 Eurót is kapnak. A Magyarországi magyart ki nem ...... le.Mert ha volna bánja kánya de nincs. Vagy mégis van?”
 • 34. sajtkukac 2011. május 26. 16:10
  „Ezzel fizetik meg kvázi a következő választáson a szavazatokat, ennyire egyszerű. Mert, hogy kapnak majd szavazati jogot (is), az tuti, meg eü. ellátást (soron kívül! Másfél órát vártam, mire a határon túli kijött a szakrendelésről, fizetés, és előzetes időpont nélkül). És mi ezt is tűrjük. De még meddig?”
 • 33. kutyuka 2011. május 26. 16:03
  „17. allwin 2011.05.26. 11:35

  GRATULÁLOK!

  Az egyik legnagyobb átverés terjeszteni!

  Én felvettem 625 ezret, jelenleg két éve havi 11 ezret vonnak le, most 1.038.000 ezer a tartozásom!
  ÁTVERÉS!

  Hasonlo itt is,csak azzal a kulonbseggel,hogy en 340 000-et vettem fel es en is a milliot atleptem,hiaba fizetek,a tokehez hozza sem nyulok es evrol evre no az osszeg...”
 • 32. Dushbag 2011. május 26. 15:42
  „- A határon túli magyarok meg jót röhögnek a markukba, mindkét
  oldalról összeszedik a morzsákat, ha kell kintre, ha kell ide sírnak,
  a 90-es évek elején akik idejöttek és vállalkozók lettek nyilván
  horror összegekkel járultak a közösbe, de a gyerekeik ingyen tanultak
  egyből, segélyeket is kaptak, most meg urakat játszanak itt a kellemes
  "É" betűs kiejtésükkel..-”
 • 31. zoltanszabo 2011. május 26. 15:41
  „T. 26. " ki mit kap ingyen ?..."
  Én tegnap olvastam : a romák alanyi jogon lakást kapnak !??????
  Külföldön élő ,"magyar " tanulók ha végeznek --irány a nyugat. a felvett hitelt pedig-----úgy fizetik meg--mint a bírságot amit a közutakon kirónnak rájuk. Csekk--bünti a szemetesbe, határon túl meg jót röhögnek !”
 • 30. Ebgondolat 2011. május 26. 15:30
  „17. allwin 2011.05.26. 11:35
  És még mennyivel tartozol?”
 • 29. Larsson 2011. május 26. 15:27
  „Az a külhöni "magyar" (értsd állampolgárság nélküli), aki a középsuliját kint végezte ingyen tanulhat a magyar felsőoktatásban, bár lehet ösztöndíjra nem jogosult (erre nem emlékszem, de remélem nem kapnak), de a hazai magyar adófizető pénzén teszik. Szóval nem írt olyan nagy marhaságot!
  Utána meg nyugodtan továbbállhatnak, sokan ezt csak ugródeszkának tekintik és nyugatabbra mennek!!!”
 • 28. szatyi 2011. május 26. 15:00
  „"26. szgd-i 2011.05.26. 14:45 "

  Hiába puffogsz, xenének -bizonyos dolgokban- igaza van. Pl. abban, hogy még több embert kell az itteni keresőknek-adózóknak eltartani. Tényleg nincs semmi ingyen, járulékot, egyebeket fizetni kell, de ezt CSAK a határon inneni állampolgárokból tudják kisajtolni! Ha tetszik neked ez a "demagóg duma" -ha nem!”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új arculatot szeretne a parlamentnek Kövér

Új arculatot szeretne a parlamentnek Kövér László fideszes házelnök, a tervezés már folyamatban van… Tovább olvasom