Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Die Welt: ˝A médiatörvényt át kell dolgozni˝

Szerdán is számos amerikai, belga, francia, lengyel, német, osztrák és brit lap foglalkozott a Magyarországgal kapcsolatos EU-eljárásokkal.
Az amerikai sajtóban a The New York Times idézte a belga külügyminisztert, aki szerint az EU-nak a tagállamok estében a gazdaságiak mellett a politikai kritériumok teljesítését is ellenőriznie kell. A The Wall Street Journal szerint az uniós jogszabályok betartatásáért felelős bizottság nem érintett egy sor olyan változtatást, amely az emberi jogi csoportok szerint azzal fenyeget, hogy a Fidesz megerősíti hatalmát a magyar politikai rendszerben.

A német sajtóban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lap A kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen című írásban számolt be a kifogásolt törvényekről. A demokrácia és a pénztárca körüli aggodalomról című írásban kiemelték, a kormányban nemcsak az uniós partnerek csalódtak, hanem - közvélemény-kutatások szerint - sok magyar is. Georg-Paul Hefty Felelősség című kommentárban emelte ki, hogy Orbán Viktor felszólalása az EP-ben az intézmény felértékelődésével egyenlő, hiszen "a nemzeti parlament iránti kormányzati felelősség" ezzel a lépéssel az uniós "tagállamok európai felelősségévé válik". A Die Welt című konzervatív lap Az EU eljárást indít Magyarország ellen címmel számolt be az EB döntéséről, idézve a német kormány emberi jogi megbízottját, aki aggodalmának adott hangot az igazságszolgáltatás függetlenségét és a véleménynyilvánítás szabadságát illetően. "A médiatörvényt át kell dolgozni" - jelentette ki. A Financial Times Deutschland című lap Európa bemelegít Magyarország ellen címmel számolt be a kötelezettségszegési eljárásokról, megjegyezve, egyes EP-képviselők keményebb intézkedést fontolgatnak. A Handelsblatt című lap az EB nyomás alá helyezi a magyar kormányt címmel számolt be az EU-eljárásokról, amelyek célja, hogy "az erény útjára kényszerítsék Budapestet". A Der Tagesspiegel című liberális lap az EB döntéseiről szóló beszámoló mellett kommentárt is közölt, amely szerint "a központi bank és az igazságszolgáltatás függetlenségének a megnyirbálásával szakadt el a cérna" a Bizottságnál. A Berliner Zeitung című baloldali lap az EB döntéseiről szóló cikk mellett Az EU megfékezheti Orbánt című kommentárban megállapította: a magyar parlamenti ellenzék "erőtlen, az ellenzék az utcákon pedig - még - gyenge", így csak az európai intézmények tudják a miniszterelnököt "a szabályok és jogi normák betartására kényszeríteni." A Spiegel Online-nak Az Európai Kelet jobbra fordul című cikke szerint "az EU eljárást indít Budapest ellen, mert félti a demokráciát, pedig a baj sokkal nagyobb: Kelet-Európa többi részén is törnek előre a populisták és a nacionalisták."

A belga sajtóban a La Libre Belgique című lap idézte a Médiatanács közleményét, mely szerint a Klubrádió licencengedélyét semmilyen hatóság nem vonta vissza. Azt is idézték, hogy a rádió frekvenciahasználati joga 12 év után végérvényesen lejárt, és világos feltételekkel írtak ki pályázatot, a hatályos jogszabályok szerint.

A francia sajtóban a liberális Le Monde idézte Viviane Reding EU-biztost, aki szerint csak a kérdéses törvények módosítása nyugtathatja meg a Bizottságot. A konzervatív Le Figaro szerint Orbán Viktor azért megy Strasbourgba, hogy "szembeszálljon Európával". A Libération úgy véli, Orbán Viktor a teljes jobboldal egységesítése érdekében többek közt retorikája egy részét a szélsőségesektől veszi át.

Az osztrák sajtóban a Die Presse szerint az Európai Unió frontális támadása a magyar alkotmány ellen nemcsak külpolitikai dilemma elé állítja Orbán Viktort: a magyar kormányfő belpolitikai síkon is sarokba van szorítva. Külön kommentárban a lap rámutatott: Orbán új Magyarországot épített föl, amelyben sorra erodálták a hatalmi ágak szétválasztását. A Der Standard feltűnőnek nevezte, hogy az "Orbánhoz közel álló üzletemberek által irányított médiumok újabban erőteljesen szítják az EU-ellenes hangulatot. A lap kommentátora úgy véli, hogy megnőtt a magyar államcsőd veszélye. A Kuriernak nyilatkozó Johannes Hahn EU-biztos leszögezte: a magyar kormány demokratikus választás nyomán került hatalomra, az általa hozott intézkedéseknek azonban összhangban kell állniuk az uniós joggal. A svájci sajtóban a Neue Zürcher Zeitung szerint Orbán egyes bírálói nem érik be a három pont miatt indított eljárással, hanem az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást sürgetnek, ám ez a követelés túlzott.

A lengyel sajtóban Jerzy Buzek a Gazeta Wyborczaban közölt interjújában kiemeli, hogy a magyar kormány politikája csak az előzmények, egyebek közt a elődöktől átvett ország súlyos gazdasági helyzetének figyelembevételével értékelhető.

A brit sajtóban a The Times szerint Magyarország meghajolt az Európai Bizottság hatalmas nyomása előtt, és közölte, hogy hajlandó változtatni néhány újonnan meghozott törvényén. A The Daily Telegraph című lap Magyarországot csőd fenyegeti, ha az EU elveszíti türelmét címmel jelentetett meg írást. A The Economist című hetilap Budapest kontra Brüsszel című cikkében azt írták: a magyarok hozzászoktak az idegen uralomhoz. Időnként lakosai segítik a megszállókat, másszor az útjukba állnak. Általában mindkettő igaz volt valamennyire. Ez a hagyományos taktika azonban kevésbé sikeres az ország jelenlegi hűbérura, az EU alatt, különösen azt figyelembe véve, hogy az ország önként csatlakozott a klubhoz. A The Guardian című baloldali lap Orbán Viktor tönkretette Magyarország 1989-es álmait című cikkben azt írta, hogy Európának - szigorúan ragaszkodva alapvető törvényei és normái tiszteletben tartásához - továbbra is reagálnia kell arra kihívásra, amelyet Magyarország intéz ellene.

Olvasóink írták

  • 1. babar 2012. január 19. 11:14
    „Csak gratulálni tudok eme gyöngyszemhez a DM-nek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlamenti pártok az EP-vitáról

Az LMP szerint az EP-ben megfogalmazott kritika nem Magyarország, hanem a kormány és a… Tovább olvasom