Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Díj a népzene értékeinek feltárásáért, ápolásáért

Első alkalommal ítélték oda a Kórusok és Zenekarok Szövetségének (Kóta) díját, amit a népzene értékeinek feltárásáért és ápolásáért – többek között – dr. Barsi Ernő néprajztudós vehetett át a zeneakadémia nagytermében.
dr. Barsi Ernő néprajztudós
A kitüntetettnek külön öröm volt, hogy az ünnepi hangversenyen a zenei egyetem kórusában unokája is énekelt. Fél évszázada gyűjti a magyar népdalokat, hogy műveiben visszaajándékozza azokat „jogos tulajdonosuknak, a magyar népnek". Dr. Barsi Ernő még ma, 84 évesen is rendíthetetlenül járja az országot előadásával.

– Fontos, hogy akik elvesztették, azok kapják vissza a kincseket. Nemcsak gazdagabbak lesznek egy szép dallal, hanem a tudat alatti magyarságukat is erősíti. Az értékeinket nem tékozolhatjuk el.

A megerősítést alulról kell kezdeni, és ha sokan akarjuk, ha a sok „titkos láng" összefog, akkor az egy idő után a csillagos égig ér – vélekedett a Kisalföldnek a kitüntetett néprajztudós, aki kérésünkre felidézte gyermekkori karácsonyait. Mesélt a hajdani szentestékről, amikor szülőfalujában, Sályban kántálók, betlehemesek járták az utcákat. Ahogy mondta: azokon a karácsonyestéken életre szóló útmutatást kapott szüleitől. Többek között ez az élmény indította arra, hogy karácsonyi szokásokat is gyűjtsön.

– Sokan távol keresik a kincseket, pedig nem kell messze menni. Az utolsó órában vagyunk: mindenkit arra biztatok, hogy nézzen körül a családban, a rokonok között és jegyezzen fel minden szót, minden éneket, pótolhatatlan kincsek veszhetnek el, amelyeket holnap már késő lesz keresni.

Dr. Barsi Ernő a jellegzetes megyei szokások közül a mendikálást, a vitnyédi bölcsőcskét és a pásztorköszöntőket említette. Az utóbbiakkal kapcsolatban azt tartották: ha pásztor jön karácsonyt köszönteni, úgy kell fogadni, mintha Betlehemből jönne.

– A karácsonyi abrosz alá búza-, árpa- és kukoricacsomót tettek, amit aztán később belekevertek az állatok eledelébe, hogy azok egészségesebbek legyenek az új évben. Jézus kenyere mellé ilyenkor egy alma is került, amit a háziasszony fölemelt és azt mondta: „amilyen szép és egészséges ez a piros alma, olyan egészséges és összetartó legyen a család a jövőben". Bár a mai világban is így történne az ünneplés.

Díjat kaptak még

Az egyetemes zenekultúra értékeinek feltárásáért és ápolásáért Kóta-díjat kapott még a népzenei kategóriában a megyében született Budai Ilona, a zenekari kategóriában pedig a soproni Liszt Ferenc Zenekar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron is beadta pályázatát

Sopron a jelentkezési határidő lejárta előtt egy nappal adta be pályázatát az Európa Kulturális… Tovább olvasom