Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Dinamikusabb növekedést várna Magyarországtól az EU

Magyarország gazdasági növekedése az idén várhatóan 4,6 százalékra gyorsul, és a növekedést főleg a hazai kereslet ösztönzi a növekedéspárti költségvetési politika miatt, írták az Európai Bizottság szakértői a bizottság hétfőn megjelent, tavaszi, európai szintű előrejelzésében.
Az elemzés szerint az export is támogatni fogja a növekedést a világgazdaság fellendülése miatt, de 2007-ben a növekedés üteme 4,2 százalékosra lassulhat, a lakossági fogyasztás mérséklődése miatt.

Ezzel együtt az idén és jövőre a lakossági fogyasztás kivételesen erősnek ígérkezik, az alacsonyabb közvetett adók, a növekvő szociális támogatások és az emelkedő minimálbér miatt, írták a bizottság elemzői. A beruházásokat növelik a nagy autópálya-építések, miközben a gépek-berendezések beruházása idén és jövőre is valószínűleg szinten marad, tették hozzá.

Az importot továbbra is növeli a lakossági fogyasztás és a beruházás, de mivel az export is viszonylag gyorsan nő idén és jövőre, a kereskedelmi hiány a GDP 2,5 százaléka körül stabilizálódik.

A fiskális expanzió és az erőteljes magánfogyasztás-bővüléssel magyarázza a testület, hogy az idénre jelzett 8.3%-ról 2007-ben 8.5%-ra emelkedhet a folyó fizetési mérleg GDP-arányos hiánya (tavaly ősszel még 8.4, illetve 7.7%-os prognózisok jelentek meg).

Úgy vélték, a foglalkoztatás a következőkben valamelyest bővül, de ettől nem fog csökkenni a munkanélküliség, az várhatóan 7,5 százalék fölött stabilizálódik.

Az évi átlagos infláció az idén tovább lassulhat, körülbelül 2,3 százalékosra, főleg az áfa-csökkentés miatt, habár az első néhány hónap tanúsága szerint az áfa-csökkentés csak részben befolyásolta az áralakulást.

Mindazonáltal a csökkenő inflációs várakozások és az EU-csatlakozást követő nagy kereskedelmi verseny bizonyosan enyhíteni fogja az inflációs nyomást az idén. Jövőre, a drága olaj és a gyengülő forint miatt, az infláció várhatóan visszatér 3,5 százalék közelébe, ami nagyjából megfelel a fundamentális irányzatnak Magyarországon, írták a brüsszeli szakértők.

A közkiadások az idén bizonyára meghaladják a hivatalos becslést, mert a költségvetésből hiányoznak a szükséges szerkezeti reformok, amelyek kiadáscsökkentést céloznának, tették hozzá. A kamatköltség is bizonyára nagyobb lesz a tervezettnél a várható kamatemelés és a közadósság várható szintje miatt. Változatlan politika esetén jövőre az államháztartási hiány a GDP 7 százalékára rosszabbodhat, főleg a tervezett adócsökkentések második lépcsője miatt.

Az államháztartási előrejelzést az EU-bizottság elemzői a nyugdíjreformmal együtt számolták, ami idén és jövőre szerintük legalább 1,4-1,4 százalékponttal csökkenti a tényleges hiányadatot, illetve az elszámolásba bevették a harcirepülőgép-vásárlás költségét, idén a GDP 0,3 százalékára, jövőre a 0,2 százalékára téve ezt, ellenben az új autópályáknak a GDP 1 százalékát kitevő építésével úgy számoltak, mintha azok kizárólag magánberuházásban és nem kormányköltségen épülnének. Ezt a fajta elszámolást az EU statisztikai hivatala később felülvizsgálhatja, a hivatalos magyar adatszolgáltatás után, tették hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnokság a Fertőn

Gőzerővel folynak a május 10-e és 20-a között a Fertő tavon megrendezésre kerülő vitorlás-… Tovább olvasom