Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Diploma, egyetemre járás nélkül

Egyetemi, főiskolai tanulmányok nélkül is lehet majd diplomát szerezni Magyarországon, várhatóan két év múlva.
Az oktatási intézményeken kívül szerzett tudásról a gyakorlati bizonyítékok alapján állítják majd ki az oklevelet. A tanítás nélkül, csak vizsgával szerzett diploma lehetősége része az Európai Unió oktatásfejlesztési programjának, magyarországi bevezetését kétmilliárd forint közösségi támogatás segíti- írja a Népszabadság. A vizsgák szabályai szigorúak lennének: vagy vizsgamunkát kell készíteni, vagy minősítő vizsgát kell tenni. Így például ha valaki egy mester mellett tanulja ki a kőművességet, akkor a szakképzés éveit kihagyva oklevelet kaphat, vagy egy egyetemet sosem végzett, ám elismert alkotóművésznek is lehetősége lenne akár a doktori fokozat megszerzésére is.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. allegro 2009. július 08. 10:51
  „Tapasztaltam, néhány éve nappalin végzett biológus barátnőm alapvető mikrobiológiai szabályokkal nagyon nincs tisztában, legalábbis igen szemet szúróan egyáltalán nem hasznosítja a gyakorlatban, otthon, és családtagjaitól is elnéz minden nem szokványos dolgot is a konyhában. Mintha a tudomány nem épült volna szervesen a személyiségébe, mintha külön terület lenne az otthon és az elmélet. Korábban ezen a szakon sem volt levelező képzés.”
 • 59. Celtis 2009. július 08. 10:00
  „Tehát ha jól látom, a nagy többség egyetért abban, hogy egyes szakoknál teljesen felesleges, sőt akár káros is lehet a diplomát az egyetemre járáshoz kötni. Ezek miatt gondolom, hogy a fenti egy jó kezdeményezés. Arról pedig szó sincs, hogy minden szakon kötelezően bevezetnék ezt a "képzési" formát. Ahogyan ma sincs minden szakon levelező és távoktatási tagozat.”
 • 58. joy 2009. július 08. 07:03
  „Az alapdiplomát mindenképp rendszeres iskolába járáshoz kötném, de vannak olyan szakmák, amelyek utána sokaddiplománam már nem annyira égető az előadásokra járás, zh-zás, szemesztervizsgázások.

  Gyermekem a két elsőt "direktben" szerezte meg, a 3-at épp holnap után fogja megkapni. A mérnök-közgazdász-marketing-menager szakhoz már nem lett volna szükség a rendszeres iskolai jelenlét -de sokat könnyített.

  Nos, a "büfé-szakokhoz" tényleg fölödleges a kampusz lépcsőjét koptatni.
  :o)”
 • 57. joy 2009. július 08. 06:45
  „[46] Celtis!
  Nagyon nem mind1, ki mit, hol tesz magáévá!
  Autodidakta módon nem lehet padagógussá, orvossá, ügyvéddé, vegyész-gyógyszerész-biológus-fizikussá lenni, ezekhez bizony kellenek azok a labgyak-ok, amelyekről barbaro is beszélt.
  Én is meló, család mellett -jó 10 évvel az érettségi után- szereztem levelezőn diplomátabból, amit akkor már munkakörömben végeztem.
  Ám nem hiszem, hogy valaha is lehetséges lenne orvosit diplomadolgozattal szerezni.
  :o)
  Elismerem, vannak olyan "szakmák", amihez fölösleges 4-6 évet végig se.gelni, elég tiszetességesen leírni amit a páciens évek óta gfyakorol, ezt jeleztem[41]-es írásomban.

  A programozók különleges állatfajta, nem kell bemutatnod. Elég tükörbe néznem.
  :o)”
 • 56. PankaSopron 2009. július 08. 06:25
  „Így, első olvasatra agyatlanság.”
 • 55. floridaimagyar 2009. július 08. 05:49
  „Haladas. En is a fennti modon raktam le kemiai szakmunkas, elelmiszeri es minositesi ellenori vizsgakat ...

  Nekem ket haverom jar egyetemre az "internet"-en, sot mar nehany altalanos iskola, kozepiskola is kinyitott a web-en, lehet hogy 20 ev mulva mar mindenki laptoppal jar majd suliba :)”
 • 54. maradando 2009. július 07. 23:17
  „A Marxista Leninista egyetemi diplomát ,a mai napig nem lehett űberelni.Oda gyakorlat és elméleti tudás sem kellett.Csak szocialista összeköttetés. Aki nem hiszi járjon utána. :D”
 • 53. Zs 2009. július 07. 22:31
  „...család nélkül...

  Úgy szerintem sokan vannak”
 • 52. persona 2009. július 07. 22:03
  „49. akkor előttem megemelheted:D”
 • 51. comet 2009. július 07. 20:10
  „minden a követelményen és vizsgarendszeren múlik. Az mindenesetre aggályos, hogy jelenleg a nappali egyetemi kurzusoknál is súlyos problémák vannak e téren.”
 • 50. liongate 2009. július 07. 19:39
  „jav:család mellett”
 • 49. liongate 2009. július 07. 19:39
  „Ne feledkezzünk meg azokról a szakokról,ahol nincs levelező,nem véletlen,na azt végezze el valaki család nélkül,azelőtt megemelem a kalapom.”
 • 48. Mathiasking 2009. július 07. 19:00
  „Bocsánat az érthetetlennek tűnő fogalmazásért, de sajnos most így jött le illetve ki belőlem.”
 • 47. Mathiasking 2009. július 07. 18:58
  „46. hozzászólás Celtis 2009.07.07. 18:45

  A hosszú évtizedek tapasztalatai bebizonyították számomra, hogy sosem vagy csak nagyon kis kivétellel, azok ülnek vezetői helyen, akik bizonyos politikai vagy vallási elkötelezettségüket bizonyították. Semmi köze sincs a rátermettségnek és tudásnak az állami szférában, de a magán szférában meg a pénz a lényeg! Ismerek nem egy olyan cégtulajdonost, hogy a kapa kilóg a szájából! Több pénze mint esze és IQ-ja!”
 • 46. Celtis 2009. július 07. 18:45
  „41, 42: Nem magamat akarom fényezni, de mialatt biológia szakra jártam, többek közt abból éltem, hogy a progmatosok beadandó programjait megírtam helyettük. Ők voltak a lelkiismeretesen nappali tagozatra bejárók, én pedig aki gyerekkorom óta, tíz éve üzletszerűen programoztam. Ti melyikünknek adtátok volna a diplomát?”
 • 45. SP 2009. július 07. 18:18
  „44. hozzászólás allegro 2009.07.07. 18:09
  Hát igen.”
 • 44. allegro 2009. július 07. 18:09
  „SP, Celtis, köszönöm.
  Tehát képzés nélkül lehet okos, ügyes, rátermett, de mégsem az igazi, és korlátai vannak.
  Eszembe jutott régi orvos hallgatótársam: péntekenként, amikor a képzésre jött, rábízta a rendelést asszisztensére, "ő úgyis nagyon szeret rendelni"....rendelni lehet, még ugyanazt a receptet felírni is, bizonyára elsősegélyt is képes nyújtani, de már vizsgálni nem ő fogja meg a beteget, felelősséget sem ő vállal. Nem lesz orvos attól, mégha maga a professzor mellett asszisztenskedik sem, amennyiben nem képezi magát.
  Olyan ez, mint a gyerekeknél, hogy játsszunk orvososdit, meg boltost, meg szakácsot, vagy plébánost, tanárt. Felnőttként időnként bele is kell bújni egy kicsit mindegyik szerepbe, de ettől még senki nem lesz profi. Még a legragyogóbb háziasszonyból sem válhat képzés nélkül konyhafőnök. Amikor tapasztalom, hogy alapvető mikrobiológiai ismeretekkel nincs tisztában, mert a macskás kezével megfogja a szuper rétest éppen - szerencse hogy forró volt a tepsiből, és imádkoztam ne legyen semmi probléma. Kb. így járhat sok megfelelő képzés nélkül diplomához jutó "szakember".”
 • 43. SP 2009. július 07. 17:46
  „38. hozzászólás allegro 2009.07.07. 15:01
  Gratulálok a sikereidhez.
  A kivétel erősíti a szabályt. Mindkét verzión átestem.
  Az én tapasztalatom(!) és ahogyan mások esetében is láttam, a nappalitól eltérő képzés kissé gyorstalpaló OKJ jellegű ízt ad a dolognak.
  Képzés nélküli diploma ugyan nem lehetetlen, jó is lehet, hiszen sokszor a lelkes amatőr tudása is szinte mérnöki lehet, de azért mégsem az igazi.
  "Nem fogják szeretni."”
 • 42. tzrtz 2009. július 07. 17:42
  „Micsoda liberális állatság már ez. Gondolom antiMagyar Bálint nevéhez fűződik meg Sándor Kláráéhoz...Hogy lehetne ilyen "diplomásokban" megbízni?

  Kijön egy villanyszerelő, aki ki tudja hol szerezte a szakmáját, és akkor megcsinálja a ház áramellátását? Jön a sebész, azt levágja a lábam a baleset után, mert már dolgozott egy kicsit hasonló munkakörben a ruandai polgárháborúban? Szerintem ma is van egy csomó "szakember", aki nem végezte el az iskoláját sajnos, de ezek alá nem kéne még tovább adni a lovat.”
 • 41. joy 2009. július 07. 16:53
  „- Hé szürke! Te beadtad már?
  - Mijazhogyíííííáá! Megyek védeni az Iááákolás 40 évezredes hungaricum disszertációmat. És te?
  - Én már végeztem, dr Mekk Elek parafenomensuz ezermesterusz vagyok.
  - Niiááánada! it jonn Lőcs Lóri!
  - Nénikéd a Lóri, az a tollashátú! Én dr Lőcs Lóránd parafenemén vagyok, ha nem tudnád!
  - Én meg dr Össz Tövér inszeminátor vagyok!

  Állati, már minden szamár kaphat egyetemi diplomát, ha megfizeti!
  :o(”
60 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt fürdőző holttestére bukkantak

Holttestet találtak hétfőn kora este a Lupa-szigeti tóban, Pest megyében- tájékoztatott a Pest… Tovább olvasom