Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Diplomák ezreit tartották vissza a hiányzó nyelvvizsgák miatt

A nyelvi bizonyítványok hiánya miatt visszatartott diplomák aránya sok helyen 30 százalék feletti, de vannak olyan felsőoktatási intézmények, ahol az oklevelek közel felét nem adták ki emiatt - írta a Magyar Nemzetet.
A lap keddi számában közölte, alig-alig csökken azok sokezres tábora, akik még a tanulmányaik végére sem tudják megszerezni a szükséges papírt, pedig az elmúlt években többször is felvetődött az ötlet, hogy felvételi követelménnyé váljon a nyelvvizsga.

A lap több egyetemet is megkeresett a kérdéssel, hogy milyen arányt képviselnek a "beragadt" diplomák. A Szent István Egyetemen például a záróvizsgázók 25-29 százaléka nem kaphatta meg emiatt a diplomát, míg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 35,5, az Óbudai Egyetemen 35, a Nyugat-magyarországi Egyetemen 32, a Színház és Filmművészeti Egyetemen 25 százalék ez az arány. Ennél jóval magasabb, 45 százalék a Nyíregyházi Főiskolán, és még ezt is meghaladja a Kaposvári Egyetem 50 százalékos mutatója. Ugyanakkor a vezető egyetemeken jóval kisebb ez a probléma, például a Budapest Corvinus Egyetemen 11, a Műegyetemen pedig mindössze 3,4 százalékot tesz ki a nyelvvizsgával nem rendelkező végzősök aránya.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. littleflower 2013. július 17. 11:10
  „39. lilahagyma2011 2013.07.17. 10:40
  szívesen :) igazából csak rákerestem az interneten, aztán megtaláltam.
  Szép nyarat!”
 • 39. lilahagyma2011 2013. július 17. 10:40
  „Koszonom littleflower. 2005-ben tettem le Londonban. Az igazat megvalkva azota nem igazan erdekelt a dolog,mivel kintragadtam es oda nem a papir kell,hanem a tudas :-)”
 • 38. littleflower 2013. július 17. 10:01
  „33. szöszi 2013.07.16. 22:23
  Továbbra is úgy gondolom, hogy nem kell hozzá "jó pár száz ezer forint". Szorgalom annál több. Sose jártam magántanárhoz és átlagos középsuliba jártam. Viszont sokat olvastam és szavakat, kifejezéseket tanultam. Ahogy sokan mások is. (Mindenkinek meg kell találnia a számára legsikeresebb módszert, bárminek a tanulásáról legyen szó.) Igen, vannak jobb és kevésbé jó tanárok minden tárgyból. Ahogy vannak tehetségesebb és kevésbé tehetséges nyelvtanulók is.
  És van olyan is, aki nem való a felsőoktatásba csak a rendszernek köszönhetően bekerül. Nem, nem kell mindenhez nyelvtudás, de diploma sem. Félreértés ne essék, nem a diploma teszi az embert. Nagyon sok remek embert ismerek, akiknek nincs diplomájuk, ahogy sajnos borzasztó diplomásokat is.
  Sosem lesz teljes az egyetértés nyelvvizsga témában, ahogy semmi más témában sem. De nem is kell. Ettől kerek a világ. :)”
 • 37. littleflower 2013. július 17. 09:26
  „32. lilahagyma2011 2013.07.16. 22:16
  A külföldön szerzett nyelvvizsgák honosításának ára idén emelkedett 10000 Ft-ra. Nem tudom, hogy milyen cambridge-i nyelvvizsgád van, de a nevesek rég (2003 óta) akkreditáltak (ESOL), nem kell őket honosítani sem. Bp-en a British Concilnél is tehető ilyen vizsga, nem kell honosítani.
  http://www.nyak.hu/doc/honositas/honositas_tabla.asp?strID=AAangol
  Szerintem kérdezd meg a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Hivatalt, egy próbát megér, ha még mindig nem sikerült elintézned.”
 • 36. szöszi 2013. július 17. 07:58
  „Garantálom hogy a parlamentben ülők több mint fele tuti nem beszél nyelvet, és a nyelvvizsga papírokat is megkérdőjelezném, valódiak-e, feltéve ha van. Visznek magukkal tolmácsot, aztán el van kapálva.”
 • 35. Egyolvasó 2013. július 17. 05:57
  „Azért én megvizsgálnám a parlamentben ülő "tisztelt" képviselők iskolai végzettségét is!
  Igaz ők szentek és sérthetetlenek.”
 • 34. NP1 2013. július 17. 02:58
  „Az alapvető probléma az általános iskolában van.
  Egy rokonom angolt tanít 26 fős osztályban, jövőre valószínűleg 31-en lesznek. Ekkora csoportban nem lehet nyelvet tanulni.”
 • 33. szöszi 2013. július 16. 22:23
  „24. littleflower 2013.07.16. 15:41
  Azért ne mond hogy nem olyan nagy dolog megszerezni egy nyelvvizsgát, mert nem árt hozzá jó pár száz ezer forint. A diák nem tudja kifizetni, a szülők lassan már megint csak nem. Örülnek hogy valahogy istápolják a gyereket, amíg tanul. Sokaknak nincs lehetőségük iskolán kívül nyelvtanárhoz járni, akik nem 300 forintos órabérét tanítanak, hanem 1500, sőt 3000 Forintos órabérekért. Egy kisebb vagyon. Amíg ez így van, hogy kell nyelvvizsga a diplomához, addig nagyon jó a nyelvtanároknak, nagyon jó a nyelviskoláknak, csak közben meg fogy a fizetőképes diák (vagy szülő ha úgy tetszik). Ez az egész a pénzről szól, nem másról. Azt rég tudjuk hogy nyelv nélkül is meg lehet lenni, de diploma nélkül még inkább. És nagyon sokan, egyre többen lesznek olyan egyetemet, főiskolát végzettek, akiknek se diploma, se nyelvvizsga nem lesz a kezében. Lentebb említésre kerültek a 200 Ft-os nyelvsulik, és a jelenleg ingyenesen végezhető nyelvi képzések, amit jelenleg az állam finanszíroz. Aki végigböngészi a Tudásod a jövőd oldalt, láthatja hogy szinte csak kezdő, újrakezdő, vagy esetleg 1-2 középszintű képzés indul. Az órák számából és jelentkezők nagy számából kiindulva ellehet képzelni milyen szintű oktatás folyik. Ez csak azoknak jó, akik kezdők, és megelégszenek némi kis alap nyelvtudással, de aki nyelvvizsgázni készül, az nem ide fog járni, hanem magántanárhoz. Én bizonyos szakoknál megtartanám a kötelező nyelvvizsgát, bizonyos szakoknál nem tenném kötelezővé.”
 • 32. lilahagyma2011 2013. július 16. 22:16
  „Leraktam a Cambridge-i nyelvvizsgat Angliaba 6 evvel ezelott. Mentem be a fosulira,hogy adjak ki a diplomamat. Erre mondjak, hogy felul kell hitelesitetni,persze jo penzert. Ennek ellenere a suli maga is szervezi ugyanezen nyelvvizsgat...
  Megcsinaltam a Rigo utcai szobelit. A vizsgaztatok utanam jottek a vizsga utan megkerdezni,hogy hol tanultam,mert 100%-os lett. Mondtam Angliaban voltam akkor mar 2 eve. Megcsinaltam a Rigo utcai irasbelit. 5 ponton hadaltattak el. Bejelentkeztem megezni megis mi volt a gond es azokra adtak 3-as alahuzast,ami tenyleges jo volt. Mondtam az ottlevo nonek,erre csovalta a fejet,hogy nem tud mit tenni. Nincs diplomam,mert nincs nyelvvizsgam. Vagyis van de nem fogadjak el.Az senkit nem erdekel,hogy felsofokon beszelem HELYESEN a nyelvet...”
 • 31. uborka 2013. július 16. 21:53
  „A probléma adott, mindenki le néz mindenkit, hát ez a baja az országnak. Mindenki különb a másiknál, pedig szerintem, mindenki egyforma lyukon jött a világra.Állandóan a helyes írás, amiben okosak vagyunk. Ha el lehet olvasni,mi a probléma? Ha nem akkor meg mindegy.Ha munkahely nincs, bármilyen diplomát fel lehet jó magasra dugni.”
 • 30. littleflower 2013. július 16. 20:30
  „Légiós, nem nézlek le, nem tartom magam ásznak és nem büfészakot végeztem, hanem közgazdaságtant. A Corvinus sosem arról volt híres, hogy osztogatja a diplomát. Nem is ragad benn annyi, mint máshol. Nyelvvizsga nélkül bekerülni sem lehet. Szakmaival bővített kell a diplomához. Én is azt támogatnám, hogy a bekerülés feltétele legyen a nyelvvizsga. Kifogásokat keresni sokkal könnyebb, mint rászánni az időt tanulásra. Nézzünk körül: kettes érettségivel is bekerülnek a felsőoktatásba. Akkor viszont nem meglepő, hogy nincs siker a végén. Nem kell mindenkinek diploma - hová is lenne a világ - de aki bekerül, bizonyítson.

  Légiós, ugyan nézd már meg, hogy mennyi helyesírási hibát sikerült ebbe az egy sorodba beleírni:
  "vagy tisza virág életü lesz a megszerzet c középfoku nyelv tudás"

  Nem gond, ha nem vagy magyartanár, de légyszi ne ezt a színvonalat (ha ez az) várd már el mástól is. :)”
 • 29. _csutak_ 2013. július 16. 19:26
  „@ Emberségetavilágnak:
  Ha már korrigálsz, légyszíves azt pontosan tedd, köszönöm!
  die Standheizung, die Luftheizung
  A kedvedért megkerestem a Dudenben :)”
 • 28. uborka 2013. július 16. 19:18
  „Mindegy,hogy vissza tarják vagy nem,mivel munkahely nincs! Nyilván meg fog az a nyel vizsga lenni, de addig sem veszik el a bizonyítvány.”
 • 27. spiler 2013. július 16. 18:30
  „igy is kell......fiamnak és még sok ezer gyereknek sikerült!!!!!!
  a diplomája/kiválló/<moderálva>t se ér......a nyelvismererteivel keresi most a pénzt----”
 • 26. azbest 2013. július 16. 16:41
  „Hagyjuk már a butaságokat. Ha valaki elvégez egy bsc szakot és nem akar msc-re menni, de szeretne másik szakon is bsc diplomát szerezni, akkor bevett gyakorlat az, hogy direkt nem tesz le nyelvvizsgát. Amíg nincs nyelvvizsga, addig nem számít diplomásnak és felvehet másik bsc szakot is állami támogatással. A végén bemutatja a papírt és megkapja mindkét diplomát.”
 • 25. Légiós 2013. július 16. 16:27
  „littleflower te ász, te szuper ember :)))) máris lenézel, pedig nem is tudod mi a végzettségem :)) lehet te egy büfé szakot végeztél el és felüdülés volt a nyelv vizsgád megcsinálni, de kedves barátom van aki az egyetemen komoly szakon végez nem úgy mint te. Mindegy szerintem felesleges dolog diplomához, a nyelv önállóan persze hasznos de ne függjön töle más dolog . No kedves ász barátom ezt még le kellett írnom , és csinálj meg egy komoly szakot és ne valami müv szervező cart és itt hözöngsz”
 • 24. littleflower 2013. július 16. 15:41
  „Jaj, Légiós, neked először egy magyar helyesírási szótár kellene. Biztos arra sincs szükség a munkád során, de azért ne az legyen már a mérce! Nem olyan nagy dolog megszerezni egy nyelvvizsgát, egyszerűen tanulni kell és kész. Mivel manapság már mindenki bejut a felsőoktatásba, legalább a végén legyen már valami feltétel. Ahogy az érettségi, úgy a nyelvvizsgák szintje is lentebb van, mint mondjuk 15 éve volt. Nézzetek meg egy mintatesztet. Ráadásul annyiféle nyelvvizsga van, hogy simán lehet olyat választani, ami a leginkább megfelel. Akinek nem megy a nyelvtan, válasszon olyat, akinek meg a nyelvtan az erőssége, az meg másikat. 60%-ot kell elérni, nem 100%-ot! Értem én, hogy nem a papír számít, de valahogy mérni kell a tudást. Én olyanról még nem hallottam, hogy valaki szuper volt egy nyelvből, de egy középfokút képtelen volt megcsinálni. Az más tészta, hogy ő úgy gondolja, hogy jól tud, de aztán mégsem. Na ilyennel már találkoztam. Nem is eggyel. Az anyanyelvi környezet sem biztosíték, hiszen itt is élnek külföldiek akár hosszú évek óta és mégsem tudnak magyarul. Attól, hogy valaki pl. polcot pakol vagy gyerekre vigyáz külföldön, még nem tanul meg jól egy nyelvet. Azért tenni is kell.”
 • 23. Légiós 2013. július 16. 15:09
  „Ez egy nagyon okos igazi magyar ötlet volt , nyelvvizsgához kötni a diplomát ekkora baromságot. Ha nem lenne olyan <moderálva> drága a nyelvtanfolyam sokan maguktol megcsinálják, és vajon hány diplomás ápolja majd a nyelvvizsgáját, vagy tisza virág életü lesz a megszerzet c középfoku nyelv tudás .... értékeljék már ujra az egész <moderálva> legyenek már jo ötletek is mert ennek értelme semmi”
 • 22. Csontember 2013. július 16. 14:32
  „Ez a nyelvvizsga is csak a pénzlehúzásról szól! Mielőtt bárki vádol, nekem van, mert diplomához kellett, azóta se használtam, max ha nyaralok külföldön. De kérdem én, minek kell nyelvvizsga pl, egy fizika, vagy matek tanárnak? Aki kimegy külföldre dolgozni, megtanulja. Aki a munkájához kell, vagy kutató megtanulja, mert kell. Külföldön nincs nyelvvizsga, senkit sem érdekel, csak az, ha tudsz velük beszélni. Nekem is sok ismerősöm volt aki 1-2 ponttal maradt el. Nekem nagy mázlim volt, de biztos, hogy az írásbelit ki se javították.”
 • 21. Kovacs1978 2013. július 16. 13:52
  „20. macs Igaza van abba, hogy idézem "Talán messzebb jutnánk, ha nagyobb súlyt helyeznénk a beszélt nyelvre, menet közben javítanánk a nyelvtani hibákat. "
  Sokszor volt az nállunk is meg máshol is, hogy sok volt az irodalom anyag, és a nyelvtannak nem foglalkoztunk, ezért sokszor az ember nem volt tisztába alapfogalmakkal jelzők, alany, meg melléknév, (most hasraütöttem és írtam pár dolgot), fogalmával, ami az idegennyelv tanulásában is fontos lenne, hiszen akkor tudna viszonyítani szerencsétlen gyerek és talán könnyebben megértené dolgokat.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütöttek egy biciklist Kaposvár és Kaposszerdahely között

Az MTI értesülése szerint a kerékpáros életveszélyesen megsérült. Tovább olvasom