Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Diszkótragédia: belépés csak személyivel?

Ahhoz, hogy a szervezők a beléptetésnél megállapíthassák, hogy ki hány éves, lehetőségük lesz elkérni a vendégek személyi igazolványát - írta keddi számában a Népszabadság a 300 fősnél nagyobb zárt helyi és ezerfősnél nagyobb szabadtéri rendezvényekkel összefüggő jogszabálytervezetről.
Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára a lapnak azt mondta: a hely tulajdonosa vagy az esemény szervezője kikötheti például, hogy a fiatalkorúak csak megkülönböztető kártyával vagy karszalaggal szórakozhatnak. Így a pultban dolgozók láthatják, hogy kiket nem szolgálhatnak ki alkohollal.

A szórakozóhelyek tulajdonosai pedig az eddigieknél szigorúbb ellenőrzésekre és szankcionálásra számíthatnak, ha mégis kiszolgálnak 18 éven aluliakat alkohollal.

Az államtitkár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben más módon is korlátozzák a 18 évesnél fiatalabbak megjelenését este 10 és reggel 6 óra között a szórakozóhelyeken - írta a lap.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. SP 2011. február 02. 11:46
  „64. vári 2011.02.02. 10:54
  """...én már rég elmúltam 18,..."""

  Téptem magam,
  hogy jó irányba tereljelek. Felesleges köröket futottam.
  Hát kösssssssz.”
 • 64. vári 2011. február 02. 10:54
  „SP

  "Szóval korábbi időpontokban jobban szem előtt vagytok."

  Ebben igazad van.

  Egyébként fura, hogy megszólítasz - én már rég elmúltam 18, csak éppen még emlékszem rá, milyen volt tininek lenni, és úgy gondolom, hogy a szülők - és az itt jelenlévők - többsége már elfelejtette, és jóval tehetetlenebbnek, éretlenebbnek, meggondolatlanabbnak tartja őket a valóságosnál. Persze lehet, hogy "az én időmben" még más világ volt (na jó, nem volt azért olyan régen :)). Vagy szociális helyzet-, társadalmi helyzet- és környezetfüggő.”
 • 63. SP 2011. február 02. 08:42
  „"""...értem én, hogy ..."""
  Nagyszerű.
  A listádból látom, tudod a választ.
  Szóval korábbi időpontokban jobban szem előtt vagytok. Nagyobb az esély, hogy nem lesztek áldozatok és elkövetők meggondolatlanul.

  Nem ellenetek, hanem értetek!
  Sokan élnek (visszaélnek) a fiatalok könnyebb befolyásolhatóságából. A haszonhúzás az elsődleges.

  Ki kell bírni ezt a pár évet
  a korhatárig. Gyorsan szalad az idő. Pár év alatt a tudat, az élettapasztalattal jelentősen változik. pl.lásd a csecsemő-iskolakezdés időszakot.

  Kár lenne tönkre tenni a legszebb kor elején mindent.”
 • 62. vári 2011. február 01. 23:54
  „SP

  Ez is egy megoldás, de még mindig nem értem, hogyan oldja meg ez a problémát. Jó, értem én, hogy éjszaka a kihalt utcán mászkálni veszélyes, veszélyesebb, mint este 8-kor, de:
  - este 8-kor is be lehet rúgni, mint az albán szamár
  - este 8-kor is agyontaposhat a tömeg, ha túl sokan zsúfolódnak be kis helyre
  - este 8-kor is lesz díler, akitől vehet drogot az, aki nagyon akar”
 • 61. SP 2011. február 01. 20:42
  „57. vári 2011.02.01. 16:20
  A jövőben akkor úgy kell szervezni a bulit, hogy korábban kerülj hangulatba.

  Éjszakai bulizó
  pár év múlva könnyedén veszi majd az éjszakai műszakot, a munkában. Persze nagyon fontos az, hogy 22 óra után jöjjön tevékeny hangulatba.”
 • 60. Pengemester 2011. február 01. 17:12
  „Pontosan. 1988-90 környékén sallangmentesen elkérték a személyit,és ha 18 év alatti volt az emberke,már fordulhatott is vissza,mert nem engedték be. A másik: sok helyen volt egyfajta fekete lista,és ha balhéja volt az adott szórakozóhelyen,akkor sem kellett ott táncikálnia,életkortól függetlenül. Sajnos a jelenlegi jogszabályok nem hinném,hogy lehetővé teszik,hogy az ajtóban álló badigárd mindezt megtegye,az pedig nonszensz,hogy minden dizsi bejáratánál ott álljon egy fő Máté XXII. Aladár főtörzszászlós.
  A pia más kérdés. Nem gondolnám,hogy az adott szórakozóhelyen isszák seggrészegre magukat a kölykök. Ha van a bandában egy fő 18 éven felüli,annyi vehetnek a csíkosgizdaságosban,amennyit nem szégyellnek,mert a nagykorú fizet,és ennyike. Hogy ezt út közben be is termelik? Istenkém...amikor a dizsibe értek,még épp nincs semmi bajuk. Egy szó,mint száz: összetett a kérdés.”
 • 59. IVY 2011. február 01. 16:35
  „Tényleg?
  Miért nincsenek már tini DJ-k?!
  A régi szép időkben (Tisza Gyöngye) a 21 órás villanyoltás után, sokan elbújtak a WC-ben, a függöny mögött.....
  A kidobók célzottan átnézték ezeket a búvóhelyeket és "célzottan" kiterelték a srácokat az ajtón.
  ÓÓÓÓhhh, ha Kálmán most elkezdene anegdótázni....! :)”
 • 58. vári 2011. február 01. 16:32
  „NyafNyaf

  Mi 14-15 évesen házibulit szerveztünk illetve az iskola szervezett még bulikat. Már nem emlékszem pontosan, ezek meddig tartottak, biztos nem tízig, de nem is hajnali ötig, inkább éjfélig-egyig. Ilyenek nincsenek manapság?
  17 évesen pedig szórakozóhely(ek)re jártunk.”
 • 57. vári 2011. február 01. 16:20
  „SP

  "Mitől jobb 22h után bulizni, mint 22 h előtt."

  Azért, mert fokozatosan jön bulihangulatba az ember. Ehhez nem kell tininek lenni, mindenki tudja, hogy először "akklimatizálódik", nézelődik az ember, és fokozatosan jön meg a hangulata.
  Mire éppen kezdené jól érezni magát a fiatal, már mehet is haza. Mint amikor a legfinomabb résznél kiveszik a szádból a falatot.

  Kíváncsi vagyok, a bulizás ellen ágálók vajon milyen tinédzserek voltak.
  Várható a "mér nem inkább tanulnak" érv is - erre azt tudom mondani, hogy az élet nem csak munkából (=tanulásból) áll, legfeljebb sokan - sajnálatos módon - belefásultak ebbe és képtelenek elképzelni, hogy olykor lazítani is lehet, sőt KELL, hogy hosszú távon ne roppanjunk össze (nem, nem úgy, hogy szétdrogozzuk magunkat). Egy jó agyú és/vagy tini simán képes tanulni ÉS bizonyos rendszerességgel szórakozni úgy, hogy nem mutat teljesítményromlást.”
 • 56. báránykám 2011. február 01. 16:07
  „Ne mondja már senki, hogy Ő vagy a gyereke pont abban a szent pillanatban volt először szórakozni, ahogy a bűvös számot betöltötte!
  Én is elmehettem 17 évesen, megvolt, hogy mikorra kell hazamenni, ha valamiért késtem, mert nem néztük az órát akkor telefonáltam, hogy itt vagyok biztonságban, csak 10percet kések.A mai napig tudják a barátaim telefonszámát, volt már olyan, hogy nem vettem fel, mert nem hallottam(nem azért mert öntudatlanul fetrengtem)felhívták és kérdezték midnen rendben van-e? mivan ebbe semmi. De ennél a tragédiánál, ha kicsit jobban utánaolvasnátok, nem csak itt menne a nagy beszólogatás, a szülőkkel kapcsolatban akkor tudnátok Ti is, hogy rendes tanult szülők, a neveléssel biztos nem volt baj.Inkább a nagy szó szószolok nem tudják a gyerekükkel a megfelelő kapcsolatot megteremteni, a gyerek nem bízik meg annyira benne, hogy elmondja őszintén hova megy.”
 • 55. csergemerge 2011. február 01. 16:02
  „Nem csak a szórakozóhelyeken, de sokszor az élelmiszerboltokban sem tartják be az alapvető törvényeket.
  Kiskorúakat szolgálnak ki dohányáruval és alkohol tartalmú italokkal. Ezt jó néhányszor szóvá tettem a pénztárosnál, aki(k) általában láthatóan zavarba jött, mintha vmi új dolgot mondtam volna neki.
  Pedig a felirat ott függött a feje fölött. A társadalmi szolidaritás is hiányzik, sokszor.
  Tegyük szóvá, hiszen a mi gyermekeinkről és közös jövőnkről van szó!”
 • 54. gabocac 2011. február 01. 14:51
  „Régen a Gyönyébe és a Sing Singben is kérték a személyiket.Ha nem voltál 18 akkor pá-pá,lehetett elmenni onnan.”
 • 53. SP 2011. február 01. 14:42
  „Visszakérdeznék:
  Mitől jobb 22h után bulizni, mint 22 h előtt. Semmi jótól nincs megfosztva az ifjabb ifjúság.”
 • 52. faQtya 2011. február 01. 14:16
  „Ahogy mondani szokás: minden törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle.
  Egyszer láttam külföldön: amíg a rendőr elsétált a szórakozóhely előtt, a beléptetők látványosan elkérték
  az igazolványokat a fiataloktól. Pár perccel később már ment is be aki csak akart, zavartalanul...”
 • 51. antikos 2011. február 01. 14:08
  „Szerintem pénzbüntetést kellene fizetnie annak a szülőnek, aki 22 után, másnap reggel 6 óráig nem tartja megfelelő felügyelet alatt a gyerekét. A gyermekkor 18 év alatt legyen! A büntethetőség pedig 8-14 éves korig 40-60% arányban szülő és gyermek között felosztva, 14-18 éves korig 60-40% arányban legyen. A szórakozó helyeken maximum még felügyelettel is 22 óráig lehetnének 18 év alatti gyerekek. Nagyon drasztikusan kell ehhez hozzányúlni, mert borzalmas ami van a tinédzserek között...”
 • 50. NyafNyaf 2011. február 01. 14:05
  „Lassan 11 éve, hogy először voltam bulizni életemben a Tisza Gyöngyében. Akkor még volt tinidisco. Manapság nem igazán hallottam ilyesmiről. Bár abban azért van némi igazság, h anno, ha a szüleim megmondták, hogy mikorra érjek haza, akkorra otthon voltam (kivéve mikor nem) :) , nehogy következő héten ne mehessek. De még így 25 éves fejjel is azt kell, hogy mondjam, hogy a mai 14-16 évesek teljesen máshogy gondolkodnak, mint mi akkor, semmi sem szab gátat nekik.
  Ez a karszalagos téma meg hülyeség, mindenkinek majd a karját nézik a kidobók 10 után? Odamennek és csak annyit mondanak: "Hé Neked, már otthon a helyed!"
  Ugyan már! Ezeket csak a tinidisco-val lehetne szabályozni, csak az meg senkinek nem éri meg. Úgyhogy a 18 alattiaknak marad a házibuli, a billiárdszalonok... és hasonló helyek.”
 • 49. csillogás 2011. február 01. 13:55
  „semmi gond, majd itthon is felvirágzik a hamis személyi-kereskedelem. USA mintára, szabadon.”
 • 48. zsuzsmo 2011. február 01. 13:18
  „Anno 10envalahány éve voltam tini... Én is jártam az éjszakába, mint kortársaim közül szinte mindenki. A szüleim megmondták, hogy ekkorra érjek haza, és ha nem voltam attohn ahány perc késés, annyi hét nuku szórakozás.
  Monjduk akkor 0 körül kezdődött a buli, nem hajnal 1-kor...
  Szerintem az itt hozzászólók nagy része ugyanúgy elment szórakozni, és ugyanúgy kipróbált ezt-azt ,hiába nem lehetett volna jogilag szabad tennie. Szóval vizet prédikál jó pár ember itt.
  A szülő felelőssége, hogy meddig és hogyan engedi el, vlalmit az otthoni nevelés (hiánya) mutatkozik ki a fiatalok viselkedésén. Ezzel csak azt érik el, hogy egyre töb lesz a zártközű rendezvény, vagy zárt körűen megtartott rendezvény.
  Én ettől függetlenül nem fogom a gyerekeimt 18 éves korukig otthon tartani, remélem a nevelés, amit kapnak elég lesz ahhoz, hogy olyan szinten tudják túlélni ezeket az éveket, mint mi az apjukkal.”
 • 47. vári 2011. február 01. 12:46
  „vmagdi

  "igaz az esti filmek is nyolckor kezdotek, nem fel tizkor, tehat valakik az aktivitasunkat frankon manipulaljak."

  Ezt úgy írod, mintha legalábbis kötelező volna tévét nézni, vagy bármi efféléhez igazodni.
  Egyébként most is gyakran kezdődnek filmek 19.30-kor és 20.00-kor.”
 • 46. vmagdi 2011. február 01. 12:42
  „az a helyzet, ha a gyerek kijelenti, hogy o menni akar, akkor mehet. Ez a magyar torveny. Nem lehet bezarni elotte az ajtot, mert akkor ez szemelyi szabadsagaban korlatozza. Ha allami gondoskodasba kerul, akkor fenntartjuk ebbol a neveloket harom muszakra, konyvtarakat, hazat, berendezessel, pszichologust, orvost , etkeztetest es meg sorolhatnam, es ird es mondd egy ilyen hazban el 3-4 gyerek, mert az osszes tobbi szokesben van. Es ha szokesben van hat mit lehet tenni. Ja es zsebpenzt is kapnak. Ez a mi tarsadalmi szolidaritasunk.
  Ezt azert irom, mert alapjaiban van a baj. Oda szulettek gyerekek a szocpol miatt, ahol csak a love volt a lenyeg. Aztan meg csaladi potlek. Gyereket neveleni? ugyan ki er ra? majd a kozossegben!a pedagogus? o hasonlo problemakkal kuzd mint a szulo, majd nevelik egymast, oket meg a media. Azt sem ertem, hogy regen egy buli elkezdodott max 9kor es ejfelkor-egykor vege lett, igaz az esti filmek is nyolckor kezdotek, nem fel tizkor, tehat valakik az aktivitasunkat frankon manipulaljak.”
65 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidesen jogerős döntés Gál óvadékáról

Az óvadékeljárások általában két hét alatt jutnak el másodfokra, így a jövő héten dönthet a Fővárosi… Tovább olvasom