Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Díszközgyűléssel, fáklyás felvonulással és szentmisével

Miként az előző napi megyei ünnepségen a város, úgy a győri ’56-os megemlékezésen a megye is részt vett. A hétfői rendezvénysorozat rendben zajlott, a pártok együtt ünnepeltek, rendbontás nem történt a megyeszékhelyen.

„Egy egész nemzet van együtt a hősökkel, emlékezik emelt fővel a halált választó Szigethy Attilára, emlékezik a galádul kivégzett Tihanyi Árpádra, Földes Gáborra, Török Istvánra és mártírtársaikra. A bebörtönzöttekre, a meghurcoltakra, az idegenbe üldözöttekre” – mondta a győri Golgota előtt Borkai Zsolt. A győri polgármester ünnepi beszédével kezdődött meg az egész napos városi ünnepségsorozat a megyeszékhelyen. A városvezető az ünneplőknek s maguknak is üzenve azzal zárta beszédét: az októberi ifjak „megtanították nekünk, hogy a szabadság nem egy elvont, történelmi, politológiai fogalom. Egy percre sem szabad tisztességtelennek lennünk, tiszta kézzel kell szolgálnunk az országot és a városunkat.”

Hozzátartozóknak gratuláltak

A koszorúzáson valamennyi párt együtt ünnepelt, részt vettek rajta az egyházi felekezetek, az ’56-os és más civil szervezetek; illetve a győri iskolák, ahonnan tanárok és diákok jöttek el megemlékezni egy-egy virággal a kezükben. Rendbontás nem volt. A koszorúzásokat követte a díszközgyűlés, amelyen öt díszpolgári címet adtak át – posztumusz.

Fáklyás felvonulás

A fél hatra meghirdetett felvonuláson mintegy háromszázan vettek részt, de a szónok nem Szijjártó Péter, hanem Dézsi Csaba András volt. A győri Fidesz-alelnök kemény hangú beszédében párhuzamot vont az ’56 előtti és a mostani események között: „Ma is van hazugság, ma is van félelemkeltés, munkahelyi zaklatás és folyamatos agymosás.”
Dézsi Csaba András szerint nem szabad hagyni, hogy ’56 örökségét is privatizálják, s a legnagyobb veszélynek a közönyt tartotta. Beszéde után a felvonulók a bazilikához mentek, ahol fél hétkor szentmise kezdődött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltón ünnepeltük az évfordulót?

Tovább olvasom