Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Divat lett a császármetszés

A közelmúltban jelentősen megnőtt a császármetszések száma Magyarországon és a világ más országaiban. A szakma véleménye szerint a kórházak reakciója ez a kártérítési perekre.
A közelmúltban jelentősen megnőtt a császármetszések száma Magyarországon és a világ más országaiban. A szakma véleménye szerint a kórházak reakciója ez a kártérítési perekre. A természetes úton szült nők viszont jórészt úgy gondolják: a császáros anyukák lusták. A szentesi kórház szülészeti osztályának vezetője kötetbe foglalta ezzel kapcsolatos ismereteit.

A hagyományos értékek megkérdőjeleződtek a szülészetben is: világszerte jelentősen megnőtt a császármetszések száma. Magyarországon a '70-es években az anyáknak még csak 6 százaléka szült művi úton, 1989-ben már 10 százalékuk, míg 2000-ben már 20 százalékos volt a császármetszés gyakorisága.

Százalékok

Skandináviában az elmúlt húsz évben 2 százalékról emelkedett 15 százalékra a császárral született gyermekek aránya, Brazíliában viszont ötven százalék felett van. Mára Magyarországon az egyes kórházak eltérő adatokat mutatnak a császármetszést illetően. Az OEP adatai szerint a szegedi női klinikán a gyermekek 45 százaléka jön császárral a világra, a debreceni egyetemi klinikán ez a szám mindössze 29 százalék, Szentesen pedig ennél is alacsonyabb: 25 százalék mindössze. Az utóbbi adat megfelel az országos átlagnak.

Sztárok a szülőszobán

Stahl Judit császárral szült, nyugodtan, problémamentesen, olyan körülmények között, „amiről mindig is álmodott". Rubint Réka állítólag azért szült császárral, mert rossz fekvésű volt a magzata és nem azért, hogy az alakját megőrizze. Viktoria Beckham mindhárom fiát művi úton hozta a világra, a sajtóközlemények szerint mindhárom fiú rosszul feküdt az anyaméhben. Madonna 41 évesen nem akarta megkockáztatni a hüvelyi szülést.
Görög Zita valósággal megijedt, amikor megtudta, hogy császárral kell szülnie, félt a gerincvelő érzéstelenítéstől. Hiába hadakozott az orvosi döntés ellen: a magzat nem csúszott be a medencébe.

A szentesi kórház szülészeti osztályának vezetője szerint az asszonyok hetven százaléka mindenképpen természetes úton szeretne szülni, 30-35 százalékuk viszont biztosan szembesül a kérdéssel: császár vagy nem császár. Dr. Ugocsai Gyula szerint a jóléti társadalomban megszületett elvárás eleve arra készteti a szülőket, hogy olyan utódot hozzanak a világra, aki százszázalékos eséllyel indul az életben. Talán éppen ez az igény jut kifejezésre a császármetszések számának növekedésében: évente közel 300 kártérítési per indul, jelentős részük a császármetszés vélelmezett elmaradása miatt.

Nőtt a népszerűsége

A természetes szüléssel ellentétben előre tervezhető, jól programozható. Erősíti az a hit, hogy a császármetszés a baba számára biztonságosabb. Az anya a szülés feletti kontrollt érzékeli a műtét során, különösen akkor, ha arról előre részletes és személyre szabott tájékoztatást kapott. Ugocsai tanár úr megállapította, általában nem kerül szóba az a tény, hogy az elektív császármetszés okozta halálozási arány az anyák esetében háromszor akkora, mint a hüvelyi szülésnél. Ugyanakkor elmondta azt is: 100 szülő nőt ha magára hagynánk, ketten biztosan belehalnak a szülésbe, hat gyermek pedig maradandó károsodással jönne a világra. Általánosan követelt társadalmi igény ma már az egészséges újszülött és egyre kevésbé megengedhető a sérült gyermek világra jötte – ezért a császármetszés alapvetően létjogosult. A nők körében népszerűsége vitathatatlanul nő, ennek hátterében pedig ott húzódik a tocophobia – a beteges félelem a fájdalomtól.

Lusták, gyengék

A hüvelyi úton szült nők gyakran irigységgel vegyes lenézéssel tekintenek a császáros anyukákra, mondván, lusták, gyengék és nem akarnak vajúdni. Hogy a császár kinél és milyen esetekben alkalmazandó, nemcsak orvos szakmai, de filozófiai kérdés is. Ugocsai Gyulának a témában született izgalmas munkáját A császármetszés címmel adta ki a Press Publica kiadó a Változó világ című sorozatában, a mű kifejezetten a nagyközönségnek íródott. Szándékosan azoknak az édesanyáknak, akik terhességük idején szembesülnek a kérdéssel: császár vagy nem császár?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem Bill Gates a leggazdagabb

El kellett búcsúznia Bill Gatesnek a világ leggazdagabb embere titulustól. Az új győztes a mexikói… Tovább olvasom