Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

DK-koncferencia:az ország problémáit a magyaroknak kell megoldaniuk

Gyurcsány Ferenc szerint az ország problémáit a magyaroknak kell megoldaniuk, nem szabad azt várni, hogy kívülről, nemzetközi szervezetek döntsenek a jövőjéről, arról, hogy merre menjen Magyarország. A volt miniszterelnök mellett a Horn-kormány két pénzügyminisztere, Békesi László és Bokros Lajos is gazdaságpolitikai fordulatot és reformokat sürgetett a Demokratikus Koalíció (DK) konferenciáján vasárnap Budapesten.
Gyurcsány Ferenc az általa vezetett párt rendezvényén elmondta: a kormányfő személyéről is az itt élőknek kell határozniuk, ez a szuverenitás része, és bár a külföldi véleményeket érdemes meghallgatni, a következtetések levonása a magyarok dolga.

Azt is hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor kormányzását nem bármi áron megdönthető diktatúrának, hanem "az önkény rendszerének" tartja, amellyel szemben alkotmányon kívüli eszközöknek nincs helyük. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy az ellenzék ne csak a kormányváltás szükségességében, hanem abban is egyetértsen, mi következzen azután.

A gazdaságpolitikáról szólva azt mondta, szembe kell fordulni a kormány önző, a jómódúaknak kedvező politikájával. Szerinte az egyensúly fenntartásához a kiadások csökkentése szükséges, szerkezeti reformok kellenek az egészségügyben, az oktatásban és a nyugdíjrendszerben, "és ez bizony fájni fog".

Az ellenzéknek ezt időben világossá kell tennie, nehogy a választók azt gondolják: az esetleges kormányváltás után automatikusan jobban fognak élni, több pénzük lesz, "sőt, azt hiszem, hogy nagyon szigorú, fegyelmezett költségvetési politikát kell majd folytatni, és időnként kényelmetlen szerkezeti reformokat kell elindítani" - fogalmazott a Demokratikus Koalíció elnöke.

Helyzetértékelésében úgy vélte, az ország nem először néz szembe mély gazdasági és politikai válsággal, de szokatlan, hogy ezek egyszerre jelentkeznek, és Magyarország "60-as évek óta példátlan" nemzetközi elszigetelődésével párosulnak.

A konferenciát megelőzően arra az újságírói kérdésre, javult-e az ellenzéki pártok együttműködésének esélye azzal, hogy Schiffer András lemondott az LMP-frakció vezetéséről és a továbbiakban nem vállal párttisztséget, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: az LMP még nem döntötte el, milyen mélységű együttműködésben hajlandó részt venni, a DK-nak viszont törekednie kell a megegyezésre azokkal, akiket az ökopárt a vezetőjévé választ.

Békesi László közgazdász, a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere előadásában előrelépésnek tartotta Gyurcsány Ferenc szavait azután, hogy a Reformszövetség terveit annak idején, kormányfőként még úgy minősítette, azok "gazdaságilag imponálóak, társadalmilag dermesztőek". Hozzátette: egyetért a volt kormányfővel abban, hogy a választókat nem szabad illúziókban tartani.

Kifejtette, a jelenlegi gazdaságpolitika nem folytatható, és bízik abban, hogy a kormány is megérti: elsődleges érdeke a fizetésképtelenség elkerülése, így a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal. Ugyanakkor azt mondta, a jelenlegi jogi és intézményrendszerre nem lehet reális, a növekedésre lehetőséget adó gazdaságpolitikát alapozni, így a kormányváltás után a munkát egy-két évig tartó "romeltakarítással", az alaptörvény és a gazdaságot bénító sarkalatos törvények eltörlésével vagy megváltoztatásával kell kezdeni, ezután jöhet csak, az akár az évtized végéig is eltartó gazdaságpolitikai fordulat.

Véleménye szerint ehhez piacbarát lépések szükségesek, belátva, a magyar kicsi, nyitott és erőforrás-hiányos gazdaság. Az ország nem bír el ekkora intézményrendszert, ilyen fokú állami kötelezettségvállalást, az újraelosztás mértékét csökkenteni kell a jelenlegi 50 százalékról, ez a növekedés egyik feltétele - mondta. Megjegyezte, tisztában kell lenni azzal is, hogy a gazdaság növekedési képessége korlátozott, ezért fontosak a hatékonyságnövelő lépések.

Bokros Lajos, az MDF színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő, aki Békesi Lászlót váltotta pénzügyminiszterként 1995-ben, elöljáróban hangoztatta: nem tagja a DK-nak, és nem is lesz az, de úgy véli, hogy ha a demokrácia veszélyben van, az ellenzékhez tartozóknak erkölcsi kötelességük az együttműködés.

Beszédében a szerkezeti reformok fontosságát hangsúlyozva kiemelte: az oktatásban, az egészségügyben és a nyugdíjrendszerben is meg kell találni az öngondoskodás és az állami "kényszerszolidaritás" egyensúlyát. Elmondta, büszke arra, hogy a tandíj magyarországi bevezetése a nevéhez köthető, de sosem állította, hogy az önmagában elég. Szerinte a tandíjnak a felesleges felsőoktatási intézmények megszüntetésével és a keretszámok munkaerő-piaci elvárásokhoz igazításával kell társulnia.

Bokros Lajos szükségesnek tartja a vizitdíj bevezetését és a kötelező magán egészségbiztosító pénztárak működését. Elképzelése szerint a nem fizető "potyautasok" csak baleseti, sürgősségi ellátást vehetnének igénybe, a magánpénztárak viszont egyetlen beteget sem utasíthatnának el, igaz, egészségügyi kockázatok esetén nagyobb díjat szabhatnának meg ügyfeleiknek. Szerinte ebben a rendszerben a mainál magasabb járulékokra és vizitdíjra is szükség lenne, mivel a magyar egészségügy - számos más területtel ellentétben - alulfinanszírozott.

A közgazdász-politikus véleménye, hogy a hatékonyság növelése érdekében meg kell szüntetni az egyetemi-főiskolai oktatók és a gyógyító személyzet közalkalmazotti jogállását, valamint nem tartható, hogy a szenátusok a felsőoktatási intézmények gazdálkodásáról döntsenek.

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében a magánpénztári pillér fokozatos újraindítását sürgette Bokros Lajos, az adórendszerrel kapcsolatban pedig úgy foglalt állást: a jelenlegi helyzetben vissza kellene állítani a progresszív adózást, a legfontosabb azonban, hogy az adóék - a bruttó munkaerőköltség és a nettó kereset hányadosa - a mainál alacsonyabb legyen.


Korábban

Az MSZP-s politikus arra kérte Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét és a kormánypárti képviselőket, hogy a jelenlegi helyzetre tekintettel ne várjanak az Országgyűlés hivatalos februári nyitásáig, szakítsák meg szabadságukat, hogy már most össze lehessen hívni egy rendkívüli ülést.

Józsa István szerint első körben néhány "inkriminált" törvényt kell hatályon kívül helyezni, illetve el kell kezdeni egy új gazdaságpolitika kiépítését. Javaslatát indokolva hozzátette, a rendkívüli ülés összehívására azért is szükség van, hogy fel tudják oldani a BKV törvényben zárolt normatív támogatását. A politikus szerint a kormány tudatosan követett el egy olyan hibát, amely "ellehetetleníti a fővárost".

Arra a kérdésre, hogy az LMP frakcióvezetője, Schiffer András szombati lemondásával elhárulhat-e az ellenzéki összefogás akadálya, Józsa István azt felelte, véleménye szerint jelenleg nagyobb jelentősége van a demokratikus ellenzék együttműködésének, mint annak, hogy Schiffer András mennyire tartja hangsúlyosnak azt, hogy az LMP önálló arculatot mutasson.

Megfogalmazása szerint az MSZP abban érdekelt, hogy az LMP partner legyen a demokratikus ellenzék egyre szorosabb együttműködésében. "Bízunk abban, hogy ez minél hamarabb, még ebben a hónapban, a szervezeti kereteket illetően is meg fog történni" – mondta.

A szocialista politikus - pártja nevében - elítélte a Jobbik demonstrációján történt zászlóégetést, amelyet az ország nemzetközi megítélését súlyosan sértő cselekedetnek nevezett. Józsa István úgy fogalmazott, a zászló- és könyvégetések az európai történelem legsötétebb lapjaira tartoznak, a Jobbik pedig ezeket a "szomorú és tragikus hagyományokat" idézte fel. Hangsúlyozta, hogy az MSZP Magyarország jövőjét Európában képzeli el, mert "Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk", és "épeszű ember (...) nem gyújtja fel az otthonát".

Más témára áttérve azt mondta, hogy Orbán Viktor "tragikusan nem érti a demokratikus világból érkező üzeneteket", ami abban nyilvánul meg, hogy a miniszterelnök halogató magatartást folytat. Megjegyezte, hogy amikor az év elején "leszakadt a plafon, beszakadt a forint árfolyama", akkor a kormányfő megnyugtatónak szánt üzeneteket akart küldeni a világnak, de később, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapítása alkalmából tartott rendezvényen újra a "háborús terminológiát vette elő".
 
Józsa István szerint a kormányfő jelenleg szembe megy azokkal az európai tagállamokkal, amelyek korábban szerették Magyarországot, miközben éppen segítséget kérünk az uniótól. A politikus azzal folytatta gondolatmenetét, hogy a Jobbik zászlóégetésének az "orbáni háborús politizálás" teremtette meg az alapjait. "Ha Orbán nem kezd háborúskodni az unióval, akkor lehet, hogy a Jobbik nem érzi szükségességét annak, hogy még erre is rátegyen egy lapáttal" - fűzte hozzá az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Olvasóink írták

 • 20. bánki 2012. január 15. 22:05
  „DK vagy DSK ?”
 • 19. Queenmargareth 2012. január 15. 21:21
  „7 teljesen igaz, ha akkor végrehajtják a csomagot, valószínű szívtuk volna a fogunkat, de nem ennyire és nem ennyi idő után élünk még rosszabbul. Viszont akkor, hogy rabolhatták volna szét az országot és miből gazdagodtak volna meg?”
 • 18. Queenmargareth 2012. január 15. 21:17
  „17:) a "c" betű ma nagyon bejön uezen oldal Secmeczi?”
 • 17. macs 2012. január 15. 17:24
  „A címet ki kéne javítani! :-)”
 • 16. igazságkereső 2012. január 15. 17:22
  „Miként lehetséges az, hogy ezeket még nem állították bíróság elé népellenes bűntetteik miatt? Sajnos úgy látszik, hogy Gyurcsányék még mindig nem ismerik a rinocérosz bőrének vastagságát, mert ma még mindig felülmúlják azt!Ezt nevezik magyarul pofátlanságnak!”
 • 15. lukrecia 2012. január 15. 16:36
  „Az orszag problemait a magyaroknak....blabla" Azert kellett az egesz vilag ballib sajtot Magyarorszagra uszitani.
  ferinek mar regen a bortonben lenne a helye , koszonje meg hogy kint lehet a politikus tarsaknak, na es az ugyeszsegnek.
  Bajnait is Hillary-n keresztul probaljak a jelenlegi kormany ellen megjatszani.”
 • 14. Léni 2012. január 15. 15:13
  „Most jött el annak az ideje, hogy a magyar emberek az igazsággal szembesüljenek!
  Az állandó hazudozás és csúsztatás miatt tart ott a Fidesz kormány, ahol tart. A hazugságaik
  rabjai lettek.
  Őszintén meg kell mondani a választóknak, hogy miért és mi várható! Szerintem ez becsületesebb
  és hasznosabb lépés, mint a kolbászból lévő kerítés álomképét lebegtetni.
  Van még Orbánnak szűk két éve, rá kell szorítani, hogy oldja meg a problémákat amit saját döntései
  miatt a fejére hulltak.Vállalja, hogy "esetleges" népszerűségvesztés lesz ennek az ára.
  Ő az igazmondónak született miniszterelnök, viselkedjen ennek megfelelően!”
 • 13. eldorádó 2012. január 15. 14:42
  „gyurcsány már egyszer megbukott, levitézlett. 70-es IQ felett senkit nem téveszt meg - vajon van-e annyi buta honpolgár, hogy újra kezdje?!”
 • 12. Beroesz 2012. január 15. 14:23
  „Bokros az a fantaszta, aki úgy gondolja, hogy a pénzügyi válságot meg lehet oldani a szociális állam leépítésével, ezáltal a társadalmi válság fokozásával. Erre még példa nem volt a világon, de a Gyurcsány-Bokros féle burzsoá brigád masszívan hisz benne.

  Hosszútávon szolgálná az ország és a társadalom érdekét, ha ezt a két kártékony alakot távol tartanák az állam vezetésétől.”
 • 11. MámegintKamu 2012. január 15. 13:55
  „Sajnos Én azt látom hogy Orbánnak és bandájának menni kell hiszen ez az akadálya az EU, IMF megállapodásnak.!!
  Ha ez nem jön létre elkerülhetetlen a csőd és a nyomor!! Teljesen mindegy hogy ki vezeti az országot ez után, de a mostaniak nem lehetnek! Ha igen éljen a csőd viszlát Magyarország !!!!!!! A nevetséges tudás és beképzelt nagyhatalmi , forradalmi harcok elbuktak miközben megtömték saját és haveri körök zsebét és végzettségek nélkül pozíciókba juttatták a sógor, kóma, jó barátjaikat hihetetlen fizetésekért. Talán ez az ország érdeke????
  Ha igen akkor menjünk tovább ezen az úton, azt hiszem a jövő egyértelmű csőd és talán királyság Orbán vezetésével mi meg talán jók leszünk rabszolgának!!! Ez a szabadság???? Érdemes lenne gondolkozni és nem a múltban keresni a bűnösöket, mivel aki a politikában részt vett az elmúlt 22 évben mind sáros és hihetetlen "pénzeket lopott" az országtól! Érdemes lenne megnézni hogy mikor gazdagodtak meg a politikusok és a családi körük!!!! Lézer Jani gyereke már svájci bankszámlával büszkélkedhet 0 munkával biztos kis zseni bróker lehet v. a papa szerezte valahonnan a lóvét van -e valami összefüggés az ország legeladósodottabb városával kapcsolatban?? A vállalkozásai, családja ilyen sikeres hogyan vitte csődbe Hódmezőt???? Vagy lássuk az egyensúlyt ha az egyikből elveszek akkor a másikhoz tehetek a mennyiség így is megmarad csak máshol IGAZ!!!!!!!”
 • 10. achilleus 2012. január 15. 13:28
  „Bokros kijelentéseire külön felhívnám azok figyelmét, akik a "szegények nem jutnak be a felsőoktatásba" mantrát nyomják a másik írásnál. Bokrosra azért is érdemes figyelni, mert az IMF magyar hangja.”
 • 9. kopkop 2012. január 15. 12:43
  „Lehet, hogy újból pártot vált?”
 • 8. jozko 2012. január 15. 12:34
  „Gyurcsány Ferenc most az országnál, Orbán Viktornál is nagyobb bajban van.

  Kezd világossá válni, hogy az aknamunka a kormány megdöntésére, OV eltávolítására,
  egy egészen az államcsőd határáig folytatott spekuláció nem jön be?

  Az Unióban megindulni látszik egy józan, az eszköztárából a politikai zsarolást kivető mérlegelés:
  nem üzlet a magyar államcsőd az IMF-nek sem ,
  többet "vinne", mint egy nyögvenyelősen, de mégis visszakapható hitel...

  Ami a Gyurcsány-Békesi- Bokros reményei szerinti kormányváltás utáni jövőképet illeti:
  csodát ők sem mernek ígérni- 1-2 / ??/ év "romeltakarítás" után kezdenének hozzá az emelkedési/?/
  pályára állításhoz...
  Kb ez folyik most.
  Miért kellene újabb néhány évet odadobni?
  Hülye kérdés- nyilván nem mindegy, ők zsebelik e be a hatalmon lévőket megillető "harácsot"-
  vagy Damoklész kardjával a fejük fölött kell élniük...

  Túl vonzó nálunk a vezető politikusi pálya:
  a biztos meggazdagodás, élethosszig-sőt még azon is túl élvezhető juttatások, "kapcsolatok"-
  rizikó gyakorlatilag semmi, esetleg pár idő előtti ősz hajszál és ránc-
  de az bőven kijut a nyomorgó porbafingóknak is...
  Na jó, estleg elveszik a doktorátust és az ember nem lesz "sportorvos"...
  Marad viszont -mindegyik levitézlett címeres ga ...embernek bőven, amit a tejbe aprítson a trónfosztás után!

  A telhetetlenek pedig ismét jelentkeznek repetáért!”
 • 7. Larsson 2012. január 15. 12:30
  „Legalább Bokros hitelesnek tűnik, ő belekezdett durva reformokba, mindenkinek fájt, azt hittük ennél lejjebb már nincs, de ezt a narancsok azonnal szét is vertek, azóta minden ezerrel rosszabb és lám most hol tartunk...”
 • 6. sobrij1 2012. január 15. 11:55
  „Azzal segítenél, ha eltakarodnál az országból!”
 • 5. szentmiki 2012. január 15. 11:44
  „Kezdek aggódni, fletó védi királyunkat, mi van!?”
 • 4. fefeegy 2012. január 15. 11:31
  „Ugy tünik, hogy mi már soha nem fogunk jobban élni!!!”
 • 3. Mignon 2012. január 15. 11:27
  „Valoban...!

  A külfödiek valoban nem tolonganak azert, hogy megoldjak a magyar problemat!
  Oldjak meg azt a magyarok.

  A bosszanto az, amikor a segitö szandek, a segitö biralat, a segitö kritika ugy lesz beallitva, mint
  -"az orszag belügyeibe valo beavatkozas"...

  Mondott ö mar okosabbat is...”
 • 2. szgd-i 2012. január 15. 11:21
  „Ebben Gy F-nek tökéletesen igaza van, rögtön kezdheti is Önmagával és a haveri köreivel. El lehet innen menni addig míg a bíróság letöltendőket ki nem osztja! Mármint az ő számukra, mert amit csináltak és amit most hazaárulás címén csinálnak azért az jár.”
 • 1. TrombiFrédi 2012. január 15. 11:18
  „Óh nagy Fletó, neked is ott kellett volna lenned a tegnapi tüntetésen, hiszen a jelenlegi kormány tovább folytatja azt a megzszorításokra épülő bukott cuclib gazdasági vonalat, amit te oly "bölcsen elkezdtél"...!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Origo: rajong a magyar alkotmányért egy skót lap

Üdítő kivételnek nevezi az új magyar alkotmányt egy skót lap, amely hosszan érvelve veszi védelmébe… Tovább olvasom