Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

DK: a kormány legalizálja az iskolai szegregációt

Az elmúlt három év során egyetlen konkrét, tényleges szegregációellenes intézkedés sem született - közölte Niedermüller Péter.
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az oktatási kormányzat "következetesen törekszik" az iskolai szegregáció fenntartására, a mélyszegénységben élő családok gyerekeinek, a cigánygyerekeknek az elkülönítésére.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke szombati közleményében úgy fogalmazott: az elmúlt három év során egyetlen konkrét, tényleges szegregációellenes intézkedés sem született, ugyanakkor ma az állam mint fenntartó olyan iskolákat működtet, amelyekről jogerős bírósági ítélet mondja ki a gyerekek megkülönböztetését.
Ezekben az intézményekben január óta sem történt semmi, a kormány tűri a tudatos törvényszegést - írta.

A politikus rámutatott: a gyermekvédelmi törvény módosításának hatására szeptembertől megszűnik a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek közötti különbségtétel. Ennek következtében a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek elveszíthetik a nekik eddig járó rendszeres gyermekvédelmi kedvezményeket, és fennáll a veszélye fokozott iskolai lemorzsolódásuknak.

A törvénymódosítás nyomán a statisztikákban kevesebb lenne a halmozottan hátrányos helyzetű tanuló, miközben a valóságban nem lehet majd megállapítani a tényleges iskolai szegregációt - véli az ellenzéki politikus.

Olvasóink írták

 • 4. zero 2013. július 13. 17:33
  „Bárcsak aszt tennék”
 • 3. pachakuti 2013. július 13. 16:42
  „Niedermüller Péternek inkább ezzel kellene foglalkoznia:

  ,,Az Izrael által 1967-ben megszállt Gázában és a Jordán-folyó nyugati partján élő palesztin gyerekeket születésükkor nem veszik nyilvántartásba, és az egészségügyi ellátást, a tisztességes oktatáshoz, valamint a tiszta ivóvízhez való hozzáférés jogát is megtagadják tőlük."
  (az ENSZ megbízásából készült UNCRC jelentés)”
 • 2. WSS 2013. július 13. 13:16
  „Na igen! A halmozottan több állásban dolgozó magyar szülök gyerekei pedig évtizedek óta nem kapnak semmi kedvezményt.
  De van egy jó hír is: Mesterházy titkárnője támogatja az otthonszülést! http://kuruc.info/r/6/114940/”
 • 1. grafika88 2013. július 13. 13:13
  „Nem baj ha papíron minden RENDBEN VAN !
  Majd veri a mellét orbán, hogy ezt is megoldotta ! sok...sok milliárd ft lett már kidobva az ablakon, szétlopták az eu s támogatásokat !
  Lényeg a papír. A hamis--hazug jelentés ! Majd jön ujra a Tavares tanulmány--ami az igazságot írja le--majd orbánék meg fel lesznek háborodva ha ismét elmarasztalják ezeket !

  Több ezer éves probléma, és még SENNKI sem tudta megoldani !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP a fiatalok elvándorlását tekinti a kormány legnagyobb hibájának

Az MSZP a fiatalok "külföldre űzését" rója fel az Orbán-kormány legsúlyosabb bűneként szombati… Tovább olvasom