Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

DK: a kormány orvosolja a rokkantellátási rendszer hibáit!

A DK azonnali felülvizsgálatot sürget az ellátási jogosultság és az ellátás melletti kereseti korlát szabályaival kapcsolatban.
A Demokratikus Koalíció (DK) arra kéri a kormányt, hogy a parlament őszi ülésszakán orvosolja a megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló törvény problémáit és kezdjen párbeszédet az érintettekkel - jelentette ki Szűcs Erika, az ellenzéki párt szakpolitikusa pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Szűcs Erika szerint egyrészt azért kellene változtatni a törvényen, mert tarthatatlan és elfogadhatatlan, hogy az idén január 1-jétől nincs társadalombiztosítási jellegű biztosítás a munkavégzés során szerzett vagy egyéb, önhibán kívüli súlyos egészségkárosodás esetén. Emellett a DK azonnali felülvizsgálatot sürget az ellátási jogosultság és az ellátás melletti kereseti korlát szabályaival kapcsolatban is.

Hozzátette: a jövő évi költségvetésen is változtatnának annak érdekében, hogy a rehabilitációs járadékból befolyó több mint 60 milliárd forintot teljes egészében ennek a társadalmi csoportnak az ellátására és foglalkoztatásának a támogatására fordítsák, mert a jelenlegi tervek szerint a kormány 20 milliárdot más célok finanszírozására vonna el.

Szűcs Erika arra is felkérte a kormányt, hogy állítsa helyre a társadalmi párbeszédet az állami intézmények és az érintettek képviseletei között, valamint dolgozzon ki egy olyan monitoringrendszert, amelyben a felek közösen értékelik a tapasztalatokat. Szerinte erre azért van szükség, mert a rokkantnyugdíjak rendszerét átalakító, az idén január 1-jén életbe lépett szabályozás rendkívüli bizonytalanságot okozott a megváltozott munkaképességűek százezres csoportjában, és mély bizalmi válság alakult ki az érintettek és az állami intézmények viszonyában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az eddigi adatok szerint rendkívül lassan halad a rokkantak felülvizsgálata, 200 ezer emberből július végéig alig 28 ezer érintett felülvizsgálatát lehetett elvégezni, miközben több mint 22 ezer új igénylő is bejelentkezett a rendszerbe.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. augusztus 24. 17:55
    „Nna...azon még lehet segíteni , de ezen az elmebeteg, hazudozó tolvaj csürhén, már az Isten sem segít...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb tárgyalások az iráni atomprogramról

Újabb tárgyalásokat kezdtek Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség képviselői pénteken Bécsben… Tovább olvasom