Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

DK: a rendszerváltozás óta nem volt ennyi szegény

A kormány tevékenysége miatt százezrek érzik kilátástalannak az életüket - mondta Gréczy Zsolt.
A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint ma "rosszabbul élünk, mint a Gyurcsány-kormány idején", ugyanis a rendszerváltozás óta nem volt ennyi szegény ember Magyarországon. Ezeket a párt szóvivője, Gréczy Zsolt, a Társadalomkutatási Intézet Zrt. (Tárki) hétfőn közzétett kutatására hivatkozva jelentette ki csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Tárki azt írta, hogy tavaly a magyar lakosság csaknem fele élt olyan háztartásban, ahol a szegénység és társadalmi kirekesztettség valamilyen formája jelen volt. A kutatás adatai szerint 2012-ben a magyarok 17 százaléka volt "jövedelemszegény", 19 százaléka "munkaszegény", 37 százalékuk pedig súlyosan nélkülöző anyagi körülmények között élt. Tavaly a magyarok 47 százaléka élt olyan háztartásban, ahol a szegénység és társadalmi kirekesztettség legalább egyik, 8 százaléka pedig ahol mindhárom formája jelen volt.

Gréczy Zsolt ezekre reagálva azt mondta, hogy a kormány tevékenysége miatt százezrek érzik kilátástalannak az életüket, tízezrek asztalára nem jut hús és kenyér. A következő kormány egyik legfontosabb feladata a szolidaritás helyreállítása valamint a leggazdagabbak és legszegényebbek közötti jövedelmi szakadék mérséklése lesz - jelentette ki.

A DK továbbra is azt állítja, hogy szolidaritást kell vállalni az MSZP-vel - válaszolta annak kapcsán, hogy lemondott Déri Balázs, a szocialista párt kommunikációs igazgatója, aki elismerte, hogy október 17-én ő adta át a hvg.hu munkatársainak a bajai videofelvételt. Gréczy Zsolt kijelentette: egyelőre nem ismert, hogy kik és milyen célból rendelték meg a felvételt. Amíg be nem bizonyosodik, hogy ezekben a cselekményekben a szocialisták részt vállaltak, a DK szolidáris marad - tette hozzá, azt is kiemelve, hogy megvárják a rendőrségi vizsgálat eredményét.

Közös miniszterelnök-jelöltet a demokratikus ellenzéki oldalnak közösen kell majd találnia - felelte egy másik kérdésre, hangsúlyozva: ebben az ügyben egyelőre nem merült fel semmilyen név. A szóvivő véleménye szerint egy korábbi interjúban Gyurcsány Ferenc pártelnök is csak annyit jelzett, úgy látszik, hogy egy új, közös jelöltre lesz szükség.

Arra a felvetésre, hogy mikor keresik meg az MSZP-t és az Együtt-PM-et újabb együttműködési javaslatokkal, azt felelte, hogy jelenleg egyedül készülnek a jövő évi választásra, de nyitottak minden megkeresésre. Hozzátette: korábbi javaslataik eddig is egyértelműek voltak, álláspontjuk világos, remélik előbb utóbb pozitív reakciókat kapnak rájuk.

Olvasóink írták

  • 1. x 2013. november 04. 11:49
    „http://www.delmagyar.hu/forum/szegenyseg/26/3361/?action=kifejt&ord=1&page=0&limit=200”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal lányokat molesztált a kalauz

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt a 48 éves T. Béla ellen. 12 évet is kaphat. Tovább olvasom