Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

DK: az elmúlt három év ˝legszánalmasabb˝ dokumentumát tárgyalja a parlament

"A pamfletből a kormányfő sértett hangja szól, aki beteges önhittségében azonosítja magát Magyarországgal" - véli Molnár Csaba.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az elmúlt három év "legszánalmasabb" dokumentumát tárgyalja a parlament. A párt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében arra a várhatóan pénteken tárgyalandó határozati javaslatra reagál, amely a Fidesz kezdeményezésére a Tavares-jelentés megszavazására válaszul kimondja: az EU visszaél hatalmával.

A Molnár Csaba jegyezte dokumentum megállapítása szerint "a pamfletből a kormányfő sértett hangja szól, aki beteges önhittségében azonosítja magát Magyarországgal".

A DK közleménye arra is fölhívja a figyelmet, hogy az Európai Parlament legnagyobb pártja jobboldali, de jobboldali a bizottság elnöke és tagjainak többsége is.

Mint emlékeztetnek: tíz éve Magyarország vezetői aláírták az Európai Unió alapszerződését. Véleményük szerint ettől kezdve a demokraták joggal szembesítik az Orbán-rendszer gyakorlatát az aláírt elvekkel. "Ez a dolguk. Nem lépik túl a hatáskörüket. Erről szól a Tavares-jelentés" - hangsúlyozzák, hozzátéve, a hetvenes évek kommunista vezetői gyakran háborogtak a helsinki elvek számonkérése miatt, most pedig "Orbán háborog, mert számon kérik rajta az unió elveit".

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője még szerda délután közölte, pártja kezdeményezi, hogy az Országgyűlés sürgősséggel - várhatóan pénteken - fogadja el azt a határozatot, amelyben a Tavares-jelentés megszavazására válaszul kimondja: az EU visszaél hatalmával.

A csütörtökön benyújtott, Rogán Antal, valamint frakciótársai, Gulyás Gergely és Kocsis Máté által jegyzett indítvány rögzíti: a magyarok nem akarnak többé olyan Európát, ahol a szabadságot korlátozzák, ahol a nagyobb visszaél hatalmával, ahol megsértik a nemzetek szuverenitását, és ahol csak a kisebbnek kell tisztelnie a nagyobbat. "Elvárjuk az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben mindazon jogainkat, amelyek a csatlakozás után is megilletnek minket, éppen úgy, mint minden tagországot" - olvasható az előterjesztésben.

A fideszes politikusok álláspontja szerint az EP-ben elfogadott Tavares-jelentés egyszerre jelent durva hatáskörelvonást és -túllépést. Előbbit azért - írták -, mert a szerződések őre nem az EP, hanem az Európai Bizottság, utóbbit pedig azért, mert a jelentés számtalan olyan megállapítást tesz, amely kizárólag a nemzeti törvényhozás tárgya, és mert olyan intézményt állít fel a vélelmezett közösségi jogsértések vizsgálatára, amely az alapító szerződésekben nem létezik.

Az Európai Parlament szerdán fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést. A dokumentum fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

Olvasóink írták

 • 4. _csutak_ 2013. július 05. 12:25
  „@6664:
  Ami a parlament honlapján van azt Kövér elé terjesztik, tehát ez bizony valóság:(
  Nem tudom fricskának szánták vagy komolynak, de a parlamentben ennek a fajta vitakulturálatlanságnak szerintem nincs helye!”
 • 3. kontrapista 2013. július 05. 06:50
  „Magasról teszünk a Tavares- jelentésre, a szerencsétlen kieszelőjének lenne mit söprögetni hazájában is, ahol a munkanélküliségi ráta eléri a 20 %.
  Az EU parlament igazolja a mondást :
  Cirkusz az egész világ !”
 • 2. 6664 2013. július 05. 06:00
  „Ez nem lehet az eredeti előterjesztés! Nem tudom elképzelni, hogy ilyen szöveget bele merjenek írni egy hivatalos iratba.”
 • 1. _csutak_ 2013. július 04. 21:11
  „A parlament honlapján van ez az előterjesztés:
  http://www.parlament.hu/irom39/11729/11729-0006.pdf
  Megdöbbentő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlament - Orbán: mindhárom fontos uniós intézményből támadnak

Az Országgyűlés arról is dönthet, hogy június 30-ról július 15-re változtathatják a választókörzeti… Tovább olvasom