Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

DK: Gulyás Gergely hazudik, vagy nem emlékszik korábbi szavazatára

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a fideszes Gulyás Gergely hazudik, vagy nem emlékszik arra, hogy korábban hogyan szavazott a parlamentben a DK frakcióalakítási lehetőségéről - így reagált Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette párt alelnöke arra, hogy a kormánypárti politikus kedden azt mondta: a DK nemcsak az új országgyűlési törvény, hanem a jelenlegi házszabály alapján sem alakíthatna frakciót.
Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján a hatályos házszabályt idézve kifejtette: parlamenti frakciót legalább tíz képviselő alakíthat, egy másik passzus szerint pedig a kilépett vagy kizárt képviselőt függetlennek kell tekinteni, s az így függetlenné vált politikus a kilépését vagy kizárását követő fél év elteltével bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhat. "Ezt a jogot biztosítja az MSZP-ből kilépett képviselők számára a jelenlegi házszabály, nem pedig új frakció alakításának jogát" - mondta.

Molnár Csaba az MTI-nek küldött közleményében ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága tavaly novemberben eseti állásfoglalást hozott, amely szerint a DK-hoz tartozó, az MSZP-frakcióból távozó képviselők "hat hónap elteltével csatlakozhatnak képviselőcsoporthoz, illetve vehetnek részt új képviselőcsoport alakításában".

A DK alelnöke emlékeztetett arra, hogy ezután kilenc független képviselőtársával azt kérte, a bizottság véleményéről a parlament is döntsön. A Ház pedig november 14-én a kormánypárti és a jobbikos képviselők, köztük Gulyás Gergely szavazatával jóváhagyta a bizottsági állásfoglalást.

Molnár Csaba szerint Gulyás Gergely "elkeseredett kísérlete" azt mutatja, hogy tisztában van az általa beterjesztett frakcióalapítási tilalom alkotmányellenességével és "már arra az időre készül, amikor az Alkotmánybíróság megsemmisíti ezt a szabályozást".

A fideszes Lázár János és Gulyás Gergely országgyűlési törvényjavaslata szerint frakciót alakítani csak az előző általános választáson országos listát állító és mandátumot szerző párthoz tartozó képviselők jogosultak. A javaslat egyúttal tízről tizenkettőre emelné az ehhez szükséges képviselők számát. Ez azt jelentené, hogy az MSZP-ből tavaly októberben távozó és új pártot alapító tíz DK-s képviselő a ciklus végéig nem alakíthat frakciót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baltával támadt a rendőrre - hét évre ítélték

Hét év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte a Gyulai Törvényszék kedden, nem jogerősen azt a… Tovább olvasom