Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

DK: hozzák nyilvánosságra a Pintér-jelentést a hóhelyzetről!

A jelentés ezen a héten sem szerepel a kormány napirendjén, a jövő héten pedig nem ülésezik a kormány, így a közvélemény legkorábban az események után egy hónappal értesülhet róla.
A Demokratikus Koalíció (DK) követeli a március 14. és 16. közötti "katasztrofális hóhelyzetről, a katasztrófavédelem csődjéről" szóló Pintér-jelentés haladéktalan nyilvánosságra hozatalát - közölte a párt szerdán az MTI-vel.

Közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy a jelentés ezen a héten sem szerepel a kormány napirendjén, a jövő héten pedig nem ülésezik a kormány, így a közvélemény legkorábban április közepén, az események után egy hónappal értesülhet arról, osztja-e a kormány a belügyminiszter értékelését, miszerint a katasztrófaelhárítás mintaszerűen működött.

A DK a leghatározottabban tiltakozik a nyilvánvaló eltussolási szándék ellen - írják a közleményben. Érthető, hogy a kormánynak nemcsak az a "bénázás" kínos, amit a hivatalos szervek az első 24 órában a bajbajutottak mentése helyett előadtak, hanem legfőképpen a belügyminiszter több, egymást követő nyilatkozata arról, hogy a kialakult helyzetért mindenki felelős: az időjárás, az állampolgárok, meteorológiai szolgálat, csak az a szerv nem, amelyet az állam ilyen esetekre tart közpénzek forintmilliárdjaiból: a katasztrófavédelem - teszik hozzá.

A párt szerint jogállamban azonban az ilyen balfogásokat és azok arrogáns kommunikációját nem eltussolás követi, hanem a politikai felelősség vállalása és az ezzel együtt járó személyi konzekvenciák - hangsúlyozzák.

    Csampa Zsolt, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes alelnöke hétfőn azt közölte, hogy ezen a héten a kormány, a honvédelmi és rendészeti bizottság pedig várhatóan húsvét után tárgyalhatja meg a március 14-én kezdődött rendkívüli hóhelyzetről szóló belügyminisztériumi jelentést.

A testület fideszes elnöke már a múlt hétfői bizottsági ülésen jelezte, hogy a bizottságban megtárgyalnák a Belügyminisztérium (BM) jelentését, s az ülésre a BM képviselői mellett a katasztrófavédelem képviselőit is meghívják majd.
   
Pintér Sándor belügyminiszter múlt kedden közölte, hogy tárcája elkészítette és határidőre le is adta a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését. Hozzátette: a jelentés nyilvánosságra hozataláról a kormányfő dönt.     

Olvasóink írták

 • 5. DMagóg 2013. március 28. 11:11
  „Tömegbaleset, hófúvás, s a kettő együtt is elfordulhat! Tervezhető!
  Mikor, mit kell tenni, kivel, mivel, hogyan? (Csúnya szóval: protokoll.) Cél, eszköz, módszer.
  Tervezés, szervezés, irányítás, ellenőrzés. (Maga a katasztrófa.)
  Döntési helyzet felismerése, -jó, vagy rossz- döntésképesség. Döntésképtelenség!
  Csak ezeket kérném számon.
  Isten óvjon attól, hogy mindezt pancserokra bízzák!

  Csoda-e, hogy a tél kihívásainak kezelésére -melldöngető- felkészültségünk jegyében még a kormányszóvivő (s egy államtikár) is útrakél. Egy dolog a figyelmeztetés, s más dolog a tiltás!

  Szerncsére a helyi -nem földönkívüli- civilek és szerveződéseik felismerték a döntési helyzetet, s a józan "paraszti" eszük szerint segítettek túlélni a katasztrófavédelem túlélési segítségét!”
 • 4. történész 2013. március 27. 21:45
  „Minek ?? úgysem tartalmaz semmi igazi dolgot...szerintem,A hóért és az utánna következő eseményekért az Úr a a felelős adta és majd elveszi...”
 • 3. Qllancs 2013. március 27. 21:21
  „Tikosítják 200 évre..mint a sintérS. dossziét ! olajügy.”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. március 27. 19:55
  „kíváncsi majmok...”
 • 1. queenmargareth1 2013. március 27. 19:49
  „hozzanak mindent nyilvánosságra pintérről:)a többi nagyobb volumenű.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hófúvás:nincs lezárt út, mindenhol visszavonták a figyelmeztetéseket

Az intenzív havazás ellenére az országban sehol nem kellett utat lezárni, de az autósoknak indulás… Tovább olvasom