Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

DK: Orbán hadat üzent a szabadságnak, a demokráciának

A DK szerint az interjú "megdöbbentő bizonyítéka a miniszterelnök valóságidegen, történelmet és társadalmi folyamatokat nem értő, azokat félremagyarázó, fundamentalista világ- és társadalomképének".
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint "Magyarországnak nem bezárkózásra, nem hamis nemzeti büszkeségre (...) van szüksége, hanem sokkal inkább nyitottságra, együttműködésre, befogadásra épülő demokráciára"; az ellenzéki párt így reagált Orbán Viktornak az Új Ember című hetilap húsvéti kiadásában megjelent interjújára. A kormányfő a katolikus lapnak egyebek között azt mondta: "most dől el, hogy kimaradhat-e egy ország a szekuláris, családellenes és a nemzetet meghaladottnak tekintő európai szellemi törekvések hatálya alól, építheti-e jövőjét az azokkal ellentétes értékekre".

A DK szerint az interjú "megdöbbentő bizonyítéka a miniszterelnök valóságidegen, történelmet és társadalmi folyamatokat nem értő, azokat félremagyarázó, fundamentalista világ- és társadalomképének". Szerintük a kormányfő fejtegetéseiben "sokadszorra is tanúbizonyságát adja megrögzött, egyoldalú és értelmetlen kapitalizmus-, Európa-
és globalizáció-ellenes felfogásának".

Az ellenzéki párt elnöksége által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben az áll: "A miniszterelnök interjúja durva és otromba támadás az európai kultúra legnemesebb hagyományai, a felvilágosodás szellemisége, a racionalitás, a kulturális sokféleség tisztelete, a mindennapi élet szabadsága ellen. Orbán nem nyitott, szabadságra és szolidaritásra épülő, befogadáson és együttműködésen alapuló modern társadalmat akar, hanem a politikai kereszténység legrosszabb hagyományait felélesztő, függőségre és kiszolgáltatottságra épülő Magyarországot épít".

A DK szerint "Orbán Viktor interjúja mindenki számára egyértelművé tette, az ország választás előtt áll: választhatja az alattvalók, az ideológiai kényszer, a maradiság, a centrális politikai erőtér politikáját, vagy kiállhat a Demokratikus Koalíció által felkínált szabadság és szolidaritás társadalma mellett".

"Nincs más út, nincs más választás. Ez a választás mindannyiunk jövőért viselt politikai és erkölcsi felelősségének a kérdése" - áll a DK közleményében.

Orbán Viktor az Új Ember szombaton megjelent számában egyebek közt kifejtette: az Európai Unióban Magyarország körül kialakult viták egyik oka, hogy ma Európa szellemi világában fölényben vannak azok, akik úgy gondolják, hogy a nemzeti gondolkodásmódtól és szuverenitástól a nemzetközi, nemzetek feletti irányba kell haladni, Magyarország jelenlegi vezetésének azonban más értelmezése van az európai civilizációról és kultúráról.

Az interjúban a kormányfő elmondta: az uralkodó felfogás szerint a hit, a vallás és a teremtés rendjét a vallástalanság és a tudományos világfelfogás, az istentelen kozmosz felé terelik. Mi viszont ezzel ellentétes irányban haladunk: nekünk az európai civilizációról és kultúráról más értelmezésünk, felfogásunk van.

Orbán Viktor szerint most dől el, van-e esélye egy nemzetnek arra, hogy a saját útját járja. Véleménye szerint a magyar ügy nem véletlenül vált ki rokonszenvet. Arról van szó ugyanis, hogy mi lesz a nemzetállamok sorsa az Európai Unióban.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2012. április 08. 15:24
    „Miként lehetséges, hogy egy más párt megalakításával ma Magyarországon meg lehet úszni egy felelősségre vonást nép-és nemzetellenes bűntett miatt?! "Csak úgy" átnyergelünk az MSZP-ből a DK-ba, oda is vezérnek?! Ez lenne a demokrácia, amit ez a volt táncoló "művész" hirdet?!!”
  • 1. maci53 2012. április 08. 14:20
    „Szerintem csak a kommcsiknak,de mindegy........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdő Péter: húsvét örömhíre minket is kötelez

Az apostolok tanúságával tiszta megérzés, józan következtetés, személyes tapasztalás támasztja alá az egyház húsvéti hitét - mondta Erdő Péter. Tovább olvasom