Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

DK: Orbán Viktor úgy gondolja, a vérvád belefér a rezsim ízlésébe

A Dk szerint Orbánnak a vérvád még belefér a rezsim ízlésébe, mivel nem kommentálta Baráth Zsolt felszólalását.
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor - mivel nem kommentálta a jobbikos Baráth Zsolt keddi, a tiszaeszlári Solymosi Eszterről megemlékező parlamenti felszólalását - úgy gondolja, "a vérvád még belefér a rezsim ízlésébe".

A Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette párt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében foglalt állást erről, amelyben rögzítette azt is, a leghatározottabban elítéli "a szélsőjobboldali honatya" cselekedetét.

Baráth Zsolt keddi, napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg, és a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott, a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítéletet hozni. A felszólalásra Fónagy János államtitkár azonnal reagált. Mint mondta, a Jobbik ezzel "oda sorolta magát, ahova sokan gondolják", hogy tartozik. Hozzátette: a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, továbbá mindazoknak, akik megtapsolták, számolniuk kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.

Szerdán elfogadhatatlannak minősítette a jobbikos politikus kijelentéseit a kormány nevében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is és jelezte, a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely bármely, Magyarországon élő társadalmi csoport vagy kisebbség ellen nyíltan vagy burkoltan irányul. Az MSZP és az LMP úgy értékelte, Baráth Zsoltnak vissza kellene adnia mandátumát a történtek miatt.

A Demokratikus Koalíció - írták közleményükben - mindig is azon a véleményen volt, hogy "a Jobbik frakciójában nácik is ülnek". Szerintük olyan szövegek, mint amilyet Baráth Zsolt elmondott, utoljára a Horthy-korszak parlamentjében hangzottak el, a képviselőnek azonnal távoznia kellene a közéletből.

Hozzátették: Vona Gábort Orbán Viktornak köszönheti az ország, hiszen a Jobbik frakcióvezetője a mostani kormányfő polgári körének egyik alapítója volt, "onnan szabadították rá az országra". "Jellemző, hogy a miniszterelnök nem kommentálta a történteket. Ezek szerint úgy gondolja, a vérvád még belefér a rezsim ízlésébe" - zárul a DK közleménye.

Olvasóink írták

 • 3. igazságkereső 2012. április 05. 11:46
  „A Gyurcsány Ferenc vezette párt épp olyan mint maga a pártvezér! Hiteltelen, hiszen miniszterelnöksége idején országunkat teljesen tönkretette pénzügyileg és politikailag. Ennek tényszerűségét írta le a Demokrata 2011. március 11.-i száma, "Gyurcsányt az ájulás kerülgette" címmel úgy négy oldalon keresztül! Gyurcsány Ferenc és a DK többi tagjának mentalitását érzékelve, rá kell jönni arra, hogy Szolzsenyicinnek milyen igaza volt akkor, amikor azt írta, hogy a .......A teljes megállapítást mindenki ismerheti, akár az interneten is olvashatja! Szóljon már végre valaki Gyurcsány Ferencnek és társainak, hogy a visszapillantó tükröt otthon felejtették!”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. április 05. 09:57
  „Nem értem !!! A tolvaj , hazaáruló söpredék ha kinyitja a pofáját bármely témában,
  azt a hazai média úgy tálalja mintha : becsületes, köztiszteletben álló , választott politikai párt állásfoglalása lenne ! Ez a tény a médiákat is minősíti ám !
  Egyébként a Tiszaeszlári perről korabeli újságcikkek és irodalmi mű is fellelhető , nem Baráth Zsolt kitalációja ! A DK csürhének nem okoz gondot tények letagadása, meghazudtolása más ügyek kapcsán sem ! A Jobbik másként is megtudott volna emlékezni az eseményről, helytelen volt az OGY-ben előhozni, paprikázni a közhangulatot ! Tudhatták volna hogy kintről-bentről nem dicséretet kapnak érte !
  bearings of a case”
 • 1. varadipal 2012. április 05. 09:39
  „A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a kormány nevében szólalt meg. A DK-nak ez a felesleges pufogtatás többet árt, mint használ. Még mindig nem tudják, hogyan kell normálisan kommunikálni? OV engedte ki a szellemet a palackból, most a DK ne várjon el tőle antiszemitizmus ellenes szónoklatot.Mindenki mástól várhat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontóba való román kamiont szűrtek ki az M70-esen

Bontóba való román kamion haladt végig az országon, csak a szerencsén múlott, hogy a jármű nem… Tovább olvasom