Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

DK: Schmitt Pálnak távoznia kell

A Demokratikus Koalíció szerint a plágiumgyanúba keveredett köztársasági elnök ezzel a lépéssel helyreállíthatná a presztízsét.
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Schmitt Pálnak, miután doktori értekezésével kapcsolatban plágiumgyanúba keveredett, távoznia kell a köztársasági elnöki posztról, ezzel bizonyíthatná személyes tisztességét, és helyreállíthatná presztízsét.

Molnár Csaba független országgyűlési képviselő, a DK alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Schmitt Pál azzal, hogy disszertációjának csaknem 80 százalékában egy külföldi tudós által készített szöveget közölt úgy, hogy semmilyen formában nem utalt arra, hogy ez nem a saját munkája, olyan cselekményt követett el, ami az akkreditációs szabályok szerint a doktori cím visszavonásával és akár büntetőeljárás elindításával is járhat. Hozzátette: a cselekmény akár magánokirat-hamisításként is értékelhető.

A politikus szerint ez a legsúlyosabb bizalmi válság, ami az elmúlt két évtizedben felmerült a mindenkori államfővel, Magyarország első polgárával kapcsolatban. Szerinte Schmitt Pál a távozásáról szóló döntéskor nemcsak saját tekintélyét védené meg, hanem elődjeiét is.

Molnár Csaba emlékeztetet arra, hogy a döntés kizárólag az államfő kezében van, az új alaptörvény szerint ugyanis a köztársasági elnökkel szemben nem indítható büntetőeljárás, tisztségégétől csak akkor lehet megfosztani, ha a bűncselekmény a hivatali ideje alatt és azzal összefüggésben követte el.

Kijelentette: "az elmúlt húsz év legalacsonyabb presztízsű köztársasági elnöke" lemondásával más fénybe helyezné politikai örökségét, helyreállíthatná tekintélyét, bizonyíthatná tisztességét.

A hvg.hu szerdán közzétett cikkében azt írta, hogy Schmitt Pál doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerdán visszautasította a plágium gyanúját. Az LMP még aznap felszólította az államfőt, hogy mielőbb adjon választ arra, igazak-e a doktori disszertációjával kapcsolatos sajtóértesülések. Szerintük, ha beigazolódik, hogy a hírportál értesülése helytálló, akkor az államfőnek egyetlen vállalható lépése az lehet, hogy azonnal lemond pozíciójáról - közölték.

Olvasóink írták

 • 6. papika56 2012. január 12. 14:48
  „.... mivel a nap 24 óráját ugye edzéssel töltik, már tanulni nem marad idejük. Mindd magán tanuló .Ez régen is így lehetett. Mivel pali bá a régi mszmp nagy pártkatonája volt, a rektorok else olvasták mit ír --csak lepecsételték és kész !
  a mai rendszerben is van olyan aki egy napon érettségizett--és diplomázott ! pl. tompika.
  v. most neveztek ki egy hölgyet -/v, férfit ? / akinek szintén nincs végzettsége--se papírja.
  Egy független szakértő--aki jól beszél fransiául --vesse össze a két " művet " és értékelje azt !
  Szerintetek ki az ... ,aki elismeri ,hogy csalt, kimásolt , más írásával --tollával ékeskedik ????
  Pali bá meg egy étterem vendégkönyvébe írt 3 sort, 3 ökör hibával !!!
  Szégyent hoznak az országra !
  BÓVLI kormány, BÓVLI ország, BÓVLI brancs ! <moderálva..>”
 • 5. vélemény 2012. január 12. 14:00
  „A DK következő sajtótájékoztatója arról szól majd, hogy Lázár János az egyik általános iskolai dolgozatnál puskázott és Navracsics az ecserin vette a diplomáját?”
 • 4. vélemény 2012. január 12. 13:54
  „"A Demokratikus Koalíció szerint a plágiumgyanúba keveredett köztársasági elnök ezzel a lépéssel helyreállíthatná a presztízsét."
  Azzal, hogy elismeri mit állít helyre?”
 • 3. nikyke 2012. január 12. 12:52
  „Hát igen!!! Most mindenbe belekötnek csak szégyent tudjanak hozni a kormányra. Ha a kormánynak volnék meg sem hallanám az ilyesmiket és nem is foglalkoznék velük!! Mondjanak amit csak akarnak, nem tehetnek semmit!!! :)) :))”
 • 2. kopkop 2012. január 12. 12:49
  „Ezzel elindult egy adok-kapok, mert feltételezhetően a baloldalon is vannak politikai vezetők, akiknél kifogásolható a diploma megszerzése. Sőt, van olyan személy akinek nem volt (nincs), de önéletrajzában mégis az szerepelt és politikai szereplő, nap mint nap sajtótájékoztatót tart! Véleményem szerint függetlenül pártállástól, akik vétkeztek vonják le a következtetést, tegyék meg a szükséges lépéseket. Még jól emlékszem, hogy az egyik baloldali vezető lap (majd az összes átvette) Orbán csupa 1-es osztályzatú, bukásra értékelt bizonyítványát hozta nyilvánosságra. A bizonyítványban a név nem Orbán volt, de félreérthetetlenül Orbánra utaltak.”
 • 1. Kazikázmér 2012. január 12. 12:37
  „Óvodások!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reding már tavaly megfogalmazta a brüsszeli aggodalmakat

A jegybanktörvény kivételével már megfogalmazta a brüsszeli aggodalmak közelebbi tartalmát tavaly… Tovább olvasom