Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -5°C | 1°C

Dobogón végzett Párizsban

Fertőbozi siker született azon a párizsi versenyen, melynek során fakitermelők mérték össze ügyességüket. A rönkszobrász-

versenyen harmadik lett a Magyarországot képviselő Tóth József, aki egyébként a fakitermelő válogatott kerettagja is.

Ügyesség és szépérzék

Harmadik helyezést ért el a hazánkat képviselő Tóth József fertőbozi fakitermelő a közelmúltban megrendezett nemzetközi rönkszobrászversenyen Párizsban. A versenyző már több fakitermelő-világbajnokságon vett részt, Ausztriából legutóbb negyedik helyezéssel térhetett haza. Ezúttal azonban az ügyesség mellett a szépérzék is szerepet kapott.
– A soproni erdészeti technikumban végeztem, később ugyanitt dolgoztam fahasználati szakoktatóként, azaz a kitermelés gyakorlatát tanítottam – tudtuk meg Tóth Józseftől, aki civilben veszélyesfa-kitermelőként tevékenykedik. – A versenyre a Párizsi Magyar Intézet hívott meg, a Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány közbenjárásával, mivel a magyar fakitermelő világbajnok csapat válogatott kerettagja vagyok.

Négy hónapos felkészülés

A megmérettetésre való felkészüléshez Tóth Józsefnek körülbelül négy hónap állt rendelkezésére, ám nehezítette a dolgát, hogy kevés információt kapott arról, hogy mit is kell faragni a verseny során. – Csak a helyszínen derült ki, hogy mindenki maga döntheti el, mit ábrázol majd a mű. Én életemben először faragtam valódi szobrot – folytatta a fakitermelő. – Mondták a szervezők, válasszunk egy-egy rönköt. Én egy több mint két méter magas, nyolcvan centi átmérőjű tölgy mellett döntöttem, amiből stílszerűen egy fát és egy hintát faragtam ki. Reggel kilenctől dolgoztunk a művön, és a zsűrizést késő este tartották. Az eredményhirdetés szerint megosztott negyedik helyezést értem el, de a verseny honlapján már engem említenek harmadik helyezettként.

Jövőre is indul a vb-n

Tóth József büszke a sikerre, de mint mondja, egészen más területen, a politikában is szeretné kipróbálni magát. A következő évben pedig tervei szerint újra részt vesz a fakitermelő-világbajnokságon is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a külföldön tanulóknak

Külföldön tanulók és kutatók kaptak ösztöndíjat tegnap a megyeházán. A 2.800.000 forint alapítói… Tovább olvasom