Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Dogville - A menedék (Dogville)

Gyönyörű lány keres menedéket Dogville isten háta mögötti kisvárosában egy gengszterbanda elől. Tom, a városka önjelölt szóvivője nyomban segítségére siet, és meggyőzi a maroknyi polgárt, hogy rejtsék el Grace-t az üldözők elől: cserében a lány munkával hálálja meg pártfogásukat. Amint azonban szorul a hurok Dogville körül, a lakók egyre többet követelnek kockázatvállalásukért
rendező: Lars von Trier

forgatókönyvíró: Lars von Trier
operatőr: Anthony Dod Mantle

szereplő(k):
Nicole Kidman (Grace)
Paul Bettany (Tom Edison)
Harriet Andersson (Gloria)
Jeremy Davies (Bill Henson)
Lauren Bacall (Ma Ginger)
Chloë Sevigny (Liz Henson)
Stellan Skarsgard (Chuck)
James Caan (The Big Man)
John Hurt (Narrátor)

A film sztorija

Dogville városa a Sziklás-hegységben található, annak az útnak a végén, amely az elhagyott ezüstbányához vezet. Dogville lakói jó és becsületes emberek, akik szeretik a városukat.

A településen az a ház a legszebb, amelyben Tom él. Tom apja orvos volt, mára már visszavonult, és szerény nyugdíjából éldegél. Tom írónak készült, de elhalasztotta a pályakezdést annak érdekében, hogy részt vegyen azokon a városi rendezvényeken, amelyeket az erkölcsi megújulás érdekében hívtak össze.

Egy este Tom puskalövéseket hall a völgyből. Tom leül egy padra, hogy elgondolkodjon a történeteken, amikor Moses, a kutyája ugatni kezd, és az ugatás úgy hangzik, mintha fel akarná hívni valakire a figyelmet. Ez a valaki Grace, aki nem térképről választotta a helyet, hogy látogatást tegyen itt, Tom mégis rögtön úgy érzi, hogy a nő ide tartozik. Egy teherautónyi fegyveres üldözi a szépséges menekülőt, Tom elbújtatja Grace-t, és azt mondja a gengsztereknek, hogy nem tapasztalt semmi rendkívülit.

A másnapi városi találkozón beszámol a meglepett dogville-ieknek az előző este történtekről, majd lemegy a bányába, ahová elbújtatta Grace-t, és kihozza a napfényre. A városiak úgy döntenek, hogy a nő két hétig maradhat Dogville-ben....www.port.hu

Kritikák

Port.hu -deKata-

"Grace lelke mintha vasból volna, mindent kibír, mindent eltűr, és
önfeláldozó módon kiszolgáltatja magát a falu kényének-kedvének, de vajon meddig? Létezik talán egy olyan ember, akiben nincs önzés? A film befejezése nem hagy kétséget afelől, hogy nem létezik. Az emberek egyformák. Grace is önző, Grace is tud gyűlölni, és kegyetlen lenni.

A Dogville a US and A nevet viselő trilógia első darabja, nagy médiavisszhangot váltott ki az 56. Cannes-i filmfesztiválon, és a Moulin Rouge után még nagyobb elismerést hozott Nicole Kidman számára. Lars von Trier eddigi munkásságát ismerve a következő két film, a Mandalay és a Washington is hasonlóan mély, érzelmekkel teli és elgondolkodtató lesz."
A teljes cikk

Mozinet.hu -Böszi-

"A hatásosan és fordulatosan elkészített három órás filmdráma végig feszült és érzelmileg is igencsak igénybe veszi a nézőt. Az alkotás után mégsem a történet, vagy a szereplők ejtenek gondolkodóba, hanem az, hogy miért volt szükség a Dogville-t fehér (illetve éjjel fekete) vásznak előtt eljátszani, minimális és teljesen mű díszletekkel. A kísérlet főleg az idei év másik nagy érdeklődéssel játszott fesztiválfilmjével, a cannes-i nagydíjas Elefánttal összehasonlítva érdekes.

Amíg Gus van Saint csupán a valóság képeiből próbál minimális dramaturgiával filmet csinálni (l. még Gerry), addig Trier egy teljesen mesterségesen kreált világban mindent a dramaturgiára épít. A különböző hozzáállást látva talán meglepőnek hatnak a kész filmek. Az Elefánt mesterkéltségével és érdektelenségével, a Gerry ürességével szemben a Dogville pszichológiai realizmusa áll, amelyen keresztül többet megtudhatunk az emberi természetről, mint Gus van Saint egész életművéből."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa a kapuk előtt

Kétnapos, a kis- és középvállalkozások versenyképességét növelő roadshow kezdődött el tegnap… Tovább olvasom