Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Doktoranduszok Országos Szövetsége: át kell dolgozni a felsőoktatási tervezetet

Elengedhetetlen a felsőoktatási törvény tervezetének továbbgondolása és átdolgozása - véli a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ).
A DOSZ küldöttgyűlése szombaton fogadta el és juttatta el az MTI-hez nyilatkozatát, amelyben közli: a szövetség alapvető társadalmi érdeknek tartja a felsőoktatáshoz való ingyenes hozzáférést, a magyarországi és nemzetközi hallgatói és oktatói mobilitást, így ezek esetleges korlátozását az ország szempontjából károsnak.

A DOSZ szerint a készülő törvény egyik legfontosabb céljai közé kell tartoznia a felsőoktatás minősége emelésének, a doktori képzés tartalmi és szervezeti fejlesztésének, az intézmények külső és belső minőségbiztosítása erősítésének, az oktatás és kutatás autonómiájának, a képzés és a tudományos élet sokszínűsége megőrzésének.

Jelenlegi formájában az oktatási államtitkárság által elkészített tervezet erre nem nyújt garanciákat, hiszen a vonatkozó részek kidolgozottsága nem megfelelő, hiányzik vagy a fenti célokkal pont ellentétes - szögezi le a szövetség, amely e mellett sérelmesnek tartja, hogy a jogszabály-tervezetben nem jelennek meg a doktoranduszok helyzetének rendezésére adott javaslataik, ideértve a doktoranduszok jogi státuszának módosítását, a doktori ösztöndíj figyelembe vételét jövedelemként a gyermekvállalásnál, vagy a doktori képzés beszámításét szolgálati időként.

Alapvető ezek rendezése akár a törvény, akár a végrehajtási rendeletek elfogadása során a felsőoktatási szervezetek aktív bevonásával - közli.

A DOSZ megfontolásra ajánlja a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája módosító javaslatait és szükségesnek tartja a további egyeztetéseket a kormányzat kompetens képviselői és a felsőoktatás reprezentatív szervezetei között - olvasható a közleményben. A szövetség rögzíti azt is, hogy a felsőoktatásnak kiemelt szerepe van az ország gazdasági és társadalmi megújításában.

Mint írja, fontos, hogy a kormány kiemelt célként fogalmazta meg a modern és jól működő felsőoktatás megteremtését. A közleményben szerint a 2010-ben megindult koncepció-alkotási, majd szabályozási tevékenységhez a doktoranduszok a kezdet kezdetén felajánlották segítségüket, javaslataikat eljuttatták a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, az oktatási államtitkárság azonban nem vonta be a DOSZ-t érdemben jogszabály-előkészítésébe, az általuk megfogalmazott javaslatok nem jelentek meg a nemrégen nyilvánosságra hozott tervezetben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-osztrák memorandum

Fazekas Sándor magyar és Nickolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter szombaton aláírta … Tovább olvasom