Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Dolgozók a gimnáziumban

A levelező a népszerűbb tanulási forma a dolgozó diákok között a győri felnőttek középiskolájában.

Az élethosszig tartó tanulás lassan beivódik a köztudatba. Életünk részévé válik. Gyakran halljuk, sokszor hivatkoznak is rá a munkaerő versenyképessége ügyében. A felnőttképzésre – történjen az iskolarendszerű vagy piaci alapon – ebben a folyamatban fontos szerep hárul. Különösen a középfokú iskolarendszerű felnőttoktatásra, amelynek a megyeszékhelyen is jelentős bázisa épült ki az elmúlt negyven év alatt.

Dr. Szilágyi György
– A győri Dolgozók Gimnáziuma 1964 óta működik önálló felnőttoktatási intézményként. Ezen a néven vált országosan ismertté, szakmailag elismertté, többek között Wimmer István iskolaigazgató tevékenysége révén, aki 1981-ig állt az intézmény élén. A 40 év alatt közel tízezren végeztek és kaptak érettségi bizonyítványt. Az intézményen belül Pannonhalmán, Téten és Győrött, a Kovács Margit Általános Művelődési Központban és a Fekete István Általános és Szakképző Iskolában tagozatok is működtek. Ma már csak Győrött a Révai-gimnázium épületében – tekintett vissza a múltra dr. Szilágyi György, a ma már Felnőttek Középiskolája néven működő intézmény igazgatója.

– A levelező a népszerűbb forma. Egy kicsit hasonlít a távoktatáshoz, hiszen a heti két alkalommal megtartott foglalkozásokra nem kötelező a diákoknak bejárni. Így azok is tudják vállalni a tanulást, akik egyébként több műszakban dolgozva, gyermeket vállalva, egészségügyi vagy szociális gondokkal terhelten egyébként nem tudnák folytatni tanulmányaikat – ismerteti az oktatási forma népszerűségének okát az igazgató, és hozzáteszi: – Nagyon sok a középiskolát tanköteles korban el nem végző átiratkozott tanuló. Éves szinten eléri az ötven főt is. Számukra ez egy „második esély", hiszen a középiskolát folytathatják és befejezhetik.

A nappali oktatásba egyre inkább a már szakmunkásoklevéllel rendelkező tanulók kapcsolódnak be, akik szeretnének leérettségizni, illetve a szakmát kiegészítő magasabb iskolai végzettséget megszerezni. Számukra a képzési idő mind a két tagozaton 3 év. Van rá igény, több mint másfélszeres a túljelentkezés. Az esti tagozat megszűnt. Nem volt rá szükség, mert délután – akár a nappali oktatásban – látogatni kellett az órákat és igazolni a hiányzást. Ezt a több műszakban dolgozók, gyermeket nevelők nem tudták vállalni.

Fontos az érettségi

Mindenki számára biztosítani kell a felnőttoktatásban, hogy érettségit szerezhessen, ami nélkülözhetetlen a továbbtanuláshoz. A követelmények egyformák, ez év májusától az érettségi egységes minden iskolatípus számára.
– Magas a kimaradók aránya. Az okok között első helyen áll a nem megfelelő hozzáállás. Természetesen lehetnek szociális és egészségügyi okok is. A legtöbben már az első évben lemaradnak. Akik viszont eljutnak az érettségiig, azok csaknem mind leérettségiznek. Legnagyobb a lemaradás azok között, akik a 8 osztályt követően kezdik el tanulmányaikat. Az ok az alacsony képzettség. A követelményszintet tartani kell. Ennek az eredménye, hogy a végzettek jelentős száma bejut az egyetemekre vagy folytatja tovább tanulmányait a felsőoktatásban. Számunkra az is fontos, ha egy új szakmát, informatikát vagy új nyelvet tanul, mert így a munkaerőpiacon jobbak az esélyei. Ez nagyon fontos. Az unióban már gyakorlat, hogy az ember élete folyamán többször is – ha kell – szakmát vált – vélekedik dr. Szilágyi György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér zaj

Imádott felesége hirtelen és titokzatos haláláig Jonathan Rivers építész racionális embernek… Tovább olvasom