Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Döntőbe jutottak a Bolyai diákjai

Tavaly a győri Révai-gimnázium csapata nyerte meg a Magyar Nemzeti Bank Monetary – Közgazdálkodj okosan! vetélkedőjének országos döntőjét és idén is megyénkbeli csapat jutott tovább a régiós elődöntőből: a mosonmagyaróvári Bolyai diákjai.
A Magyar Nemzeti Bank már másodszor rendezi meg a Monetary – Közgazdálkodj okosan! vetélkedőt középiskolásoknak azzal a céllal, hogy a diákok és tanáraik megismerjék a bank tevékenységét, mindennapokban hasznosítható pénzügyi tudást sajátítsanak el. Tavaly az országos döntőben a győri Révai Agyoncsapata nyerte a fődíjat, az egymillió forintot, idén ugyanekkora összegért jövő pénteken a mosonmagyaróvári Bolyai János-középiskola diákjai versenghetnek. Ők lettek a tegnapi, Győrben tartott regionális elődöntő győztesei.
Kétszázötven csapat nevezett a selejtezőkre, válaszolt az interneten feltett kérdésekre. Közülük a regionális elődöntőbe megyénkből két győri és egy mosonmagyaróvári iskola tanulói kerültek be. A zsqri tagjai – Kiss Gergely, az MNB elemzője és Zsámboki Balázs vezető közgazdasági szakértő – lapunknak elmondták: a részt vevő diákok gyorsan átlátták a monetáris politika és a gazdaság összefüggéseit, alaposan felkészültek. Tapasztalataik szerint azonban általánosságban a fiatalok körében is alacsony a pénzügyi kultúra ismertsége. Ezért szeretnék az MNB szakemberei is, ha a Nemzeti alaptanterv részévé válnának a pénzügyi alapismeretek.
Többek között olyan ismeretek, amelyek révén a pénzintézetek hitelezéssel kapcsolatos hirdetéseit meg lehet érteni. A diákoknak a vetélkedőre készített esszéiből kiderült: többen gondolkodnak diákhitel, más kölcsön felvételén. Azt is érdemes tudniuk a pénzügy világáról, hogy már az első munkába álláskor, a nyári munkavállaláskor belekóstolhatnak. Ugyanis már ekkor magánnyugdíjpénztárat kell választaniuk. Mivel számukra ez hosszú távú befektetés, a választáskor nem a nyugdíjpénztár múlt évi hozamát, hanem elmúlt ötévi eredményét érdemes vizsgálniuk. Ilyen és hasonló tudásra is szert tehettek a vetélkedő résztvevői, és azt a tanácsot is hallhatták, hogy első autójuk, első lakásuk megvásárlásakor vizsgálják a kockázatokat. Mert „nem az baj, ha kockázatot vállalnak, az a baj, ha nem tudnak róla” – állítják a szakemberek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom