Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Döntőek lehetnek a tévéviták

Szakértők szerint a pártok tévévitája (szerda és csütörtök) akár a választás végkimenetelére hatással lehet.
A rendkívül kiélezett verseny miatt Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor mai, Gyurcsány, Orbán, Kuncze Gábor és Dávid Ibolya holnapi tévévitája akár a választás végkimenetelére is nagy hatással lehet – állítják a lapunk által megkérdezett szakértők.

„ A politika általában keveseket érdekel, de a választási kampány utolsó napjaiban sokakat. Négy éve az Orbán–Medgyessy-vitát négymillióan nézték a tévében" – indokolta a Kisalföldnek Somogyi Zoltán, a Political Capital Kutatóintézet igazgatója, miért gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor szerdai, valamint a négy kormányfőjelölt csütörtöki szópárbaja hatással lehet a választás végeredményére. A szakértő úgy véli: a két kisebb párt, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Magyar Demokrata Fórum sikert ért el azzal, hogy kikövetelte a részvételt a Magyar Szocialista Párt és a Fidesz mellett, mert ezzel többletszavazatokhoz juthatnak, ami az ötszázalékos parlamenti küszöb biztos átlépését jelentheti számukra.

Somogyi Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy most is volt vita a vitáról, de sokkal kisebb, mint 2002-ben. A szakértő ezt azzal magyarázta, hogy akkor a pártok maguk vették kezükbe a szervezést, most pedig külső szereplőként belépett a Magyar Televízió, amely ráadásul a választási vitaműsorok meghirdetésével nevetségessé tette a pártok vitatkozását. „A vitáról szóló vitában mindegyik fél azt akarja bizonyítani, hogy nagyon szívesen kiállna, de a másik ezt nem akarja" – jegyezte meg.
Dr. Kákai László, a Pécsi Tudományegyetem politikai tanulmányok tanszékének adjunktusa kifejtette: még most is jelentős azoknak a tábora, akik feltehetően elmennek szavazni, de még nem döntötték el, kire adják voksukat. Az ő körükben sokat számíthat a tévévitákon szerzett benyomás, az, hogy ki tűnik alkalmasabbnak az ország vezetésére.

Horn és Orbán kezdte

A miniszterelnök-jelöltek vitája már-már hagyománynak tűnik, pedig csupán 1998-ban rendezték az elsőt. Horn Gyula akkor a második forduló előtt állt ki Orbán Viktorral. Négy évvel később az Orbán–Medgyessy-szócsatára az első forduló előtti kampány utolsó pillanataiban, pénteken este került sor.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítene a gátakon szükség esetén?

Tovább olvasom