Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Döntött a kormány a családi adókedvezmény kiterjesztéséről

A devizahitel-szerződések módosításának lehetőségeiről és a demográfiai programról is tárgyal mai ülésén a kormány.
Áttekintette a kormány szerdai ülésén a család- és népesedéspolitikai akciótervet, és döntött annak egy eleméről, a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségének kiterjesztéséről - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel.

Giró-Szász András tájékoztatása szerint a döntés értelmében az érintettek a kedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe tudják venni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra kapott felhatalmazást, hogy ennek figyelembe vételével terjessze be a 2014-es adótörvényeket. A kormány a család- és népesedéspolitikai akcióterv következő lépését, a "rugalmas" gyed kérdését szeptember közepén tárgyalja - tette hozzá a szóvivő.

Korábban

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt hét kedden beszélt arról, hogy a kormányzat keresi a megoldást arra, hogyan lehet jogszabállyal módosítani a devizahitelesek szerződésein. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tájékoztatása szerint azt vizsgálják, hogy a szerződéskötéskori körülmények alapvető megváltozására hivatkozva miként lehetne jogszabállyal átírni a bankokkal kötött szerződést. Ilyen - a szerződésmódosítást indokoló - körülmény elsősorban az árfolyam-különbözet, hiszen nem róható fel az ügyfélnek, ha rajta kívül álló ok, például az árfolyam "elszaladása" miatt válik képtelenné tartozása fizetésére - közölte a tárca, hozzátéve: a polgári törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a parlament jogszabállyal módosítsa szerződések tartalmát.

Az a cél, hogy a gazdasági ésszerűség figyelembevételével minél több devizahitelesnek tudjon segítséget nyújtani a kabinet - hangsúlyozta a KIM.

A kormányülés másik kiemelt témája a demográfiai program. Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár egy hete - hangsúlyozva, hogy kormánydöntés még nem született az ügyben - azt mondta: a népesedéspolitikai program első eleme az adókedvezmény kiterjesztése mindazokra a családokra, amelyek a jelenlegi kedvezményt nem tudják teljesen visszaigényelni gyermekük, gyermekeik után. Szerepel benne azon egyetemisták, főiskolások támogatása is, akik családot szeretnének alapítani. A javaslat harmadik eleme a rugalmas gyed bevezetése, szabályainak és támogatási rendszerének kialakítása - részletezte Soltész Miklós, további területként említve a szocpol, vagyis az otthonteremtési támogatás kidolgozását, adott esetben bővítését.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. kumisz 2013. július 25. 15:20
  „19. kontrapista 2013.07.25. 06:16
  17.roks
  " ne írnál ilyen baromságokat "
  A hozzád hasonlószőrűeknél is csak a segély összegéről beszélnek ?

  Magyarul. hasonszőrűek
  Off.”
 • 20. macs 2013. július 25. 11:15
  „15. kontrapista,
  szerintem nagyon be kéne fejezni ezt a kétértelmű célozgatást a "segílyesekre", mert tetszik nem tetszik, nagyon sokan vannak ebben az országban, akik támogatásra szorulnak. Nagyon sokan vannak, akik boldogan dolgoznának, csak nincs munka.
  14. Qllancs,
  a beidézett számpélda azt szemlélteti, hogy az alacsonyabb jövedelmű 3 gyerekes családok továbbra sem tudják igénybe venni a kedvezményt. A kétgyerekesek pedig nagyjából a pénzüknél lesznek.
  Vagy közelítsük meg másik oldalra, ha a 3 gyerekes jövedelme 300 eFt fölött van, jól jár, ha alatta akkor nem.”
 • 19. kontrapista 2013. július 25. 06:16
  „17.roks
  " ne írnál ilyen baromságokat "
  A hozzád hasonlószőrűeknél is csak a segély összegéről beszélnek ?”
 • 18. queenmargareth1 2013. július 24. 22:45
  „arról volt szó, hogy aki nem tudja a keresetéből normálisan felnevelni gyermekét a mai követelményeknek megfelelően értem a normálisat, az ne szüljön.szülnének többen, sokan szeretnének 3-4 gyermeket, mert ilyen családban nőttek fel.De, most már nem mernek vállalni, mert biztonság ohne és most meg az a bajotok.ezt nagyon kevés ember teheti meg. Ahhoz kevés, hogy demográfiai forradalmat érjenek el.mi az, hogy a gyes huszon x ezer ft?!mire elég???legalább minimálbért adnának nekik, most már mindegy, mert így is rengeteg a roma.”
 • 17. roxper 2013. július 24. 22:29
  „15.
  Kár hogy jugóban sem tanították meg veled az átlag fogalmát, nem írnál ilyen baromságokat...”
 • 16. Rubicon 2013. július 24. 21:32
  „Akkor ki fog itt adót, Tb-t, és nyugdíjjárulékot fizetni?
  Adókedvezményt "veszíteni" értelmetlen kifejezés. Adót fizetni kell és abból lehet kedvezményt kapni.
  Negyvenkét évi munka és járulékfizetés után nemsokára nyugdíjas leszek, csak félek, hogy jár, de nem jut.”
 • 15. kontrapista 2013. július 24. 21:19
  „14.Qllancs
  " Szerinted ma Magyon .. hány család keres 300 000 - felett "
  A te ismeretségi körödben bizonyosan senki, mivelhogy "segílyesek " !”
 • 14. Qllancs 2013. július 24. 20:25
  „13 macs.
  Szerinted ma Magyon ..hány család keres 300 000.- felett ??? V. hány család él..mint csonka család ??? 1 felnőtt --2...3 gyerek ?? v. 2 szülőből HÁNY dolgozik ?? 1 v. egy sem !!!
  Én sajnos szinte CSAK ilyenaket ismerek !

  Kész átverés ez is !!”
 • 13. macs 2013. július 24. 18:01
  „A számpélda talán jobban megvilágítja az intézkedés hatását:
  "Eddig sok család azért nem tudta teljesen kihasználni a neki járó adókedvezményt, mert az alacsony jövedelme miatt kevesebb személyi jövedelemadót kellett fizetnie a kedvezmény összegénél. Ha például egy háromgyermekes családban 300 ezer forint bruttó a havi kereset, a 3 gyermek után havonta 99 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnének, a személyi jövedelemadójuk viszont összesen 48 ezer forint. Így havonta elveszítenek 51 ezer forint családi adókedvezményt, ami éves szinten több mint 600 ezer forint.

  A most bejelentett javaslattal a példánkban szereplő család teljes mértékben ki fogja tudni használni a neki járó kedvezményt, ugyanis 7 százalékos egészségbiztosítási járulékként összesen 21 ezer forintot, 10 százalékos nyugdíjjárulékként pedig 30 ezer forintot vont le eddig az állam a jövedelmükből. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy gyakorlatilag nulla forint egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot fognak fizetni, ez a jóléti intézkedés ára az adófizetők számára.

  Lesznek azonban olyanok, akik még így sem tudják kihasználni a teljes kedvezményt. Azok a családok, ahol 300 ezer forint alatti a bruttó havi kereset, és 3 gyermekük van, elesnek a kedvezmény egy részétől így is. Ha egy család például 3 gyermeket nevel, és 290 ezer a bruttója havonta, még akkor is több mint 3 ezer forint családi adókedvezményt nem fog tudni érvényesíteni, ha leírja a teljes egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékát. Ugyanígy egy 3 gyermekes családnál, havi 220 ezer forint bruttó fizetéssel, már 26 400 forint a nem érvényesíthető családi adókedvezmény. Ez azt mutatja, hogy az új érvényesítési lehetőségekkel 300 ezer forint alatt egyre több családi adókedvezményt veszít egy háromgyermekes család, ahogyan csökken a jövedelem. A kétgyermekes családoknak viszont még akkor is teljes mértékben kihasználható lesz a kedvezmény, ha bruttó jövedelmük csak a 98 ezer forintos minimálbért éri el."
  http://hvg.hu/gazdasag/20130724__csaladi_adokedvezmeny_kiterjesztese”
 • 12. macs 2013. július 24. 17:49
  „11. Lutetia,
  mondasz valamit, mert 2011-es adatok alapján az alacsony keresetű gyermekes családok 112 milliárdot hagytak a költségvetésben, mert a gyermekkedvezménynek csak egy részére nyújt fedezetet az adójuk.”
 • 11. Lutetia 2013. július 24. 16:23
  „Törvény írja elő, hogy nyugdíjat csak a nyugdíjkasszába történő befizetésből lehet fizetni. Miből fognak itt nyugdíjat fizetni, ha a nyugdíjjárulék családi kedvezményként érvényesíthető lesz? Ilyen sok a pénz a nyugdíjkasszában?”
 • 10. kumisz 2013. július 24. 15:13
  „8. waterbear 2013.07.24. 13:11

  A devizahiteles probléma is megoldódna egyből.”
 • 9. Qllancs 2013. július 24. 13:27
  „Vajon Horvátországban MIÉRT tudták megoldani ezt a problámát ...1 törvénnyel ! 1 hét alatt ????
  Ott kimondták : ki milyen árfolyamon vette fel---ma is úgy fizessen .KÉSZ !
  Itt csak maszatolnak....

  Mert itthon orbán NEM akarja , csak 3 éve ötletelnek ! Eddig ugye aki milliókat keres havonta...mint ők..elfelezték, és kifizették. A szegényebbje meg csődöt jelenthet ! V. mehet az ÓCSAI REZERVÁTUMBA !

  Jó cikkek jelentek meg ,+ kommentek a CINK. hu. Na ott igazán érdekes dolgok vannak .

  A devizahiteles, meggondolatlanúl, felelőtlenül vett fel milliókat. Miért olyan fizessen..az adó ft jainkból ...aki meggondoltan--NEM vett fel 1 FT se !!!
  Hány ilyen hívott meg az új házába ..pl. egy vacsorára ???
  v. HÁNY ember ültetett be a szép Okm, O ft autójába és elvitt volna valamerre ??? SOHA----SENKI !!!
  Akkor miért az én adómból ..segítik ki ??????”
 • 8. waterbear 2013. július 24. 13:11
  „7. Casablanca 2013.07.24. 12:38

  Csak EU szintő minimálbéres (1000-1500EUR) fizetést kellene biztosítani és munkát azoknak akik dolgozni szeretnének, és lenne demográfiai robbanás....
  Az árakkal már utolértük az EU-t, de hol kullog a gazdaság és a bérek?

  Kizsákmányolás van csak Orbániában, statisztika hamisítás, hazugság mindn mennyiségben!
  Nem stadion meg 400 milliós foci egyesületi támogatás kell, hanem munkahelyteremtés.... de ehhez az kellene, hogy a politikusok befejezzék a saját zsbük tömködését, és arra figyeljenek, azon munkálkodjanak, amiért bekerültek a Parlamentbe.

  Ilyen politikus eddig még nem volt, most sincsen, és megkockáztatom, nem is lesz, így olyan mindegy kire szavazunk...

  Magyarország ebben is jobban teljesít...:(”
 • 7. Casablanca 2013. július 24. 12:38
  „Demográfiai program az lenne, ha a családi pótlék összegét a mindenkori minimálbér összegére emelnék!

  Lenne itt annyi gyerek...”
 • 6. macs 2013. július 24. 12:29
  „12:23-as hír:
  "Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ki kell vezetni a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket, és az is cél, hogy nem járhatnak rosszabbul a devizahitelesekhez képest azok, akik forintban adósodtak el. Erről kezd tárgyalásokat a bankokkal a kormány."
  http://www.origo.hu/gazdasag/20130724-a-kormany-ki-akarja-vezetni-a-devizahiteleket.html”
 • 5. macs 2013. július 24. 12:27
  „12:21-es hír:
  "A várakozásokkal ellentétben nem teszi ma közzé a kormány a devizahitelesek megsegítését célzó új terveit, az erre szervezett kormányszóvivői tájékoztató is elmarad."
  http://www.investor.hu/news/20130724-nem-dont-a-kormany-a-devizahitelesek-megmenteserol.html”
 • 4. Mjuriele 2013. július 24. 12:23
  „3.sajnos igazad van.”
 • 3. waterbear 2013. július 24. 11:32
  „Nem segítség kell a devizahiteleseknek, nem adó forintokon kell kampányolni Fityiszes urak!

  Mindössza a magyar törvényeket kellene betartani ez esetben és leültetni a csalókat.

  Ha lesz törvény a semmis szerződásek módosítására, az csak legalizálja a csalást a kormány segítségével... erre utal az is, hogy a kormány nem a devizahitelesekkel tárgyal ez ügyben, hanem a bankszövetséggel.

  Jogszolgáltatás Abszurdisztánban... dehogy is, kampáynyhúzás a bankok támogatásával!
  Korrupció?!
  Magyarország ebben is jobban teljesít!”
 • 2. kumisz 2013. július 24. 11:04
  „Az igen jól fizetett és valószinűleg rettentő okos TANÁCSADÓK eddig mit csináltak?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma derülnek ki a felsőoktatási felvételi ponthatárok

Azokat, akik sikerrel felvételiztek, az egyetem vagy főiskola levélben is értesíti. Tovább olvasom