Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Dopemant tanúként hallgatták meg a trágár himnusza miatt

Tanúként hallgatta meg pénteken a Dopeman néven ismert rappert a VII. kerületi rendőrkapitányság - közölte az MTI-vel a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, amelynek képviselője jogi segítőként vett részt a meghallgatáson.
Az MTI szerdán számolt be arról, hogy nyomozást rendelt el nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt a VII. kerületi ügyészség Dopeman "himnusza" miatt.

A TASZ közleményében aláhúzta: egy bűncselekmény gyanúsítottját megilleti a védelem joga, a hallgatás joga. Senki nem kötelezhető arra, hogy önmagát terhelő vallomást tegyen, és önmaga ellen bizonyítékot szolgáltasson. A tanút ezek a jogok nem illetik meg, a vallomástételt szűk körben tagadhatja meg, egyébként köteles válaszolni a kérdésekre. Mint írták, "az ügyészség pontosan tudja, hogy az általa bűncselekménynek tartott magatartást ki valósította meg, így a tanúként történő idézés egyetlen célja és értelme az lehet, hogy a rappert megfosszák jogaitól".

A TASZ tájékoztatása szerint Dopeman a rendőrségen a legtöbb kérdésre megtagadta a válaszadást arra való hivatkozással, hogy bár szerinte nem követett el bűncselekményt, de az ügyészség álláspontja szerint igen, így élni kíván a mentességi jogával.

A civil jogvédő szervezet határozott álláspontja az, hogy a nemzeti jelkép megsértésének vétsége nem valósult meg, mivel ennek megállapíthatóságához az szükséges, hogy a sértő vagy lealacsonyító kifejezés használata a védett jelképre közvetlenül vonatkozzon. A zeneszámban a Himnuszra vonatkozóan sértő vagy lealacsonyító kifejezés nem hangzik el, az előadó a "bazmeggel" politikai pártokról, politikusokról, vagy például a parkolócéduláról fejti ki a véleményét - tették hozzá.

A TASZ azt írta: "a feljelentők tehát szövegértelmezési nehézségekkel küzdenek, az ügyészségről viszont ugyanezt nem feltételezzük". Utóbbiak esetében a jogvédők szerint "feléjük irányuló vélt vagy valós politikai elvárásoknak való megfelelési kényszer vezethetett a nyomozás elrendeléséhez". Szerintük a terhelti jogoktól való megfosztás kísérlete - mint írták - a hatalmi arroganciát jelzi.

A TASZ szerint ha valaki közvetlenül nemzeti jelképre tesz sértő vagy lealacsonyító megjegyzést, akkor is kérdéses, hogy az állam tekintélyének a megóvását jelenti-e a sértő kifejezések használóinak a büntetőjogi üldözése.

Az állam tekintélye - amit a nemzeti jelképek reprezentálnak - az állami cselekvés függvénye, és azt sohasem a kritikusok csorbítják, mégoly éles szavakat használjanak is. Szerintünk a véleménynyilvánítás alaptalan üldözése és a hatalmi arrogancia rombolja ma Magyarországon mind a demokráciát, mind az állam tekintélyét - tartalmazza a közlemény.

Dopeman számának kezdősorát korábban a hvg.hu idézte: "B...szd meg az Orbánt, b...szd meg a kormányt, b...szd meg az MSZP-t és a Gyurcsányt". Mint írták, a rapper, polgári nevén Pityinger László szerint az volt a cél, hogy megénekelje, mit érez egy "átlag magyar".

A hvg.hu minősítése szerint a trágár himnuszba a magyar Himnusz szövegének egyes sorait is beleszőtték. Arról, hogy az ügyészség nyomozást rendelt el, a Facebook közösségi portálon az előadó is beszámolt azzal a megjegyzéssel, hogy ez őt magát is meglepte. Az index.hu arról írt, hogy egy "szélsőjobbos portál" buzdította olvasóit feljelentésre a rapszámmal kapcsolatban.

Olvasóink írták

 • 4. Lutetia 2011. december 11. 09:21
  „Nagyon találó az egész produkció, egy álszent politikust persze biztosan zavar a szövegezés. A Himnusz idézett részletei kifejezetten tiszteletteljesen, lágy zenei aláfestéssel vannak előadva. Ha ezért elítélik Dopement, az egyértelműen a diktatúra megnyilvánulása lesz.”
 • 3. újratöltve 2011. december 10. 07:12
  „http://www.noltv.hu/video/4045.html Szólásszabadság? Orbanisztánban?”
 • 2. Jozsoci 2011. december 10. 01:19
  „Ezek a kijelentések nap mint nap elhangzanak a "nép" között. Mindenkit le kell tartóztatni?
  OV, mint Mátyás király, kimehetne a nép közé álruhában, és megtudná mit gondolnak róluk az emberek.
  Érdekes, Fidesz párti kommentelő alig van. Hallgatnak, mint a csuka.”
 • 1. lilongwe 2011. december 09. 23:06
  „TRÁGÁR HIMNUSZ??
  Nem értem...
  A Dopeman által "énekelt/reppelt" himnuszban nem hangzott el egyetlen trágár kifejezés.
  Dopemant nem szeretem, de a b+ dala végre valami olyan, ami Dopeman sajátos, primitív módján felnyitja az emberek szemét.
  Ja...és egyesekkel ellentétben legalább tudja a himnuszt ;-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deutsch: a 2012-es költségvetés megvédi a magyar családokat

A 2012-es költségvetés a magyar gazdaság örökölt nehézségeivel és a világgazdaság egyre komolyabb problémáival szemben védi az országot. Tovább olvasom