Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Dörner és Csurka színháza ellen nyújtottak be petíciót

Dörner György Új Színház élére történő kinevezése elleni petíciót adott át hétfőn Budapesten a Városháza előtt az "Az nem lehet, hogy..." elnevezésű civil szervezet; a dokumentumot Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes vette át.
A Tarlós István főpolgármesternek címzett tiltakozást a civilek háromfős küldöttségétől - Upor László dramaturgtól, Bodor Johanna táncművésztől és Rick Zsófia újságírótól - vette át Csomós Miklós.

A civilek még októberben kezdtek aláírásgyűjtésbe. "Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát. Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk" - szól a tiltakozó szöveg, amelyet november végéig mintegy 10400-an írták alá. A petíció anyagába Dörner György kommentárokkal ellátott pályázatából, valamint a Dörner-Csurka kettőst támogató nyilatkozatokból is válogattak.

A tiltakozók átadtak egy Mikulás-ajándékot is, amely egy tiszteletjegy a december 6. és 31. között a színházakban futó, magyar drámákból készült előadásokra, és amellyel a demonstrálók célja megmutatni, hogy "a magyar dráma nagyon is eleven a színházak repertoárján".

A performanszokkal egybekötött petícióátadáson, amelyen többek között Kálid Artúr, Dévai Balázs, Törköly Levente, Fodor Tamás és Kulka János felolvasták az aláírók neveit, új pályázat kiírását szorgalmazták.

Csomós Miklós az MTI kérdésére elmondta: egy év alatt kiderül, mi valósul meg Dörner György pályázatából, addig lezártnak tekinti a kérdést. "Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy bizonyítson, és utána kell értékelni. Jelen pillanatban ez még nem történt meg" - fogalmazott a politikus, aki a civilek tiltakozását hisztériakeltésnek nevezte, ugyanakkor leszögezte: el fogja olvasni az általuk átadott dokumentumot. Upor László felvetésére, hogy miért nem határolódnak el nyíltan a Csurka István képviselte szélsőséges eszméktől, a főpolgármester-helyettes leszögezte: csak "nagyon különleges és szélsőséges esetekben" fognak élni az elhatárolódás eszközével, és a munkája alapján kívánják megítélni Dörner Györgyöt. Újságírói kérdésre hozzátette: bízik a leendő direktorban.

"A pályázatról lehet vitatkozni" - jegyezte meg arra a felvetésre, hogy Dörner György pályázatát szakmailag is megfelelőnek tartja-e. "A jövőt illetően, elvárásaiban és lehetőségeiben több lehetőséget látunk Dörner György pályázatában" - fogalmazott Csomós Miklós, aki szerint korábban érték bírálatok a Márta István vezette teátrumot is.

Arra a kérdésre, hogy milyen esetben változtatják meg álláspontjukat az Új Színház leendő igazgatójával kapcsolatban, a főpolgármester-helyettes elmondta: csak akkor, ha alkotmányba ütköző vagy bűncselekményt okozó cselekedet tapasztalnak.

Olvasóink írták

  • 1. pirosmedence 2011. december 05. 18:48
    „Szégyen és gyalázat az egész, Tarlós úgy táncol. ahogy a Fidesz fütyül neki, különben is mindenki tudja, hogy az egész háttérében Szamóca, Eperjes Károly áll, aki OV-nak puszi pajtása......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben mindhárom alagútfúró ékszertolvaj

Öt méter hosszú alagutat fúrtak a nagykanizsai páncélteremig, a betonfal kifúrásához az elektromos vezetéket is kiépítették. Tovább olvasom