Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Drága városok

Fogyasztói szempontból London a legdrágább, Varsó a legolcsóbb város az Európai Unióban az egyik vezető londoni befektetési ház új felmérése szerint.
A Dresdner-bankcsoport londoni befektetési irodája (DrKW) kilenc uniós nagyvárosból álló mintában – a legdrágábbtól a legolcsóbb felé haladva: Londonban, Párizsban, Frankfurtban, Brüsszelben, Amszterdamban, Rómában, Madridban, Prágában és Varsóban – 250 áru- és szolgáltatásféléből álló kosár átlagárát számította ki.

A minta alapján az EU egészére rávetített összehasonlító árvizsgálat kimutatta, hogy London fogyasztói kosara 5,3 százalékkal drágább az EU-átlagnál, Varsóé viszont 22 százalékkal olcsóbb.

Az átlagon belül egyes termékek és szolgáltatások esetében szélsőséges a különbség London és az unió egészének árátlaga között, a brit főváros lakóinak kárára. Londonban például a világos sör 112 százalékkal drágább az EU-átlagnál, a mozijegyért 55, a cigarettáért 70 százalékkal kell többet fizetni. Egy doboz cigaretta Londonban négyszer annyiba kerül, mint Varsóban – áll a DrKW átfogó felmérésében.

Az EIU – amely dolláralapon, 130 nagyvárosban végzi el évente a megélhetési termékkosár ár-összehasonlítását – idei felmérésében azt hozta ki, hogy a brit főváros fogyasztói költségindexe 12 ponttal 121-re emelkedett egy év alatt a 100-as indexszel összehasonlítási alapnak megtett New Yorkhoz képest; London ezzel a világ 7. legdrágább városa idén.

A 130-as listán szereplő városok közül azonban – a forint addigi erősödése és a dollár egyidejű gyengülése miatt – Budapest lépett előre a legtöbbet, 15 hellyel: a magyar főváros az EIU idei rangsorán, 70-es költségindexszel a világ 81. legdrágább városa volt a sorrend összeállításának idején az egy évvel azelőtti, 62-es indexszel megszerzett 96. hely után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem világít a fagyi reklámja

Tegnap reggelre eltűnt a győri Dunakapu tér legkisebb árudájának cégére. A Kossuth híd hídfőjénél… Tovább olvasom