Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Drágul a gáz

A gáz fogyasztói ára – a kompenzáció nyomán – január 15-én minimum 4,5 százalékkal emelkedik.
Az emelkedő gázárak kompenzációja nyomán a költségvetés idén 40 milliárd forintot, 2005-ben pedig 68–70 milliárd forintot fordít gázár-kiegészítésre, amire a Mol által befizetett bányajáradék nyújt fedezetet – jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter a keddi rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón.

A gáz fogyasztói ára – a kompenzáció nyomán – január 15-én 4,5 százalékkal emelkedik az évi 1500 köbméternél kevesebbet fogyasztó háztartásokban, 6 százalékkal az 1500–3000 köbmétert fogyasztóknál és 8 százalékkal a 3000 köbméternél többet fogyasztó háztartásokban – mondta Kóka János gazdasági miniszter.

A nagyfogyasztóknál a hatósági áremelkedés mértéke 11,5 százalék, ugyanakkor az önkormányzati, egészségügyi, szociális, kulturális és egyházügyi intézményeknél a jelzett áremelés 50 százalékát kompenzálja a költségvetés – tette hozzá. A gazdasági miniszter elmondta: a szociálisan rászorulók megsegítése érdekében 2005-ben a kormány 2 milliárd forinttal növeli az önkormányzatoknál igényelhető lakhatási támogatás összegét.

A távfűtés ára a gázárak emelkedése miatt várhatóan 3 százalékkal nő – hangoztatta Kóka János. Az áram várható árváltozásának mértékét még nem kívánta elmondani a miniszter, annak időpontját egyébként január közepére, illetve végére tette. „Akkor nem kell a továbbiakban hozzányúlni a gázárakhoz, ha a dollár árfolyama nem emelkedik 200 forint fölé, illetve a hordónkénti olajár nem lesz több 40 dollárnál" – felelte egy kérdésre Kóka János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internet a telefonfülkéből

Egy éven belül a jelenlegi ötszázról ezerháromszázra bővítené az internetelérésre is alkalmas… Tovább olvasom