Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Drágulhatnak az alapvető élelmiszerek

A tejtermékek 4-6 százalékkal, a kenyér akár tíz százalékkal is többe kerülhet a nyár végére - írja a szombati Magyar Nemzet.
A szélsőséges időjárás miatt kisebb és rosszabb minőségű a vártnál a termés, ezért jelentősen emelkedtek tavalyhoz képest a zöldség- és gyümölcsárak - mondta el a lapnak Fórián Zoltán, az Agrár Európa kft. mezőgazdasági és élelmiszeripari tanácsadási üzletág-igazgatója.

Az idén a cseresznye, a meggy, a málna sok helyen már kétszer többe kerül a tavalyinál, és várhatóan a dinnyénél is drágulásra lehet számítani.

A sütödék egy része július második felétől számít 10-15 százalékos áremelkedésre, míg a Magyar Pékszövetség szerint körülbelül októbertől és csak 7-10 százalékkal kerül majd többe a legalapvetőbb élelmiszerünk.

Elsősorban az exportárak növekedése áll a tejtermékek árának várható 4-6 százalékos emelése hátterében - mondta az Agromonitor.hu-nak Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója. A magasabb árakra már ebben a hónapban számítani lehet, de szeptemberben várhatóan újabb, a mostanihoz hasonló mértékű drágulás is jön majd - olvasható a Magyar Nemzetben.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. jozko 2010. július 04. 15:38
  „41-Logaritmus-: Kóstolgatjuk egymást, de nem vagyunk kibékíthetetlen ellenségek. Világosan kiállsz a politikai nézeteid mellett-és én ezt tiszteletben tartom. Tudnod kell rólam azt is, hogy a másik /teszem azt, a Fidesz/ oldalon nyílt színvallók kiállását éppúgy tisztelem. Nem a "színe " szerint tartok jónak egy -egy kezdeményezést vagy véleményt. Sőt a "jó" sem kőbevésett fogalom nálam-el nem kötelezettként próbálok elfogulatlan lenni, sőt konszenzust keresni a véleménykülönbségek ellenére is! Én ezt a hozzáállást szolgálatnak tekintem: nem valaki/k/ ellen, inkább mindannyiunkért.Elfogadom, hogy bármelyik oldalnak lehetnek időnként olyan /esetleg tapasztalatból vagy jólértesültségből származó/ kezdeményezései, amelyből egy tapodtat sem enged: olyankor fontolgatok,mielőtt megszólalnék. Legfeljebb beszólok- az, aki a véleményét soha nem változtatja meg és soha nem vonja vissza-soha nem is tisztelte az igazságot! Az ország szükséghelyzetét én nem ítélem tragikusnak! Magyarországnak a Kárpát-medence adta földrajzi lehetőségei még a globális természeti katasztrófák közepette is sok lehetőséget adnak és nyitnak meg. Ezeket kell felmérni, kihasználni-és megkérni az árát! Az pedig, hogy kik a haszonlesők és kik /mikor kik/ a spekulánsok, már csak részletkérdés!”
 • 41. Logaritmus 2010. július 04. 11:55
  „"Tény, hogy a globális gazdálkodás és kereskedés haszonélvezői minden természeti csapás, háború, polgárháború sújtotta területen nagyot kaszálnak a szükséghelyzetben."

  Ez egyáltalán nem tény, sőt nem igaz. A szükséghelyzeten a nyerészkedők járnak jól, vagy akik kockázatot vállalva az ilyen helyekre is szállítanak árut bár kifoszthatják, stb. őket. Magyarországon nincs vészhelyzet, de vannak nehézségek amikre hivatkozol. Ilyenkor lenne a kormány dolga az, hogy lemondjon az adóbevételekről hogy az emberek ne tripla áron vegyék meg a zöldséget, lisztet, gyümölcsöt.

  A fidesz kormány, Orbán, Bohács és a többi politikus viszont nem csinál semmit ezzel kapcsolatban, nem csökkentik az ÁFA-t, nem csökkentik a benzin adóját.”
 • 40. jozko 2010. július 04. 10:32
  „Nem kellene az időjárást is a Kormány nyakába varrni...az sajnos az egész népet sujtja! Kárörvendésnek semmi értelme, a sját kárunkon vigyorgunk!? Tény, hogy a globális gazdálkodás és kereskedés haszonélvezői minden természeti csapás, háború, polgárháború sújtotta területen nagyot kaszálnak a szükséghelyzetben...de nem mindenben vagyunk kényszerhelyzetben, és a saját adottságainknak is megkérhetjük /megkérhetnénk/ az árát! Tökösebb külpolitikai hozzáállás kellene! Magyarország legnagyobb állami méretű kiadásait az orosz energiahordozók /gáz, atomreaktor fűtőelemek teszik ki -az adósságtörlesztésen túl! Az orosz piacon viszont szinte semmit nem értékesítünk. A túltelített uniós piacon próbálunk összeszedegetni némi valutát, hogy fizethessünk az energiahordozókért! Drága nekünk az uniós megállapodás-és ráadásul az oroszok sem csak Ladákkal, hanem Mercedeszekkel is járnak. Nyugat Európával csak kereskednek...Nem kardoskodom én a barátság újrakötése mellett, de 10évvel a háború után az ellenfelekben tudatosult, hogy a németek nem egyenlő Hitlerrel és a hitlerizmussal-nálunk 20 évvel a rendszerváltozás után még úgy tűnik, az orosz nép egyenlő Sztálinnal, kommunizmussal! Nem ártana politika mentesebb, kevésbé elfogult világnézetre váltani-ha másért nem is, a külkereskedelmi egyensúly helyreállítása végett. Mert a mi elvakultságunkból remekül megélnek egyesek...”
 • 39. qrumpli 2010. július 04. 05:36
  „NA ugye hogy jobb ,hogy ORBÁN a király?”
 • 38. KamuNeni 2010. július 03. 23:16
  „Mi az hogy "dragulhatnak"? Dragulnak!!! Az azt jelenti.!!!”
 • 37. pityesz76 2010. július 03. 21:48
  „Logaritmus ez így van szűk keretek vannak
  de ki kell hogy ábrántitsalak engem biza´ nem vert át a fidesz... a többit rád bízom mit szűrsz le belőle :)”
 • 36. Logaritmus 2010. július 03. 20:04
  „pityesz76: arról a kormány nem tehet, hogy még az EUR-hoz képest is erősödik a svájci frank. De arról már csak a magyar kormány tehet, hogy annyira semmi jót nem csinálnak a gazdaságpolitikában, hogy még a szomszédos országok valutájához (lej, zloty, korona, kuna, stb.) is jobban gyengült a forint az EUR-hoz és az USD-hez képest. Ezt a fideszes kormány egyszerűen elrontja, mert nem értenek hozzá. De mondj egy olyan gazdasági - nem politikai!!! - döntést, ami szerinted az ország erejét jelentősen növelné. Legyünk tisztességesek: a mozgástér szűk.”
 • 35. Logaritmus 2010. július 03. 20:01
  „pityesz76, nem én hanem orbán viktor mondta, hogy két hét alatt rend lesz, és hogy minél nagyobb a baj a gazdaságban annál jobban kell csökkenteni az adót.

  a mennyi mannára még várni kell, a kolbász kerítések is lassan épülnek DE AZ ADÓCSÖKKENTÉS KORMÁNYZATI DÖNTÉS, ELÉG HOZZÁ EGYETLEN NAP.

  szerintem téged a fidesz becsapott, csak még nem vallod be. vagy nem mered belátni. lesz rá még 3 és fél éved.”
 • 34. történész 2010. július 03. 19:29
  „A Metrós élelmiszerek Bécsben jelenleg 10-30% al olcsóbbak az itthoni Metró áraknál...mesterséges balhé ugyanis Marokkóba, Spanyol ban , stb más az idő. Fillérekért mérik a múltkor még arany áron tartott dinnyét. Az almát kidobják, a maradék kiválogatott hűtöttet meg duplájára emelik.hazaviszed a 293 ft-os almát és estére pöttyös .. Zsidó politika nem a népet segíti.Kivágattuk 89-2005 között az EU kérésére az almafáinkat...”
 • 33. Srác20 2010. július 03. 18:27
  „Basszák szájba!”
 • 32. pityesz76 2010. július 03. 17:01
  „mi van ballib tábor tele a gatjo???
  8 év el...át nem lehet 2 honap alatt rendbe tenni...
  Feri-Gordon ámokfutása alatt is nőttek sz árak de ti azt vezéretek parancsára szükségesnek állitottátok be....
  van egy rossz hírem a tőzsde-spekuláció és az amcsik tudatlanság miatt annyira összekavarják Budapestet Bukaresttel, hogy ha a román fővárosban balhé van (mint pl múlt héten) esik a forint..
  na kb ennyit arróll hogy Kósáék mit okoztak...(bár azt hozzá teszem nem kéne nekik ilyenelet mondani)
  na?? Loga és tesói éneklitek már a milliárdos munkásvezérwkkel az internationálét?? :)”
 • 31. maradando 2010. július 03. 16:51
  „29.Logaritmus.
  Megy a bolt.Nem gyözik gyártani a zászlókat az új vállalkozásban. Vagy társulj be,de ne csináld az ellen reklámot . =Új munkahely jó jövedelem stb.. Érted ? :-))”
 • 30. banew 2010. július 03. 16:47
  „Titanilla, persze, hogy itt a kánaán, kérdés, kinek. Hidd el, vannak most is olyanok, akiknek az anyjukban sem volt jobb dolguk. A gyerekeiket " tisztességgel" kiházasítják, nem lát szükséget a család, stb...”
 • 29. Logaritmus 2010. július 03. 16:27
  „Istus, az emberek atgondolhatjak az onkormanyzati valasztasokug, hogy ezt a gyoker fideszt erdemes -e tovabb erositeni. Latva a Ft zuhanasat es az eddigi tetteket szerintem nem. De van egy rossz hírem a máshogy gondolkodóknak. A magyar népnek ez kell. A magyarok túlnyomó része igenis elnyomásban érzi jól magát, ne kelljen gondolkodnia, legyenek jó kis cirkuszok, látványos "zászló lengetések" és már boldogok is.”
 • 28. Istus 2010. július 03. 16:17
  „gratula annak aki aki erre szavazott a választáson,sőt az önkormányzati választás után még szarabb lesz”
 • 27. maradando 2010. július 03. 15:53
  „Olvastam,hogy megvalósulni látszik a régi álom .Újra 3,60 lesz a tej+kenyér.Csak a kormány adminisztrativ könnyitésként eltörli a tizedes vesszőt. -"Kicsit sárga ,kicsit savanyú ,a Magyar narancs" DE A MIÉNK!
  Nyeljűk egészséggel ! :-(”
 • 26. Pres 2010. július 03. 15:41
  „12. Gyurcsány neve jelkép. Komolyan gondolod, hogy számít, melyik bábemberüket ültetik miniszterelnöknek???”
 • 25. utazó81 2010. július 03. 14:39
  „Olvasgatom itt a hozzászólásokat és vajon miért az jutott az eszembe,hogy Izraelben nagyon nagy ivóvízhiány van.”
 • 24. x 2010. július 03. 14:23
  „22. hozzászólás Logaritmus 2010.07.03. 12:26 ... Már csak az a kérdés, hogy akinek van 2 milliárd vagyona, az miért akar Orbán Viktor alatt miniszter lenni meg nem határozható ideig, hiszen akármikor lapátra tehetik?

  Gyurcsány(ék)nak miért érte meg vajon?”
 • 23. .suhym. 2010. július 03. 13:32
  „21. hozzászólás Titanilla 2010.07.03. 11:49

  Nem emelkedik a földgáz ára
  A kormány döntésének értelmében az egyetemes szolgáltatók nem emelhetik a földgáz végfelhasználói fogyasztói árát július elsején ügyfeleiknek.
  2010. július 1. 14:39

  Nem emelkedik a lakossági földgáz ára július 1-jén. A kormány döntésének értelmében az egyetemes szolgáltatók nem emelhetik a földgáz végfelhasználói fogyasztói árát július elsején ügyfeleiknek, akik többségében lakossági és kisfogyasztók, távhőtermelők - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön. Hozzáteszik: a 29 pontos gazdasági akciótervnek megfelelően a kormány szerdán határozatban fogadta el a gázipari szabályozás egyes rendeleteinek módosítását, döntött az árszabályozás felülvizsgálatáról, és annak lezárultáig ármoratóriumot hirdetett.
  A felülvizsgálattal megbízott Nemzeti Fejlesztési Minisztérium célja, hogy az őszi fűtési szezonra lezáruljon a vizsgálat, véget érjenek a szolgáltatókkal való egyeztetések és megszülessen az új árszabályozási rendszer.
  MTI nyomán”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitetlen Tamás kétszer kételkedett

Előbb Jézus sebeibe tette ujjait, hogy megtapasztalja azokat, majd Mária mennybemenetelében… Tovább olvasom