Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Drágultak az édességek, mégis nőtt a forgalmuk

Értékben és mennyiségben is bővült a csokoládék piaca az elmúlt egy év alatt. A csokoládé bolti eladása értékben közeledik az évi 70 milliárd forinthoz.
Értékben és mennyiségben is bővült a csokoládék piaca az elmúlt egy év alatt. A Nielsen által mért édességek éves kiskereskedelmi forgalma mintegy 135 milliárd forint, ebből kismértékben nőtt az édes keksz, a nápolyi-ostya és a rágógumi piaca.

A csokoládé bolti eladása értékben közeledik az évi 70 milliárd forinthoz. A Nielsen kutatása szerint 2007. októbere és 2008. szeptembere között 21 százalékkal nőtt a szeletes, 18-cal a táblás csokoládé és 16 százalékkal a praliné forgalma.

A cukorka bolti eladásai túllépték a 20 milliárd forintot, mennyiségben viszont 2 százalékkal csökkent a forgalom az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A rágógumi forgalma 8 százalékkal emelkedett és meghaladja az évi 14 milliárd forintot, míg a nápolyié és az ostyáé 17 százalékkal nőtt, és a forgalmuk együtt 8 milliárd forint felé közeledik.

Az édességek átlagára valamennyi szegmensben érezhetően emelkedett. Egy kilogramm édes keksz 1011 forintba került augusztus-szeptemberben, míg egy évvel korábban 973 forint volt az átlagár. Egy kilogramm kemény cukorkáért pedig idén 1638 forintot kellett fizetni, ami 8 százalékos emelkedés a tavaly augusztus-szeptemberi átlagárhoz képest

A Nielsen kutatása arra is rámutatott, hogy a beszerzési helyek befolyásolják az édességtípusok forgalmát. A praliné és a táblás csokoládé nagyjából kétharmadát a 400 négyzetméteresnél nagyobb, modern üzletekben adták el a vizsgált időszakban. A szeletes csokoládénál viszont a hagyományos és a kisebb üzletek dominálnak, és ezeknek az édességeknek a pozíciója stabil maradt - olvasható a Nielsen csütörtöki közleményében.

Olvasóink írták

  • 1. sanyi1 2008. október 31. 23:58
    „Hol is van itt világválság?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az idei Károli Gáspár díjakat

Cserháti Sándor evangélikus lelkész, teológus, Fodorné Nagy Sarolta református lelkész és Gémes… Tovább olvasom