Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Drámai a helyzet a Duna romániai szakaszán

Egyre drámaibb a helyzet a Duna 1075 kilométeres romániai szakaszán. Estig a nyugati részen csökken a vízhozam, de még így is hatalmas a beérkező vízmennyiség, 15 600 köbméter/másodperc.
A Duna középső folyásánál is apadt pár centimétert a vízmagasság, de ott egy gátszakadás miatt két falut teljesen elárasztott a Duna. Az árhullám a keleti rész felé nyomul, ahol már eddig is több helyről gátomlást, szivárgást jelentettek. Ott város- és falurészekben folyt be a víz, több ezer embert is kitelepíthetnek.

A víz alá került két dél-romániai falu egyikéből, Rastból 3200 ember menekült el vagy lett kitelepítve. A 640 elárasztott házból 115 romba dőlt, két méter magas a víz a faluban. A szomszéd településről, Negoiuból este is mentették a lakosságot. 400 embernek kellett elhagynia otthonát. E falvakból több menekülő család a halottjait is hátrahagyta, a házban felravatalozott hozzátartozóját. Az árvíznek nincs halálos áldozata.

Az utóbbi napok áradásai összesen 131 romániai település 2009 családi gazdaságában okoztak kárt, mintegy 45 ezer hektár bevetett termőföld és legelő került víz alá. Ezek a belügyminisztérium adatai, amelyekhez valószínűleg hozzáadták az ország nyugati részén nem a Duna által okozott károkat is. A meteorológiai előrejelzések szerint szerdától a hét végéig Románia-szerte kiadós eső várható és áradás az erdélyi folyók mindegyikén.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: ''Húsvét mindannyiunk számára piros betűs ünnep''

Köszöntőt intézett húsvét alkalmából a magyar polgárokhoz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A… Tovább olvasom