Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Drasztikusan csökken az olvasók tábora

Drasztikusan csökken az olvasók tábora a rendszerváltás óta Magyarorszá- gon, az olvasáskultúra minőségileg az 1960-as, mennyiségileg az 1980-as években volt a csúcson – mondta Nagy Attila, a Magyar Olvasástársaság leköszönő elnöke a szervezet minapi tisztújító közgyűlésén.
Nagy Attila egy felmérést ismertetve elmondta: 1964-ben a felnőttek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy évente legalább egy könyvet elolvas, míg tavaly ez a szám 40 százalékra csökkent. Figyelemre méltónak nevezte, hogy az utolsó öt évben nagyon jelentős, nyolcszázalékos volt a csökkenés.
Az olvasás, írásbeliség színvonalának emeléséért végzett szakmaközi tevékenységek összefogását célul kitűző szervezet eddigi elnöke úgy vélekedett, hogy a „kultúra a rendszerváltás nagy vesztese” lett. Nagy Attila a többek között ta-

nárokat, nyelvészeket, írókat, könyvtárosokat tömörítő, 15 éve működő szervezet tevékenységének elismeréseként értékelte, hogy az Nemzetközi Olvasás Társaság idén Budapesten tartotta világkongresszusát. A minapi közgyűlés egyik fő témája a magyarországi gyermek- és ifjúsági sajtó helyzete volt. Péterfy Rita, a szervezet tanácsának tagja elmondta: a hírlap-előfizetések száma drasztikusan csökken az utóbbi időben, elsősorban az elektronikus megjelenések miatt. Hozzátette, hogy a jelentős mennyiségűnek mondható ifjúsági lapok között nagy a színvonalbeli különbség. Problémaként említette, hogy a kamaszkorú fiúk számára nincsenek olyan szórakoztató és divatmagazinok, mint a lányoknak. Megjegyezte, tapasztalataik szerint e lapok elsősorban potenciális vevőknek tekintik a fiatalokat.
A társaság célul tűzte ki, hogy meghatározzák, melyik korosztálynak mit ajánlanak a rendszeresen megjelenő, országos lapok közül. A társaság emellett jövőre elkészíti azt a kiadványt, amelyben a szülők számára összefoglalják, mely könyveket ajánlják a gyermekeknek. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 perc krónikája

27. p: Szabó T. remek ütemben ugratta ki a Pintér mögül kibújó Cigant, aki rávezette a labdát a… Tovább olvasom