Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Drog és vakáció

Sajnos van összefüggés: a drogok megfizethetőbbek, mint valaha, s már csak napok vannak hátra a vakációig. Egyre fiatalabbak próbálják ki a kábítószereket, melyre a jól megérdemelt pihenés kontrollálatlan órái alkalmat adnak, és a zsebpénz ideig-óráig fedezetet.

Éber szülők

– A drog igazi kockázata az, amikor a fiatal először fogadja el, és hogy nincs információja arról, milyen eredetű és összetételű anyaggal mérgezi magát – mondta a Kisalföldnek dr. Csokán Csaba, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője, aki éberségre inti a szülőket a vakáció közeledtével.
A tíz év alattiak körében végzett három felmérés bizonyítja: egyre több megyeszékhelyen élő fiatal kerül kapcsolatba a droggal. Riasztóak az adathalmazok, a valóság azonban az osztályvezető szerint elkeserítőbb. Győrben stratégiai szemléletben gondolkodó szakembergárda áll a drog elleni küzdelem élén, csakúgy, mint a megye másik két nagyobb és hasonló módon veszélyeztetett városában, Sopronban és Mosonmagyaróváron is.

Alkalmiból függő

De miért nyúlnak a fiatalok kábítószerhez? A tapasztalatok szerint van, aki élményt keres, s van, aki a problémáit akarja elfedni, elfeledni, legalább a kábulat idejére.
Szinte mindegy, ki miért, de ha újabb randevúra hívja a drogot, már csak idő kérdése, mikor lép át az alkalmi használók 250–300 ezres hazai táborából a 25–30 ezres függők körébe.
S ekkor már minden nehezebb, mint először nemet mondani. Az élmény nyomasztó kényszert, a feledtető mámor pedig újabb problémákat szül.

Egyre megfizethetőbb

A kábítószer egyre megfizethetőbb, manapság már nem csak egy szűk réteg szórakozását, extravagáns időtöltését szolgálja. Amióta Magyarország tranzitútvonalból célországgá vált és a ’90-es évek közepére addig nem látott méretei váltak valósággá a droggal kapcsolatos bűncselekményeknek, kialakultak azok a kultúrák, rétegek, akik fogyasztják a drogot. Ebben egy ideje jól körbehatárolható helyet foglalnak el kiskorúak. A fogyasztók neme szerint az arány 50–50 százalék, de bizonyos szerek használatánál a lányok állnak az élen.
Ideig-óráig a drogot fedezi a zsebpénz, később azonban előbb az MP3, a mobiltelefon, aztán a hifi tűnik el a titkolózó kamasz szobájából. De az is lehet, hogy lopni kezd innen-onnan, akár a kortársaktól.
A kriminalisztika nyelvén: a drogért alkalmanként vagyon elleni bűncselekményeket követnek el, amelyek zöme kisebb súlyú vétség, de sajnos olykor a súlyosabb megítélés alá eső rablás is előfordul.

Érzékenység, elfordulás

Hazugságokkal elaltatható a szülő ébersége, de aztán feltűnik, hogy a fiatal érzékeny lett a fényre, hangokra, megváltozott az öltözködése, a viselkedése, különös szokásokat vett fel, furcsa barátok bukkannak fel a környezetében. El-eltűnik, s nem meséli el, mi történt vele. A paranoiás számonkérés helyett most, az iskolaidő utolsó napjaiban érdemes odafigyelni és elbeszélgetni a gyerekekkel, milyen terveket szőnek a jól megérdemelt pihenés heteire.

A kíváncsiság veszélye

A tinédzserek, kamaszok kialakulatlan személyiségek, nehezen igazodnak el a világ bizonytalanságában. Elsősorban pénzzel nem megvásárolható érzelmi biztonságra van szükségük. Pozitív mintákra, egészséges kihívásokra, követhető és önképet megerősítő családra, szülei által ismert barátokra, akikkel a közösségi élményt, az összetartozást nem a szerek fogyasztása adja. S még ekkor sem biztos, hogy nem keríti hatalmába a kíváncsiság.

Felügyelet nélkül

A vakáció közeledtével különösen azok a napszakok veszélyesek, amikor a kamaszok felügyelet nélkül vannak, és azok a színterek – játszótér, park, lakás – és szórakozóhelyek, ahol a rejtélyes új barátokkal együtt lehetnek.
A megyei rendőr-főkapitányság szervezésében tavaly csaknem nyolcezer iskolást értek el a kábítószer-megelőzéssel kapcsolatos ismeretek és ismét száz gyereket várnak a nyári ifjúsági táborba. Dr. Csokán Csaba megígérte: ahogy eddig, az idei vakációban is kiemelten ügyelnek a fiatalokra leselkedő veszélyekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német nyelvi tábor

Tovább olvasom