Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Dubai - A gazdagok paradicsoma

Az európai télből az egzotikus nyárba utazni divatos a tehetősebb magyar családok körében is. Az egyik felkapott utazási célpont az Egyesült Arab Emirátusok legnagyobb városa, Dubai. Legutóbb egy szegedi baráti társaság is megtapasztalta, mit jelent a sivatagi paradicsom fény és árnyoldala.
Dubai a mesterséges létesítmények, a technikai csodák városa. Fotó: DM/DV
A metropolisz, Dubai helyén száz évvel ezelőtt még beduinok és gyöngyhalászok éltek kalibáikban. Az olaj és az arab világon belül különlegességként kínált biztonság viszont e helyet a világ legmodernebb városává, a gazdag turisták, köztük a tehetősebb magyarok paradicsomává alakította.

Lovas szobor aranyból

Dubai ellentmondásos furcsaságai között említhetjük, hogy az édesvizet a tengerből párolják, persze méregdrágán, ugyanakkor vízdíj nincs, így mindenki kedvére füvesíti a sivatagot. Az építkezési láznak csak egyik oka, hogy például a lakás ott alanyi jogon jár a nagykorúaknak. A néhány napra ide látogató idegen azt tapasztalja, hogy az őslakosok nagy része nem dolgozik, csak élvezi a pazarló gazdagságot, amit fennen hirdetnek a fehéren szikrázó paloták, a hozzájuk tartozó aranyló lovas szobrok.

A másik oldalon: a sivatagi dűnék félelmetes sivársága. A turisták egyik kedvenc kirándulását, a terepjárós dűnelovaglást T. Gyula (aki kérte, teljes nevét ne írjuk le) és barátai is kipróbálták. A szegedi vállalkozó elmondta: a sofőrök nagyapái valószínűleg még teveháton járták a sivatagot, unokáik viszont luxusterepjárókkal teszik ugyanezt. Ugyanakkor vendégeik átélhetik a Dakar-rali szépségeit és félelmeit.

T. Gyula a helyi angol nyelvű lapokban olvasta, hogy a mostani évi 5 millió helyett 2008-ra 8 millió turistát szeretnének városukban látni, 2020-ban pedig olimpiát rendeznének 30 millió vendégnek. Ebből következően Dubai szinte minden négyzetméterén építkeznek: felhőkarcolók sokasága bújik ki a földből.

Útiköltség

Magyarországról az arab-öböli városba szóló jegyet már 110 ezer forintért is válthatunk, de ez az ár elérheti a félmilliót is, attól függően, hogy pontosan mikor és milyen légitársasággal utazunk a sivatagi paradicsomba.

Mesterséges szigetek


A világ legnagyobb tengerfeltöltését is megfigyelhetik a turisták. Mesterséges szigetek emelkednek ki a tengerből, hogy azokon újabb házakat húzhassanak föl. T. Gyuláék például jet skiről szemrevételezték azt a 20 kilométer átmérőjű pálmalevél alakú szigetet, ahol egy-egy szebb villát – magánstranddal, úszómedencével – egymilliárd forintért kínálnak.

Egy mesterséges szigeten tornyosul a világ egyetlen hétcsillagos szállodája, a 321 méter magas Burj al Arab is, hajóvitorlára emlékeztető körvonalakkal. Itt az átlagos lakosztály közel 200 négyzetméteres, s egy napra minimum ezer dollár.

Sípálya a sivatagban

Síkomplexum is épült Dubaiban, ahol – a kinti 30-45 fok ellenére – az Atlasz hegységről mintázott „lankák" között fagypont alatt marad a hőmérséklet. A több mint húszezer négyzetméter alapterületre hatezer tonna, majd mindenütt 50 centis havat hordtak össze. A bevásárlóközpontból nyíló sivatagi sípályát előszeretettel teszik próbára a turisták és a helyi előkelőségek. Az 1500 vendég befogadására alkalmas, 85 méter magas csarnokba öt pályát is építettek. A leghosszabb 400 méteres, egy olyan kanyarral, amely miatt a tetejéről induló síelő nem láthatja az alját. E csavar adja a „valósághű" izgalmat. A sivatagi sípályán egy felnőtt napijegyért 12 ezer forintot kell fizetni.

A luxus és a csillogás azonban néhány nap után unalmas „látványosság" – árulta el csalódottságát T. Gyula. Az őslakosokkal például semmilyen kapcsolatba nem kerülhettek, ugyanis a turistákkal kivétel nélkül az Európán kívülről érkezett és képzetlen vendégmunkások foglalkoznak. A helyi hagyományokból nem kaptak ízelítőt, ugyanakkor a biztonság túlzó, például az ötcsillagos hipermodern tengerparti szállodában nem lehetett ablakot nyitni. A kinti kánikula után a légkondicionálóval 18 fokosra temperált üvegpalotából a négyfős társaság három tagja betegen, megfázva tért haza. Így nem csoda, hogy Dubai szegedi vendégei szerint ott az ár-érték arány nem a legjobb, vagyis ahhoz képest, amennyibe kerül egy ilyen téli nyaralás, nem szolgál oly gazdag élményanyaggal az emírség e gyémántja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A konzervatív síita lista győzött az iraki választásokon

A konzervatív síita lista győzött az iraki parlamenti választásokon, de abszolút többséget nem ért… Tovább olvasom