Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Dugja a fejét a homokba, vagy...!

Rossz hírem van! Lehet, hogy Ön már érbeteg. Lehet úgy is érbetegsége, hogy nem tud róla! Lehet olyan betegsége is, ami olyan rossz ereket „csinál”, mintha már lett volna egy szívinfarktusa! Legalább minden második magyar esetében az érbetegség rizikója nagy! Ön vajon az első vagy a második a sorban? Ha nem érdekli, ha tudni sem akar róla, lapozzon!

Jó hírem van! Ha már tud érbetegségéről, vagy kideríti, hogy nagy a betegség „rizikója”, kezébe veheti a sorsát! Nem kell tétlenül várnia, hogy a baj utolérje, hiszen ma már tudjuk, hogy az érelmeszesedés lelassítható, megállítható! Ehhez leginkább az alacsony koleszterinszint fenntartása szükséges. Minél betegebb, annál kevesebb „rossz” (LDL) koleszterinhez szabad „juttatnia” ereit. Persze, ezzel egyidejűleg minden más tényezőt (vérnyomás, cukor) tökéletessé kell tennie, és tökéletesnek kell megőriznie. Persze ha súlyfeleslege van, el kell kezdenie lemorzsolni kilóit. Ugye, a dohányfüstmentesség már Önnek is természetes!?
Mi kell ahhoz, hogy kiszámolja, mekkora az ereit (és ezzel életét) veszélyeztető veszély? A következő hetekben lépésről lépésre haladva tisztázhatja saját „érrendszeri életesélyeit”! Ma először azokhoz szólok, akiket a baj már elért!
Ön biztosan érbeteg, ha volt szívinfarktusa vagy igazolt koszorúérgörcse, ha volt értágítása, szív-, nyaki, mellkasi, hasi vagy „láb” érműtétje (visszérműtét nem számít!), ha szélütést vagy agyvérzést (stroke-ot) szenvedett el, vagy igazoltan, akár csak átmeneti agyi keringészavara (sokszor TIA-nak mondják) volt. Bármelyik azt jelenti, hogy az ér valahol már „robbant”, a betegség megmutatta magát. Remélem, ma már jól érzi magát és panaszmentesen éli életét! De!!! Attól, hogy panaszmentes, ne várja tétlenül, hogy jön-e újabb „robbanás”! Akinél már volt valami a fentiek közül, annak sajnos nagyobb a rizikója egy újabb értörténésre. Gondoskodjon napról napra erei védelméről! Hatékony kezeléssel az újabb „robbanás” esélye jelentősen csökkenthető, sőt, az érelmeszesedés ma már visszafordítható! És mi kell ehhez?
1. Tartós ideális vérnyomás (mintha nem is lenne magasvérnyomás-beteg). Ez azt jelenti, hogy otthonában, nyugalomban, bármelyik napszakban mérve vérnyomása 130, „/” értéke 80 Hgmm alatt legyen!
2. Nagyon alacsony koleszterinszint (ehhez általában gyógyszeres kezelés kell). Célunk, hogy a „rossz zsírok” csökkentésével és a „jó zsír” szintjének emelésével „kitisztítsuk” az erek falát. A „védő”, „jó” koleszterinből (HDL) elsősorban mozgással, testsúlycsökkentéssel és a dohányzás elhagyásával „gyűjthet” sokat. Hölgyem! Önnek 1,3 felett ideális az értéke (függetlenül az érbetegség esélyétől). Uram! Önnél 1 feletti értéket lenne ideális elérni! Trigliceridből (Tg), ami a „rossz” koleszterint még agresszívebbé teszi”, 1,7 alatti az ideális érték. A „rossz” (LDL) koleszterin elérendő értéke az Ön esetében 2,6 mmol/l alatti! Ha cukorbeteg vagy túlsúlyos, vagy ne adj Isten, még mindig dohányozna, 1,8 alatti az ideális érték! Vegye elő a laborpapírt és ellenőrizze értékeit!
3. A „egészségesektől” nem különböző vércukorértékek (akkor is, ha már cukorbeteg!). Ha nem ismert, hogy cukorbeteg, kérje családorvosát cukorterheléses vizsgálat elvégzésére! Sajnos, az éhgyomri vércukor csak a betegség előrehaladott szakaszában kezd emelkedni. Cukorterhelésnél a laboratóriumban egy cukros szirup megivása után is (ezt igazi citrommal megízesítheti!) megmérik a cukrát. Ezzel akár a cukorbetegség megelőző állapotában is felfedezhető!
4. Ideális testsúly elérése, megtartása. Hölgyem, az ideális haskörfogat 80 cm alatti! Uram, ha már érbeteg, az ideális haskörfogat 94 cm alatti! Elő a centit!
5. Dohányzás mellett a már kialakult érbetegség romlása nem állítható meg. Ugye, a dohányfüstmentességet környezetétől is megköveteli?!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszabb távra tervez

Román junior-világbajnok kapussal erősített a magyar bajnok

Audi-ETO. Stancuta Guiu… Tovább olvasom