Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Duna menti árvízvédelmi programot kezdeményezett Magyarország

A csehek után az EU Duna Régió Stratégiában részt vevő 14 ország mindegyikének képviselőivel tárgyalni fog a magyar fél.
Magyarország, mint a 14 országot magában foglaló EU Duna Régió Stratégia keretében az árvízvédelem társkoordinátora, azt szeretné, ha szorosabbá és hatékonyabbá válna az árvízvédelmi együttműködés a Duna menti országok között.

"Olyan átfogó árvízvédelmi felülvizsgálati programot kezdeményeztünk, amely az árvíz előrejelzésétől az operatív módon beavatkozó és a katasztrófavédelmi szervek együttműködésén keresztül az árvízvédelmi fejlesztésekig és rendszerekig terjed ki annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban és koordináltan csökkentsük az árvízi kockázatokat" - nyilatkozta Medgyesy Balázs kormánybiztos az MTI tudósítójának azt követően, hogy cseh partnereivel tárgyalt pénteken Prágában.

"Az utóbbi évek árvizeivel folytatott küzdelem tapasztalatai azt mutatják, hogy a problémát csak a regionális vízgyűjtő szintű együttműködés keretében lehet minden tekintetben megnyugtatóan rendezni" - jegyezte meg a kormánybiztos, aki Prágában a cseh miniszterelnökség, valamint a helyi fejlesztési, mezőgazdasági és környezetvédelmi tárca illetékeseivel tárgyalt.

"Megvitattuk, milyen konkrét lépések valósíthatóak meg, és ezekhez milyen cselekvési program és finanszírozás társuljon" - tette hozzá.

Medgyesy szerint a csehek nagy érdeklődést tanúsítanak a magyar kezdeményezés iránt. "Abszolút egyetértés volt nemcsak az alapelvekben, hanem abban is, hogy a finanszírozást is biztosítani kell a következő uniós költségvetési periódusban. Ebben is együttműködnének az érintett országok" - fejtette ki.

A csehek után az EU Duna Régió Stratégiában részt vevő 14 ország mindegyikének képviselőivel tárgyalni fog a magyar fél.

"A program, megvalósulása esetén, jelentősen hozzájárulhat a magyar folyószakaszok biztonságának növeléséhez" - vélekedett a magyar kormánybiztos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálatot kér az online pénztárgépek ügyében a DK

A párt szerint a kormány felosztotta az online pénztárgépek 40-50 milliárdos piacát. Tovább olvasom