Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Dunakanyar: kincsesbánya

Ahol a Börzsöny és a Pilis vonulata déli irányba fordítja a Dunát, ott kínál százszínű programot a vendégváró Dunakanyar. Szállodák, panziók, kempingek, fürdők, ódon sikátorok várnak ránk.

Dunakanyar
Jobb part

Szentendrén, július 19-én kezdődnek az Ister Napok. A kétnapos vigasságot esténként lampionos csónakázással, gyertyaúsztatással, tűzijátékkal és utcabállal zárják a szervezők. (dmhaxelero. hu). Augusztus 20-án, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum aratóünnepet rendez, ahol a vendégek friss lisztet őrölhetnek az idei búzából, és saját őrlésű lisztből süthetik Szent István-napi kenyerüket. (www.skanzen.hu). Szüreti Sokadalom és Borünnep kezdődik szeptember 13-án, szintén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum

szervezésében. A szőlőkóstolási és borfelismerési verseny után táncosok, és komédiások műsora szórakoztatja a résztvevőket. (www.skanzen.hu)

A strandjáról és kirándulóhelyeiről ismert Leányfaluban július 26-án Szumóbajnokságot rendeznek. (06-26-380-764)

Visegrád 1985 óta minden évben megrendezi a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat, Magyarország legnagyobb szabású középkori játékát. Idén július 11-12-13-án tartják a történelmi programot, amely a város főutcáján végighaladó királyi menettel

Visegrád
kezdődik. A torna hölgynézői megválasztják a Becsület lovagját, ő nyitja meg az eseménysorozatot. A királyi palota tornapályáján a lovagi viadalok mellett a királynő udvarhölgyeinek lovasbemutatója, várostrom és csatajelenet, solymászbemutató, íjászverseny látható majd. A játékok hagyományos eleme a Toldi-vetélkedő, amelyen az ország legerősebb emberei malomkőhajításban és rúdtartásban mérik össze erejüket. (www.palotajatekok.hu)

Esztergom
Esztergom az első magyar királyunk, Szent István szülő- és koronázási városa, az Árpád-kori Magyarország királyi székvárosa. Az „ezeréves város" rengeteg programot kínál idén nyáron is látogatóinak. Az Esztergomi Nyári Játékok (június 18-tól augusztus 20-ig) műsorsorozatában olyan csemegéket találunk, mint az Ister Granum Népművészeti Fesztivál, július 19–20., Erzsébet-park, és a Jazztergom, dzsesszzenei rendezvény, ahol két napig minden sarkon koncerteket hallgathatnak a dzsessz rajongói. Időpontja: aug. 29–30.

A Mária Valéria híd újjáépülése óta könnyebben átjuthatunk Szlovákiába. A híd átadásának évfordulója alkalmából háromnapos Hídünnepet tart a város, amelynek keretén belül könnyű- és komolyzenei, színházi- és gyermekprogramok sorával szórakoztatják az ünneplő közönséget. (www.esztergom.hu)

A Mária Valéria Híd
Bal part

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje június 21-én 20 órakor a váci Barátok Templomában a Dunakanyar Művészeti Hetek (június 14.–július 20.) keretén belül.

A fő attrakció idén is a Váci Világi Vigalom lesz, július 25–27. között. A háromnapos műsorfolyamot kézműves kirakodóvásár, művészeti kiállítások, boros és gasztronómiai rendezvények egészítik ki.

Az Országos Alfa Romeo Találkozó, autó-szépségverseny, gyorsulási és ügyességi verseny augusztus 20-án látható.

Vác
A VII. Váci Borfesztivál a Fónagy & Walter vendég- és borházban szeptember 5–7-ig tart. 22 borvidék bemutatása mellett sétakocsikázásra is invitálják majd a vendégeket. Az Evezős Diákolimpia zárja a nyári programot szeptember 13–14-én. (www.vac.hu.)

Vácról kerékpárúton is kényelmesen elérhető az alig húsz kilométerre fekvő Nagymaros. Ha megpihenünk a városka Duna-parti sétányán, szinte fogva tart a túloldalon emelkedő visegrádi vár látványa. A Dunakanyar Művészeti Hetek keretén belül rendezik meg Nagymaroson a II. Misztrál Fesztivált július 18–19-én, olyan neves résztvevőkkel, mint a Kaláka, Kormorán együttes és Sebő Ferenc. (www.fesztival.hu)

Zebegény
Aki egyszer ellátogat Zebegénybe, biztosan visszakívánkozik a Börzsöny erdei között megbúvó, festői faluba. A Szőnyi István Múzeum hatalmas parkjában 130 férőhelyes tábor várja a családokat és diákcsoportokat képzőművészeti kézműves programokra, gyalogtúrákra, múzeumlátogatásokra. Az elhelyezés hatszemélyes faházakban történik, egy nap szállással, háromszori étkezéssel mindössze 2800 forintba kerül. A táborvezetők kétnapos osztálykirándulások és erdei iskolák szervezését is szívesen vállalják. A tábor április 15-től október 15-ig tart nyitva. (www.szonyitabor.hu). A Dunakanyar Művészeti Heteket a zebegényi római katolikus templomban nyitja meg fiatal, népszerű zongoraművészünk, Bogányi Gergely. A hangverseny június 14-én 19 órakor kezdődik.

A Vácrátóti Botanikus Kertben idén többek között Gershwin: Egy amerikai Párizsban; Bernstein: West Side Story – szvit és Mozart: Egy kis éji zenéjét hallgathatják meg a zenerajongók. A sorozat időpontjai: július 5., 19., augusztus 9. A koncertek 19 órakor kezdődnek.

Vácrátóti Botanikus Kert
Budapest északi peremétől a 2-es vagy a 2/A főúton haladva jó félóra alatt elérjük Vácot, a Dunakanyar bal parti fővárosát. A történelmi kisváros szinte minden nyári hétvégére kínál programot. Ha itt időzünk, feltétlenül látogassuk meg Közép-Európa egyetlen háromszög alakú barokk főterét, melynek északi csúcsánál emelkedik a Mária Terézia látogatásának tiszteletére épített Kőkapu. A Székesegyház és a Püspöki Palota épülete zárja a 18. századbeli lakóházak alkotta teret. A Fehérek Templomának pincéjében folyamatosan nyitva tart a Memento mori kiállítás. A templom kriptája temetkezési helyül szolgált a polgárság és a papság számára 1731–1808 között, majd később befalazták. A templom felújításakor került elő ismét a kripta lejárata. A különleges klimatikus körülmények között, a koporsókban természetes módon mumifikálódtak a tetemek, épségben maradtak fenn a koporsók, viseletek, temetkezési kellékek. Az egyedülálló leletegyüttes Vác főterén, a Március 15. tér 19. szám alatt, egy középkori pincében tekinthető meg. A városnézés után felfrissülhetünk az újjávarázsolt, Duna-partig nyúló strandon, ahol több medence, mászófal, óriáscsúszda és lenyűgöző panoráma várja a fürdőzőket. A Dunakanyar Tourinform Irodája Vácott a Március 15. tér 16–18. sz. alatt található. (Tel.: 06-27-316-160)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alternatív zeneünnep

Hatodik alkalommal rendezték meg az Új Hullám Nemzetközi Alternatív Fesztivált. A vasárnap zárult… Tovább olvasom