Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Dunakiliti: Akcióterv a fejlesztésekre

Dunakiliti - Harminc telek kialakítását tervezi az önkormányzat, ugyanis a néhány éve kijelölt parcellák elkeltek. A falu fejlődését jelzi, hogy az utóbbi húsz évben a falu lakóinak száma kétszázzal bővült. Dunakiliti vonzó földrajzi adottsága mellett gazdaságát, idegenforgalmát is kiaknázhatja.
Harminc telek vár vásárlóra

Míg tíz éve elsősorban az osztrák vásárlókat vonzotta a víziparadicsom és erdők övezte szigetközi település, addig mára erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyarok is szívesen választják lakhelyükként. Rajka után pedig Dunakilitit célozzák meg a pozsonyi tumultusból menekülni vágyók is. A fiatalok helyben maradása sem jelent gondot a falunak: sok településsel ellentétben itt mondhatni magasabb a munkahelyek száma, mint a munkaképes lakosságé.

– Az önkormányzat néhány éve negyven telket ajánlott fel eladásra, de ezek mára elfogytak, így újabb harminc kialakítása szerepel a tervek közt a Diós utca folytatásában – tájékoztatott Szokoli Sándor polgármester. Évente 8–10 házhely kel el a településen, a helyi fiatalok 40 százalékos kedvezményben részesülnek az otthonteremtésben. A korábbi évek tapasztalatából kisebb alapterületű (nyolcszáz négyzetméteres) portákat alakítanak ki, amelyek várhatóan 4–5 millió forintért lesznek megvásárolhatók. Jellemző a megüresedett ingatlanok értékesítése is.

A negyvenes évek derekán költözött az iskola a falu neves szülötte, dr. Batthyány-Strattmann László szülőházába.

Tervek a (közel)jövőre

Néhány éve elkészült a község akcióterve, mely a Kossuth Lajos utca mentén a közintézmények és közterületek fejlesztését foglalja magába a postától a sportpályáig. A vázlattervek kitérnek a közterületek parkosítására, parkolók kialakítására, az út melletti vízelvezetésre. Például bővítenék a parkolási lehetőségeket az oktatási intézmények és az egészségház közelében, a templom körül egy nagyobb zöldterületet jelölnek ki. A postánál a belső utak fejlesztése, parkoló szerepel a tervek közt, az ABC-nél a területrendezés mellett a vízelvezetést oldják meg.
Gondoltak a dunakiliti duzzasztómű idegenforgalmi hasznosítására is.

Szokoli Sándor a dunakiliti víztározónál: a műtárgy idegenforgalmi látványossággá nőtte ki magát.

Iskolabővítés és műfüves pálya

A negyvenes évek derekán költözött az iskola a falu neves szülötte, dr. Batthyány-Strattmann László szülőházába. A főépület jobb oldalán már megépült egy tornacsarnok, bal szárnyára pedig egy újabb bővítést terveznek. Ez szaktantermeknek és egyéb kiegészítő termeknek adna otthont, illetve egy nagyobb közösségi térnek. A sportudvar részeként akár már idén elkészülhetne egy műfüves pálya, a salakos pálya helyére pedig egy díszpark. Az óvoda mellé erdei sétányt képzeltek el játékokkal és padokkal.

Közösségi ház a régi tanintézményben

A régi iskola épületébe közösségi házat álmodtak. A tervek engedélyezési eljárás alatt állnak. A falumúzeum mellett ide költözne a könyvtár, de akár a civil szervezeteknek, azok rendezvényeinek és a községüzemeltető kft.-nek is helyet adhatna. A klubfoglalkozások itt, az ünnepi rendezvények, nagyobb műsorok a faluházban várnák az érdeklődőket.

A bevétel negyedét az iparűzési adó adja
Dunakiliti tervezett 2008-as költségvetése 460 millió forint. Ennek negyedét az iparűzési adó adja. A faluban 140 vállalkozás (az egyénitől a nagyvállalkozásokig) működik. Az iparűzési adó 75 százaléka a négy nagyvállalkozótól származik. Idénre  tervezik a Kossuth Lajos utcai önkormányzati ingatlan eladását több mint húszmillió forintért, nagyobb összeg várható a gépjárműadóból (közel 11 millió), építményadóból (5,8 millió), valamint a talajterhelési díjból (720 ezer). Húszmillió forintot pályázatokra különítettek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset történt egy budapesti építkezésen

Meghalt egy munkás, aki egy angyalföldi építkezésen zuhant le a harmadik emeletről hétfőn kora este.… Tovább olvasom