Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 16°C | 29°C Még több cikk.

Duray: a szlovák-magyar kapcsolatok veszélyeztetik a regionális egyensúlyt

Ami pedig Szlovákia belső stabilitását illeti, 2006-tól kezdve olyan formális és informális támadásokat lehet észlelni a szlovák kormány részéről, illetve a társadalom részéről a magyarok és a romák irányába, melyek "megbonthatják Szlovákia belső stabilitását" - vélte Duray.
Duray Miklós szerint a szlovák-magyar kapcsolatok ma olyan rosszak, hogy veszélyeztetik a regionális egyensúlyt. "Az a véleményem, hogy például a Szlovákia és Magyarország közti mai kapcsolatok a valóságban annyira rosszak, hogy megbonthatják a regionális egyensúlyt, például a NATO-n belül... ...ez az Európai Unión belül is egyfajta bizonytalanságot okoz" - jelentette ki a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnöke abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a pozsonyi TASR hírügynökség. Ami pedig Szlovákia belső stabilitását illeti, 2006-tól kezdve olyan formális és informális támadásokat lehet észlelni a szlovák kormány részéről, illetve a társadalom részéről a magyarok és a romák irányába, melyek "megbonthatják Szlovákia belső stabilitását" - vélte Duray. Kérdésre válaszolva - mikor megy az MKP küldöttsége a szlovákiai nyelvtörvény ügyében meghallgatásra az amerikai kongresszusba - Duray azt mondta: az útra akkor kerül sor, ha arra meghívót kapnak. Az egyelőre nem jött meg. Arra a felvetésre, hogy bár a nyelvtörvény viták tárgya, mégsem tűnik annyira „világproblémának“, hogy a tengerentúlon kelljen rá megoldást keresni, a politikus kifejtette: az amerikaiaknak jó szakembereik vannak, akik részletesen ismerik a közép-európai régiót, s figyelnek a felmerülő problémákra. "A kilencvenes évek elején az etnikumok közti kapcsolatok fontos helyen álltak az egyes régiók, főként Közép-Európa stabilitásának kialakításában. Hogy néhány évig erről nem beszéltek, még nem jelenti azt, hogy az alapkoncepciók megváltoztak" - mutatott rá Duray. Az MKP stratégiai alelnöke bírálóan szólt a szlovák alkotmányról is. "Bár az alkotmány bizonyos elemei kimondottan polgári jellegűek, de az alkotmány szellemisége, ami az állampolitikát illeti, etnikai, nem pedig polgári" - húzta alá az MKP alelnöke.

Olvasóink írták

  • 1. KovácsPistike 2009. szeptember 12. 16:14
    „Nem a magyarral, vagy a szlovákkal van a baj, hanem vezetőikkel!
    Gyurcsány=Bajnai=Fico=Slota

    Szégyen ez az Európai Unióra nézve, hogy ölbe tett kézzel nézik végig, amint Gyurcsány és társai hazudoztak, tönkretették a magyar demokráciát, a magyar gazdaságot és eladósították az országot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kurier: óvatos közeledés a magyar-szlovák kapcsolatban

"Óvatos közeledésként" jellemezte a Kurier című osztrák napilap szombati száma a szlovák-magyar… Tovább olvasom