Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

Durva adótervek a hidegétel-utalványra

A korábbi ígéreteknek megfelelően keményen megadóztatnák a cafeteria egyes elemeit, jöhet 30 millió forint felett az értékalapú vagyonadó, valamint érezhetően emelkednek a jövedéki termékek adóterhei.
A kabinet három nap alatt tervezi megtárgyalni a jövő évi adótörvények főbb elemeit: tegnap és ma a kormányülésen, holnap pedig az OÉT ülésén kerülnek elő a még vitás kérdések - márpedig azokból lesz bőven. A mai informális kormányülésen pontosítják a vagyonadóval kapcsolatos szabályokat.

Vagyonadó

Amint arról szerdán beszámoltunk, a legfrissebb variáció szerint a 30 millió forintnál alacsonyabb értékű ingatlanok esetében a vagyonadó a mostani rendszer szerint működik majd, vagyis az önkormányzatok opcionálisan vethetik ki. Az egységes, értékalapú adó csak 30 millió forint feletti ingatlanoknál lépne be: 30 és 50 millió forintos érték között 0,35, 50 millió forint felett pedig 0,5 százalék lenne az adó. Lapunk információi szerint az adó alapja az ingatlan forgalmi értéke lesz. Nem kell megfizetnie az adót annak, aki betöltötte 62. életévét és nem lakik túl értékes lakásban: a mentesség az ötvenmillió forintnál nem értékesebb lakások esetében jár, tízmillió forint adóalapig. Az értékesebb ingatlanban lakó idősek és elesettek a korábban ismertetett halasztást kérhetik akár életük végéig is, a kamatokkal növelt adót az örökösöknek kell megfizetniük. Szintén mentesülnek az adófizetés alól a rokkantsági és baleseti nyugdíjban részesülők. A mentesség csak a lakóhelyül szolgáló ingatlanokra érvényes. Kedvezményt kaphatnak a nagycsaládosok is: három gyerek után 15 százalékkal csökkenthető az adó, vagyis kilenc gyerek után az ingatlanadó lenullázódik.

A kormány a vízi és légi járműveket, valamint a luxusautókat is megadóztatná. Az autóállomány 2,5 százaléka esik majd a megemelt gépjárműadó hatálya alá, 125 kilowattos (168 lóerő) teljesítmény felett a megállapított adó kétszeresét, 175 kilowatt (235 lóerő) felett a két és félszeresét, 200 kilowatt (268 lóerő) felett pedig a háromszorosát kell majd megfizetni.

A légi és vízi járműveknél az adó aszerint alakul majd, mikor gyártották a járművet, továbbá számít a motor mérete, illetve a vitorlás hossza. A hajók után 5,5 és 57 ezer forint között megállapított adót kell fizetni, a repülő járműveknél pedig százezer és 7,74 millió forint között mozog az adó - az utóbbit az Airbusok után kell fizetni.

Cafeteria

A természetbeni juttatások esetében nem mondana le a kormány a jelenleg adómentes juttatások megadóztatásáról, bár a nyomás hatására némiképp puhult az eredeti elképzelés. Ezek szerint az adómentes juttatások terhelése kismértékben csökken, mert az 54 százalékos szja mellett 33 helyett 27 százalék járulékot kell fizetni, a most adómentes juttatásoknál viszont 32 százalék szja-t kell majd fizetni. A kedvezményes körben marad az üdülési csekk, a bérlet, a melegutalvány, az iskolakezdési támogatás, valamint az iskolai és nem iskolai rendszerű képzések támogatása.
Kikerül a korábban adómentes körből és az 54 százalékkal adózókhoz kerül viszont a hideg- és az internetutalvány, a nyugdíjpénztári hozzájárulás és tagdíj-kiegészítés.

A kormány számításai szerint a 32 százalékkal adózó juttatások bruttó értéke összesen 154 milliárd forint lesz, így ezekre 37,3 milliárd forint adóteher jut majd. Ennek nagy részét a melegutalványok és az üdülési csekk teszi ki - az előbbi bruttó 80, az utóbbi 40 milliárd forinttal. Az 54 százalékkal adózó körben a hidegutalványok hasítják ki a legnagyobb szeletet: a bruttó 321 milliárd forint juttatásból ezek 155 milliárdot tesznek ki. Emellett az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás jelent még nagyobb összeget, bruttó 60 milliárd forintot és a csekély összegű ajándék bruttó 45 milliárd forintot.

Jövedelemadó

A beharangozott elképzeléseknek megfelelően alakul át jövőre a jövedelemadózás, vagyis a bruttósítás mellett az alsó kulcs 17, a felső 32 százalékos lesz, a felső kulcs évi ötmillió forint felett lép majd be. Az adójóváírás úgy alakul át, hogy az alsóbb jövedelemsávokban ne jelentsen nettó bércsökkenést az átalakítás - ellenkező esetben ugyanis mind a legalacsonyabb, mind a magas jövedelmeknél nőne az adóterhelés. Az adójóváírás a mostani 1,25 millió forint helyett 3,18 millió forintig vehető igénybe, ezt követően kezd el csökkenni.

Ennek fényében a legtöbbet azok nyernek, akiknek bruttó bére 240 ezer forint: ők ugyanis a mostani rendszerhez képest havi 19,5 ezer forinttal magasabb nettó bérhez jutnak jövőre, míg a júliusi módosításhoz képest - a sávhatár 1,7 millió forintról 1,9 millióra nő - 16,5 ezer forinttal járnak majd jobban. A minimálbéreseknél 1193 forinttal marad több jövőre. Havi 1,5 millió forint bruttó bérnél azonban megfordul a trend, ott ugyanis jövőre már rosszabbul járnak a magánszemélyek: másfél millió forintnál havi 420 forinttal lesz kisebb a nettó a mostani szabályok szerint. A júliusi módosítás után a trend havi kétmillió forintnál fordul meg: itt 620 forinttal lesz kisebb a nettó bér jövőre.

Olvasóink írták

79 hozzászólás
 • 79. Laserdance 2009. május 22. 18:26
  „78: de, ők is. Pl. aki úgy dolgozik, hogy nem adózik, az máris meglop engem. Mert én pl. nem teszem ezt. Az én szempontomból ők tehát tönkreteszik az országot. Persze ezt nem mindenki érti, mert nem akarja.”
 • 78. Power 2009. május 22. 18:11
  „76-nak: Nem mondod, hogy az "emberek teszik tönkre az országot"? :(
  Remélem, hogy nem az egyszerű melós emberekre gondoltál?
  A Gyurcsány-kormány (Bajnai gazdasági miniszterrel együtt!) államcsődből sikeres vizsgát tett, megcsinálták. Ekkora államadósságot összehozni Európai Uniós támogatás mellett még senkinek sem sikerült. Zuschlag csak egy apró fogaskerék volt a nagy rendszerben.
  A korrupció oda vezetett, hogy eltűntek a szakemberek, maradtak a rokonok, a keresztapák, a sógorok, a haverok és az üzlettársak. Csoda hogy itt tartunk!”
 • 77. flexsnake 2009. május 22. 18:09
  „76. de megszokták hogy a szocializmusban hazavitték a fél gyárat. Ők csak így tudnak élni :D
  ,,Magyar ne lopj!" :D
  20év után rájöttek hogy hoppá, rendszerváltás volt. De lényegében minden maradt a régiben. Nálunk azért nem működhetnek olyan dolgok mint külföldön. Rományok már beelőztek minket.”
 • 76. Laserdance 2009. május 22. 17:07
  „70: megkérdezhetem hogy mi az amihez értesz, hogy ekkora bizodalmad van a külföldi munkában? Csak mert ott is kőkemény recesszió van. Nyelveket tudsz -e? Számítógéphez értesz -e? A szakmádhoz értesz -e?
  71: természetesen előtte és utána a kánaán évei voltak-lesznek :D Vedd már észre, hogy itt az emberek teszik tönkre az országot, a politikusok meg csak asszisztálnak, mert így nekik is sokkal jobb...

  Azzal kellene kezdeni, hogy aki nagy értékű ingatlant, ingóságot, műkincset vesz, vagy külföldre - főleg adóparadicsomokba - nagy pénzeket menekít, az AUTOMATIKUSAN adóellenőrzést kapjon. Mert bizony itt a pénz 99%-át nem Ferkó és barátai nyúlják le. Meg amit lenyúlnak, ahhoz is segédkezet nyújtanak a politikán kívüli körök is.
  Itt az embereknek kell megváltozniuk, el kell jutni oda, hogy nem jár mindenkinek minden, se Mercedes, se segély, se téli tüzelő. Adóznia viszont mindenkinek kellene...”
 • 75. flexsnake 2009. május 22. 15:10
  „A magyar mentalitás kimerül abban hogy sírnak meg panaszkodnak. Miért van ennyi lerokkant ember? Mert belebetegszik hogy többre vágyik mint amit el tud érni. Ha adnak valamit, köszönd meg. Ha holnap nem adják akkor ne legyél felháborodva. A jegy nem kötelező sehol sem. Ha minden nap kaviárt eszek meg pezsgővel nyomom le a torkomon akkor nekem megszorítás ha nem kapom meg a cégtől a kaviárt meg a pulykát karácsonyra. De más sem kapja, nem panaszkodom. Örülök ami van. Örüljetek neki ha van rendszeres fizetésetek és akkor is annyit kapsz ha abban a hónapban kevesebbet teljesítesz. Örülj neki és ne panaszkodj. Más még annyit sem kap. De csak sírtok meg panaszkodtok. HA annyit keresnétek mint a nyugatiak akkor is sírnátok mert ez már hungarikum. Nem tud elégedett lenni mert magyar. Nem tud örülni mert magyar.”
 • 74. flexsnake 2009. május 22. 15:04
  „69. állami cégeknél meg nagycégeknél. ÉS a többi? A dolgozók 99%a nem kap semmilyen plusz juttatást. Olyan ez mintha azért szónokolnál mert egyedül az országban neked megadóztatják az űrhajódat közben senki másnak nincs... Nem érint annyi embert mint azt elképzelnéd. Amelyik cég akarta eddig is adott amelyik akar ezután is fog. De mondjuk kovács kázmér asztalos ezután sem fog kapni. Nem érint ez mindenkit. EZ egy fizetésen felüli plusz. Ha ennek adóztatására már beindul a nyáltermelésed akkor induljon be akkor is ha a képviselő autóját akarják elvenni. Mert az is egy adható juttatás amit más nem is kap. Van cég ahol kapsz autót de ritka. Ritkább mint az ,,itt a fizu aztán örülj hogy létezel":”
 • 73. maradando 2009. május 22. 14:59
  „Érthető hogy nem akarnak "jegyrendszert".Rossz a száj íz a kádári vivmányoktól ! Nagyon közeli realitássá válna ha szegényedik a lakosság zöme. Tej,kenyér,vaj,cukor jegyre hogy legalább ne haljon éhen a legalsó réteg.Nekem még ismerős a dolog.”
 • 72. madarka 2009. május 22. 14:13
  „Wazz flexsnake, a 68-at akár mondhatta volna egy lelketlen, emberi vonásokat lekoptató, szolgalelkű robotgép-dublőr is. 8s
  Hacsak nem ironizálsz...”
 • 71. Power 2009. május 22. 13:41
  „Rossz forgatókönyvet írtál kedves Bond!
  Az őszödi beszéd óta vár a magyar társadalom, kérdés, hogy mire?
  Minden egyes nap óriási erkölcsi és anyagi károkat okoz a magyar társadalomnak.
  Éppen ez volt a célja Gyurcsány bizalmatlansági indítványának, átmenteni a hatalmat és mindenáron ha kell foggal-körömmel kapaszkodni a hatalomba az új választásokig.
  Remélem, hogy tanult a magyar az őszödi beszédből és nem várja meg, amíg teljesen ki nem ürítik pénztárcáját és zsebeit.”
 • 70. Bond 2009. május 22. 13:30
  „Nekem sokat egyszerűsödött a forgatókönyv az utóbbi időben. Rólam ugyan nem fognak még tíz bőrt lenyúzni.

  1. Megvárjuk még a választásokat.
  2. Adunk egy évet a nyertesnek hogy értelmes adórendszert produkáljon (esély 0%).
  3. Ha nem sikerül, elhúzunk külföldre örökre. 40 évesen már nem annyira könnyen mozdulunk, hamarabb kellett volna, de ha az ember seggét vasalt bakanccsal rugdossák, csak elindul.”
 • 69. achilleus 2009. május 22. 13:25
  „68. hozzászólás flexsnake 2009.05.22. 11:59
  Na jó, akkor kiegészítője. Számtalan esetben képezte bértárgyalások részét különböző szintű érdekegyeztető fórumon. Sokszor a szakszervezetek azért engedtek a bérkövetelésekből, mert azt jegyekkel ellensúlyozták. Igen gyakran a kormány javasolta béremelés helyett az adható jegyek értékének megemelését. Ténylegesen tehát, a dolgozók béremelésről mondtak le, ebédjegyért.”
 • 68. flexsnake 2009. május 22. 11:59
  „64. nem a bérrendszer része mivel nem kötelezően adandó hanem adható. Ha nem adnak akkor sem lehet kifogásod ellene. Olyan ez mint a reggeli kávé. Ha a cég azt mondja hogy mától nincs kávé az ő kontójára akkor nincs. Ha azt mondja a poharat vedd meg magadnak akkor megveszed.
  El kellene menni olyan munkahelyre ahol annak is örülsz ha egyáltalán megkapod a fizetést. Nem hogy még juttatásokkal kényeztetik a valagad.”
 • 67. Logaritmus 2009. május 22. 11:20
  „Katcsi reklám perceit hallhattuk.... A "vizesmorzsás kanál" durva. :)”
 • 66. katcsi 2009. május 22. 11:11
  „A VÁRMEGYE ÉTTEREM IS BEVÁLTJA , JOLFÖZNEK , NEM DRÁGA!!!!
  ÉS A SAROKHÁZ, A MÉREI UTCA SARKÁN , DE OTT SZOCIÁLIS ÉTKEZÉS IS FOLYIK, , NEKEM OTT GUSTOSOM ENNI A HAJLÉKTALANOK UTÁN, MIVEL , ..............NEM TOM HOGY MOSOGATNAK EL, MEG AMUGYIS ....NA..........
  DE ELHOZNI BIZTONSÁGOSABBB
  MONDJUK NEM ROSSZ A KAJA ÉS OLCSO
  DE ÉN AZOTA NEM JÁROK MÁR ODA, MIOTA LÁTTAM EGY VIZESMORRZSÁS KANALAT
  NEM MOSTANÁBAN VOLT”
 • 65. katcsi 2009. május 22. 11:05
  „A MELEG TICKETET BEVÁLTJÁK MÉG A MARS TÉREN A A BUSZMEGÁLLOBA A HENTESNÉL
  A FODRÁSZOK MELLET , AZT HISZEM A 75 OS MEGÁLLOJA VAN OTT
  MEG A CBA_BA , A CENTRUM UTÁN , AHOL FÖL KELL MENNI A LÉPCSÖN”
 • 64. achilleus 2009. május 22. 10:50
  „A "jegyrendszer" a bérezési rendszer része.
  Gondolom senki sem hiszi, hogy bevezeésérőll a munkavállalók döntöttek: Valamilyen szemponttok mérlegelésével a kormányzat tette lehetővé, hogy ezekkel a jegyekkel a bér egy része leróható legyen, azokat pedig másutt elfogadják.
  Ugyanakkor ezzel a bérrendszer részévé tették.
  Megvonása nem más, mint a bérrendszerbe való beavatkozás.
  Bérhez hasonló megadóztatása természetszerűen vezet ahhoz, hogy létjogosultsága megszűnik: mind a munkaadó, mind a munkavállaló részéről.
  Ugyanakkor - kompenzáció híján - a munkavállalók számára ez egy szimpla bércsökkentés.
  Minimálbérhez közeli értékek esetén havi 6000 nettó elvesztését, ha lehet hinni a pénzügyminiszter számolásának, JÖVŐRE, 1500 ft-nyi nettó növekedés fog "ellensúlyozni".”
 • 63. 620829 2009. május 22. 10:22
  „ÉN NEM KAPOK ILYEN MICSODÁT...DE VÉLEMÉNYEM AZ VAN:
  Az lenne a legegyszerűbb, ha minden bevételt egy kalap alá vennének és úgy kéne adózni--------természetbeni juttatás ,hát én nem értem, hogy ez mitől lehet egyáltalán adómentes.a nagyobb gond, hogy akinek a munkáját kéne végeznie az nem teszi!-sokkal egyszerűbb lenne, ha attól vennék el akinek van.
  már sokszor írtam, egyszerű a dolog:egy hatmillás autónak 12millás befizetett adó felel meg....no ha valaki ennek nézne végre utána.....nem lenne itt gond...ha nem fizette ki elkobzás + büntetés...a sok nagypofájú merci,bmw-s audis nagymosolya gyorsan lekonyulna.........kedves apehes olvasó......lehet tenni a dolgukat--sugók még egy kicsit: az illetékhivatal is az apeh része,csak egy vagy két billentyű kattintás a számítógépen!!!!!!!!!!!!!!!JÓ REGGELT!”
 • 62. Lencsi80 2009. május 22. 09:11
  „Kedves Pengemester!

  "Akik írígylik,és lehetetlennek tartják,hogy egy melós bruttó 160-200 ezer forintot keressen,csendben üzenem:lehet menni folytonos három műszakban melózni ünnepnapokon is,nem pedig itt óbégatni."

  Te ne üzengess senkinek. Azt hiszem nem csak a magam nevében mondom, hogy bizony nem a min. óraszámot dolgozzuk mi sem. (Persze vannak kivételek) És nem teszem le a lantot 15.59-kor. Tudom, nem kifejezetten nekem szántad a hozzászólásomat, de... Miért olyan nehéz elképzelni, hogy rengetegen vannak hozzám hasonó helyzetben.És igen, nem merek váltani. Vagy már nagyon megfontolom. Többször is megtettem. Egyszer majdnem a lakásom ment rá. Kimentem külföldre (nem először). Minden le volt szervezve, voltak ezirányú tapasztalataim. Másnap jöhettem haza. És nem azért mert büdös volt a munka.Átvertek.Korábban sSzaros pelenkákat mostam egy idős néninél 2 diplomával, jó munkahelyekkel a hátam mögött. Szóval tudom, mi a munka. Édesanyám tavaly meghalt. Most én pótolom őt, amennyire lehet pótolni egy szeretett személyt. Hétvégente 200 km-t utazok, hogy segítsek a gazdaságban, ellássam a fiúkat. Apámnak tehenei vannak, szintén 2 diplomával a zsebében. Túlfizetett tanár. Szóval hidd el, hogy rengeteg szomorú, sőt tragikus sors van. És bizony az átlag magyar szeret és tud is dolgozni. És jól dolgozik. Ez a külföldiek véleménye. És nem csak azért akarnak minket, mert olcsók vagyunk.”
 • 61. petermeister 2009. május 22. 08:47
  „47. hozzászólás Logaritmus 2009.05.21. 17:47
  OK, nem személyeskedek, de tényleg te se tedd...Olvasd csak el a 47. hozzászólásod második felét... Amúgy: ha vállalkozó vagy, akkor megértem, hogy örülsz ennek, mert téged nem érint, maximum úgy, ogy most adod, ezután meg te sem fogod.
  Amúgy igen nagy tévedésben vagytok, amikor azt gondoljátok, hogy azért bosszantja ez az embereket, mert az államtól várják az eltartást. Gondolkodjatok: a kajajegyet, üdülési csekket, stb NEM az állam adja, hanem a munkáltató!!! Vagyis: a munkáltatók tartanak életben sok-sok 10, sőt 100 milliárdos forgalmat az országban ezekkel a jegyekkel, amik igen komoly adóbevételt eredményeznek az országnak. Nem csak az a félő, hogy azok a családok szívják, akiknél ez 5-8-10% "fizetés"csökkenést jelent. A költségvetés VAGYIS MI MINDANNYIAN fogja/fogjuk megszívni, mert sokkal több adókiesést eredményez a jövőben ki nem adott jegyek mennyisége, mint amennyi bevételt hoz a majdan még kiadott jegyek adója. Ezt tényleg nehéz felfogni??? Ha ekkora a munkáltatók ellenállása, akik az egészet generálják, akkor tényleg nem lehet ezt átszámolni, és azt mondani: OK, lehet hogy ez bújtatott jövedelem (bár ennél sokkal többet tudnánk számon kérni honatyáinkon költségelszámolásuk okán), de adót generál, munkahelyeket jelent, stb., akkor mégiscsak hagyjuk, és ha kikerültünk a krízisből, ha tényleg csökkentjük az szja-t, ráadásul úgy, hogy összességében közben nem emeljük az adókat (persze ehhez kormányváltás kell) akkor meggondoltan, akár fokozatosan töröljük el? Ennyit tényleg nem lehet belátni??? Tényleg ezen áll,vagy bukik az ország helyzete? Nevetséges!!!”
 • 60. bambinaXX 2009. május 21. 23:25
  „52! én pont NEM arra vágyom, h az állam tartson el.. Mert szerinted a purdékat az állam tartja el?! szerinted megelégszenek a segéllyel? ugyan, kikkel vannak tele a börtönök?...”
79 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombafenyegetés miatt lezárták a Klinikák metróállomást

A tűzszerészek átvizsgálták a Klinikák metróállomást, amit csütörtökön fenyegetett meg bombával egy… Tovább olvasom