Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Durva harc nem várható a szlovák kampányban

Kormányválság miatt a magyarországi referendum után alig két hónappal előrehozott választásokat tartanak Szlovákiában is. Északi szomszédunknál szintén elindult a kampány, ám ottani magyar politikusok szerint nem lesz annyira durva, mint nálunk.
Mikulás Dzurinda 2002-ben felállt második kormánya kezdetektől „törékenynek” bizonyult, mégis válságok sorozatát tudta túlélni eddig is. Az eredetileg négypárti koalícióból néhány hónapja távoznia kellett a liberális ANO elnökének. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) is többször fenyegetőzött kilépéssel, de eddig maradt. Magyarország és Szlovákia referendumai időpontjának közelségét a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) akciója „hozta”: februárban bejelentették, kilépnek a kormányból, mert az nem szentesíti a Vatikánnal megkötendő egyezményt. A megállapodás arról szól, hogy az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzete lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatja az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítésben való részvételt. A megállapodás lehetővé tenné a vasárnapi munkavégzés megtagadását is.
Dzurinda (szintén keresztény) pártja bejelentette, hogy nem hajt fejet a KDH követelése előtt, mire Pavol Hrusovsky kereszténydemokrata házelnök is közölte, hogy a történtek miatt elszánta magát a kilépésre. Távozásával a házelnöki teendők Bugár Bélára, a pozsonyi parlament MKP-s alelnökére hárulnak. A kiutat a válságból a választások előrehozása jelentette: Bugár kihirdette a parlamenti képviselő-választást június 17-ére. Mint ismert, nem sokkal korábban Sólyom László köztársasági elnök az országgyűlési választások első fordulóját Magyarországon 2006. április 9-re tűzte ki, míg a második fordulóra két héttel később, április 23-án kerül sor.

Nem lesz kampánycsend

„ Biztos, hogy durva lesz a választási kampány, a nemzeti pártok és elsősorban az SNS (Szlovák Nemzeti Párt) arra fogja építeni a kampányát, hogy szidja a magyarokat” – mondta Bugár Béla. S nem kellett „csalatkoznia”: megkurtítaná a szlovákiai magyarok jogait a magyarellenességéről elhíresült parlamenten kívüli SNS, ha a júniusban esedékes előrehozott választáson sikerrel végezne – jelentették be.
A törvények módosítása miatt idén nem lesz kampánycsend Szlovákiában (Magyarországon igen) a választások előtti órákban. Szlovák politikusok úgy látják: náluk nem durvulhat el annyira a kampány, mint nálunk (gondoljunk csak a szerverbotrányra, képviselői fenyegetésre, díszzsidózásra, óriásplakát-botrányra). Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője szerint már akkor elindult náluk a választási kampány, amikor a kormányuk kisebbségbe került: a kereszténydemokraták mostani kilépésével pedig még élesebbé vált a politikai harc Szlovákiában.

Lesznek övön aluli ütések

– A választásokig ilyen hangnemre számítok, különösen a legerősebb kormánypárt és az ellenzéki SMER között. Valószínűleg lesznek övön aluli ütések is, mondvacsinált ügyek, s a pártok minden eszközt bevetnek a hatalom megszerzéséért. Akkora harcra azonban nem számítok, mint ami Magyarországon a két legnagyobb párt között dúl: a szlovák kampányt ehhez nem is lehet hasonlítani. A magyarhoz hasonló „kaliberű” ellentétek, gusztustalan lejáratások itt biztosan nem lesznek. Egyébként most láttam az interneten azt a tizenhét évvel ezelőtti videofelvételt, melyben Orbán Viktor Gyurcsány Ferencet méltatja – „szenzációs” dolgok kerülnek elő Budapesten. Az MKP a magyarországi választásba, kampányba, adok-kapokba nem szeretne beleavatkozni, így azt sem szeretném kommentálni, hogy Bugár Béla miért hasonlította a szlovákiai SMER pártot a Fideszhez. Természetesen figyelemmel kísérjük a magyarországi referendumot és annak előzményeit. Tudvalévő, hogy az Európai Parlamentben a néppártban „együtt ülünk” a Fidesszel, s ottani együttműködésünk is természetes. A határon túli magyarok érdeke úgy kívánja, hogy a magyar referendum győztesével korrekt kapcsolatunk legyen, bármelyik párt is legyen az. Mi a kampányunkra 15 millió koronát költünk, óriásplakátokra például nagyon keveset fordítunk. Jelöltállításunk során hiteles embereinkre támaszkodunk, szeretnénk, ha továbbra is súlyunk lenne a szlovák törvényhozásban – mondta Bárdos Gyula.

Vallás és választás

A vallási értékek és a katolikus egyház „hangsúlyosan” jelen lesz majd az ottani pártok választási kampányában, északi szomszédunknál ugyanis jelentős befolyásolási erőnek tartják. Erre jó példa, hogy több kereszténydemokrata párt van a kormánykoalícióban. Hogy a kampány elkezdődött és ebbe a vallást is belekeverik, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ellenfelei Dzurindát máris „hitszegő embernek” nevezték. A miniszterelnök pártbeli pozíciója nem rendült meg, noha többen éppen miatta távoztak pártjából. Akik hátat fordítottak neki, mindannyian a párton belüli elviselhetetlen viszonyokra, a demokrácia és a megfelelő kommunikáció hiányára hivatkoztak. Dzurindáék a többi párthoz hasonlóan ismert arcokra és a megbízható párttagokra építenek: most Lubos Michel nemzetközi futballbírót sikerült megnyernie, aki szerda este az Arsenal–Real Madrid BL-nyolcaddöntőt fújta. Michel a nyári labdarúgó-vb-n is bíráskodni fog, amikor Szlovákiában sor kerül az előrehozott parlamenti választásokra.

Megszólította a határon túliakat

„ Orbán Viktor személyes üzenete” – ezzel a felirattal piros-fehér-zöld színű borítékot kapott az elmúlt napokban több szlovákiai magyar fiatal. A Fidesz elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy az idei év sorsdöntőnek ígérkezik a magyar közösség életében, „határon innen és túl egyaránt”. „Határon túl élő honfitársaink fontos, alkalmasint döntő szerepet játszhatnak az elkövetkező választások során” – írja a pártelnök, majd arra buzdít, hogy adják le szavazatukat a Fidesz – MPSZ-re és biztassák erre a környezetükben élő honfitársaikat is. A magyarországi választásokon egyébként a környező országok kettős állampolgárai is részt vehetnek, ha van magyarországi lakcímük. Részt vehet a választásokon az a magyar állampolgár, aki betöltötte tizennyolcadik életévét, rendelkezik magyarországi lakhellyel, és a bíróság nem tiltotta el választójoga gyakorlásától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom