Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Dzsessz, nem csak vájt füleknek

A Jazz Steps együttes tagjai a swing, dixieland és a latin zene stílusos megszólaltatásáért hozták létre zenekarukat 1999-ben. A formáció a klasszikusnak nevezhető formában – szaxofon, trombita, pozan, zongora, nagybőgő és dob – működik, a hangzásvilágot pedig Urbán Orsolya énekhangja színesíti.

Urbán Orsolya
A zenekar, kiegészülve Joe Murányival, vasárnap (március 30-án) este hét óra kor koncertezik a Richter Teremben. A Jazz Steps az elmúlt évben adta ki első, Jump For Me című albumát, a lemez azonban nem került kereskedelmi forgalomba, csupán a koncerteken kapható. A zenekar a harmincas, negyvenes évek dzsessz és dixieland irányvonalát követi, a hangszerelésből is ennek a korszaknak a dallamai bukkannak fel, még hozzá erőteljesen.

A fiatal együttes repertoárjában olyan dzsesszörökzöldek szerepelnek, mint a Bicska Maxi vagy a Route 66. – Manapság már ritkaságnak számít, ha egy formáció eredeti hangszerelésben játszik és az ezerkilencszázas évek első fele határozza meg hangzásvilágát – mondta Finok Zoltán, az együttes szaxofonosa.

A zenekar tagja elárulta, hogy régi, recsegő bakelitkorongokról írták le a számokat. A korszak (’30-as, ’40-es évek) zenéjéről érdemes tudni, hogy akkoriban a dzsessz számított „popzenének", ellentétben a hatvanas és a napjainkban játszott dzsesszel. Egy lendületes, dinamikus irányzat volt, amire táncoltak a fiatalok, s csak később vált improvizatívabbá, elvontabb freedzsesszé és lett az úgy mond vájtfülűek zenéje. A Jazz Steps, maximálisan kihasználva a három fúvós hangszert és énekesnőjük adottságait, ismét a korabeli dzsessz világát, a szwinges, dixie-s dallamokat hozza a megyeszékhelyre. A holnapi, közel másfél órás műsor első felében a Jazz Steps játszik, a második részben a zenekar kiegészül Joe Murányival, a hetvenöt éves, magyar származású zenésszel, aki a magával hozott szwing- és dixie-dallamok egyvelegét adja elő. A kötöttebb, egyszerűbb dzsesszt képviselő Joe Murányi Louis Armstrong utolsó klarinétosaként lett ismert és máig a szakma elismert „öregjének" számít. 

www.jazzsteps.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támadják az Al-Dzsazíra tévé weboldalait

Az Al-Dzsazíra televízió komoly gondokkal küszködik, ugyanis angol és arab… Tovább olvasom