Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Dzurinda: Párbeszéd váltotta fel az átkiabálást

Párbeszéd váltotta fel a "Dunán átkiabálást" a magyar-szlovák viszonyban - mondta Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter a tárca pozsonyi évértékelő konferenciáján tartott sajtóértekezletén az MTI kérdésére válaszolva kedden.
Öntudatos és konstruktív volt Szlovákia politikája a szlovák-magyar kapcsolatokban - jelentette ki Dzurinda. Rámutatott, hogy több példája is volt a jó együttműködésnek, és említést tett a szlovákiai Szécsénykovácsi (Kovácovce) és a magyarországi Szécsény közötti Ipoly-híd néhány héttel korábbi átadásáról.

A szlovák-magyar kapcsolatokat értékelve Dzurinda kitért a Magyarország és Szlovákia közötti államközi szerződésre, amelynek alapján a két fél harmadik országokban működő nagykövetségei kölcsönösen kiadhatják a kérelmezőknek a két országba való belépéshez szükséges vízumokat.

"Áthatóan lehetett hallani Szlovákia hangját a külpolitikában" - fogalmazott Dzurinda a tárca tavalyi működéséről szólva, és hangsúlyozta, hogy az ország sikeresen együttműködött az Európai Unió új fiskális politikájának megteremtésében.

Dzurinda nem zárta ki, hogy változások lesznek a szlovák külpolitika irányultságában a márciusi parlamenti választások után. "Nem mindenki fogja felvállalni, hogy nyilvánosan mutatkozzon a fehérorosz ellenzékkel" - fogalmazott Mikulás Dzurinda, burkoltan utalva a választások után felálló új kabinet várható Moszkva-barátabb külpolitikájára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végrehajtási kegyelmet Geréb és védője kérhet

A hatályos jogszabályok szerint a Geréb-ügyben a szülész-nőgyógyász és védője kérhet végrehajtási… Tovább olvasom