Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Ebben a 3 ügyben indulhat eljárás Magyarország ellen

A jelenlegi várakozás szerint az Európai Bizottság kedden három szabálysértési eljárás megindítását hagyja majd jóvá Magyarország ellen: a jegybank (függetlenségének) ügyében, a bírák hátrányos (nyugdíjazási) kor szerinti megkülönböztetése és az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdésében - értesült a Reuters brit hírügynökség hétfőn a jogi eljárást ismerő forrásból.
A hírügynökség meg nem nevezett európai uniós forrásokra hivatkozva közölte, hogy az Európai Bizottság kész jogi eljárást indítani Magyarország ellen, miután az nem állt elő módosító indítványokkal a jegybanktörvénnyel, a bírák kinevezésére vonatkozó jogszabállyal és az adatvédelmi hatóság irányítására vonatkozó törvénnyel kapcsolatban.

Az AFP francia hírügynökség uniós forrásokból viszont úgy értesült, az Európai Bizottság hétfőn úgy döntött, felszólítja Magyarországot vitatott törvényei nagyon rövid határidőn belül történő módosítására. "Három felszólító levelet intéznek kedden vagy szerdán a magyar kormányhoz, amelyekben felszólítják azt a jegybanki kinevezésekre, a bírák jogállására és az adatvédelmi hatóságra vonatkozó reform rövid határidőn belüli módosítására - mondta az AFP egyik forrása. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök "két hétnél kevesebb" időt kaphat, hogy engedjen e felszólításnak.

Bár Magyarország az utolsó pillanatban tehet olyan engedményeket, amelyek megakadályozhatják e (bizottsági) lépést, az Európai Bizottság az ügy mostani szakaszában kész szabálysértési eljárást indítani a magyar kormány ellen - tették hozzá a Reuters forrásai.

A bizottság kedd délután - közép-európai idő szerint délután egy óra körül - ül össze.

Magyarország korábban jelezte, hogy tárgyalni akar a jogalkotásról, s ezt előnyben részesítené a szabálysértési eljárással szemben, amelynek eredményeként (az említett ügyek csoportja) az Európai Bíróság elé kerülhet.

Az Európai Unió amiatt aggódik, hogy az új törvények aláásták a jegybank függetlenségét, bírák százait kényszerítette korai nyugdíjba vonulásra, és politikai befolyásolás veszélyének tette ki a magyar adatvédelmi hatóságot - jegyezte meg a Reuters.

Uniós szóvivő: csak kedden dönt a bizottság a Magyarország elleni estleg eljárásokról

Csak a biztosokból álló testület kedd délutáni ülésén dönt az Európai Bizottság hivatalosan arról, indít-e uniós jogsértési eljárást Magyarország ellen.

Ezt az uniós végrehajtó testület egyik szóvivője hangsúlyozta az MTI-nek hétfő este nyilatkozva, azokra a külföldi hírügynökségi értesülésekre reagálva, amelyek szerint a bizottság három eljárást hagy jóvá keddi strasbourgi ülésén.

Olivier Bailly félrevezetőnek minősítette azokat a megfogalmazásokat, amelyek szerint erről a végleges döntés már meg is született volna.

A biztosok testülete csak kedd délután ül össze Strasbourgban, hétfőn csupán alacsonyabb szintű, előkészítő megbeszélésekre került sor Brüsszelben - jelezte.

A szóvivő ugyanakkor elismerte: valószínű, hogy szabálysértési eljárásokról születik majd döntés.

José Manuel Durao Barroso elnök szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen már előzőleg, a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az ülés napirendjén lesz azon magyar jogszabályok ügye, amelyek összhangját az európai uniós joggal az EU-szerv aggályosnak találja.

Ahrenkilde Hansen arra is emlékeztetett, hogy három kérdésben tekintik át a helyzetet: a jegybank függetlenségének ügyében, az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő egyik új szabályozásnál, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdésében.

A hétfői hírügynökségi értesülések szerint a bizottság mindhárom ügyben kész jogi eljárást indítani Magyarország ellen, "miután az nem állt elő módosító indítványokkal". Az eljárás keretében - ezen információk szerint - a vitatott szabályozás rövid határidőn belül történő módosítására szólítják majd a kormányt.
 

Olvasóink írták

 • 3. SP 2012. január 17. 09:59
  „2. saturnus 2012.01.17. 09:12 """" Sp te is hortysta vagy?"" :) :) :) ez jóóóó!

  ""SP./már olyan mély gödörbe került a magyar gazdaság ...""

  Ebben a mondatban van igazság.
  Tények:
  miszerint egy nyolc éves meredek lejtő aljára kerültünk most az értéktermelő gyárak, üzemek bezárásával, a legfőbb értékünk a mezőgazdaság tudatos szisztematikus tönkretételével. Ellehetetlenítették az országot.

  Itt az eredmény.
  Az ország a kölcsönök, adósságok halmozásával akart létezni. Ez nem jó taktika, stratégia.

  A valutákról.
  Beugrasztották a népet a frankhitelbe, majd megszüntették a forint/valuta sávos kezelését. Ekkor rúgták ki a talajt a hitelt igénybe vevők lába alól.

  Nyomorba döntötte
  még ez is az országot. Horhynak ehhez semmi köze, a 8 év gazdaságpolitikának, szakszerűtlenségnek kvázi gyarmatosításra való rájátszásnak annál több.”
 • 2. saturnus 2012. január 17. 09:12
  „SP./már olyan mély gödörbe került a magyar gazdaság és a társadalom mert oda az egymilliós munkahelyteremtés leált a gazdaság recesszióba sülyed az ország gazdasága,elértéktelenedett a forint,egekben a benzin ára ,több mint 6% a költségvetési hiány a beigért 2.8% helyett. Már nem 300 Ft a benzin ára amiért most halgat szíjgyártó havered most nem rinyál,emberek százezrei kerültek nyomoruságos helyzetbe munkahelyük és jövedelmük elvesztése miatt. Ki is emelte fel és tartotta mgassan a forint MNB jegybanki kamatait 10-11% -on első orbán kormány alatt ? Járai volt akkor MNB első embere no ott szállt el a forint és vele együtt az a költségvetési hiány emelkedő spirálba. Sp te is hortysta vagy?”
 • 1. SP 2012. január 17. 08:16
  „MNB, Simor, ország kiárusítása,Brüsszel, stb.

  Átemelt vélemény:
  yooseph, 2012. január 17., kedd 6:50
  http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/robbant_a_magyar_svajcifrank-piac.507815.html

  ""Erről papoltam már fél éve.
  Most ugassanak a szarházi bankok.
  Most lehet rohangálni Brüsszelbe.
  Hiába Erste és Raiffeiesen! Azt itt bejött extraprofit is kevés lesz a hazai problémák kezelésére.
  És a nagy nemzeti MNB Simorral az élén még mindig nem állította le a devizatartalékaink piaci ár alatti kiárusítását. Legalább euróval is teletömik a zsebüket a bankok!
  Most folyik kőkeményen az ország kiárusítása.
  Mindenki tudja aki akarja, hogy deviza mozgás nem is volt a hitelezéseik mögött.
  Kevés a zászlóégetés! Brókert kell égetni, de sürgősen!
  Kezdjük Simorral. Gyújtsuk fel a ciprusi vagyonában.""”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főiskolai tanárokat nevezett ki Orbán Viktor, köztük Majtényi Györgyöt is

A miniszterelnök főiskolai tanárrá nevezte ki - a nemzeti erőforrás miniszter előterjesztésére -… Tovább olvasom